Πόσα ξέρεις για το νερό που πίνεις;

mother-and-daughter-smiling

 

 

 

Ποιο νερό χαρακτηρίζεται πόσιμο και ποια τα είδη του;

«ΠΟΣΙΜΟ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ που πληροί τα κριτήρια υγιεινής και καθαρότητας που ορίζει η νομοθεσία για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως ευχάριστη «γεύση», έλλειψη οσμής, διαύγεια και χαμηλή περιεκτικότητα σε στερεές ουσίες, βαρέα μέταλλα, υπολείμματα φυτοφαρμάκων, μικροοργανισμούς κ.ά.

 

Προσοχή! Φυσιολογικά το πόσιμο νερό είναι υγρό διαυγές, άχρωμο, άοσμο και άγευστο, δηλαδή δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε γεύση, ούτε μυρωδιά.

 

Κατηγορίες πόσιμου νερού

Οι δύο βασικές κατηγορίες πόσιμου νερού είναι το νερό βρύσης και το συσκευασμένο (κοινώς: εμφιαλωμένο). Το νερό βρύσης ή «κοινό πόσιμο νερό» προέρχεται κυρίως από λίμνες και ποτάμια, μεταφέρεται με αγωγούς σε διυλιστήριο όπου υφίσταται επεξεργασία (απολύμανση, καθαρισμό, διαύγαση), ώστε να καταστεί μικροβιολογικά αποδεκτό και παρέχεται προς κατανάλωση από κάποιο κεντρικό δίκτυο διανομής μέσω σωληνώσεων υδρεύσεως. Τα εμφιαλωμένα νερά πωλούνται συσκευασμένα σε αεροστεγώς σφραγισμένες φιάλες, συνήθως πλαστικές, και διακρίνονται σε επιτραπέζια, νερά πηγής και φυσικά μεταλλικά νερά.

 

Το εμφιαλωμένο & οι κατηγορίες του

  • Επιτραπέζιο νερό: Είναι πόσιμο προερχόμενο από γεώτρηση, λίμνη, ποτάμι κ.ά., που εμφιαλώνεται συνήθως ύστερα από απολύμανση, ώστε να πληροί τα κριτήρια ασφαλείας. Επί της ουσίας η μόνη διαφορά μεταξύ του επιτραπέζιου νερού και του νερού βρύσης είναι ότι το επιτραπέζιο νερό είναι συσκευασμένο, ενώ της βρύσης τρεχούμενο.

 

  • Νερό πηγής: Προέρχεται από πηγές μιας συγκεκριμένης περιοχής, της οποίας είθισται να παίρνει το όνομα. Έχει υπόγεια προέλευση, εμφιαλώνεται επιτόπου στην πηγή υδροληψίας και δεν υπόκειται σε απολύμανση. Τα φυσικοχημικά του χαρακτηριστικά συμφωνούν με εκείνα του κοινού πόσιμου νερού.

 

  • Φυσικό μεταλλικό νερό: Προέρχεται από υπόγεια νερά, έρχεται στην επιφάνεια είτε κατευθείαν από την πηγή είτε με άντληση και εμφιαλώνεται επιτόπου χωρίς καμία απολύτως επεξεργασία, κάτι που αποτελεί ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι των νερών που υπόκεινται σε απολύμανση. Επιπλέον, υπερέχει σε περιεκτικότητα ανόργανων αλάτων, απαραίτητων για τον οργανισμό.

 

  • Ανθρακούχα εμφιαλωμένα νερά: Δεν αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία εμφιαλωμένων νερών, μπορεί δηλαδή το νερό να είναι επιτραπέζιο, πηγής ή μεταλλικό. Διαφέρουν όμως από αυτά διότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, προερχόμενου είτε κατευθείαν από την πηγή είτε έχοντας προστεθεί τεχνητά κατά την εμφιάλωση. Στην περίπτωση που στο νερό αυτό προστεθεί όξινο ανθρακικό νάτριο, τότε χαρακτηρίζεται ως «σόδα».

 

Προσοχή! Απαγορεύεται η αναγραφή στη φιάλη ισχυρισμών που αποδίδουν στο εμφιαλωμένο νερό ξεχωριστές ιδιότητες ή θεραπευτικές ενδείξεις, καθώς και δηλώσεις του τύπου «θεραπευτικό», «ιαματικό», «φυσικό» κ.ά.

 


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

 

 

 

 

 

 

Πηγή:womenonly.gr

 Image courtesy of   nenetus at FreeDigitalPhotos.net

``````