Αυθεντικά ντόνατς

 

 

 

 

Υλικά

  • νερό - 1/2 κούπα, χλιαρό
  • ξερή μαγιά - 2 φακελάκια (16γρ.)
  • γάλα - 3/4 της κούπας, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ζάχαρη - 1/4 της κούπας
  • αλάτι - 1 κ.γ.
  • αλεύρι - 4 κούπες
  • βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου - 1/3 της κούπας
  • αυγά - 2
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα 
    Για την επικάλυψη 
  • ζάχαρη άχνη - 1 κούπα
  • εκχύλισμα βανίλιας - 1/2 κ.γ.
  • νερό - 1 κ.σ.




Εκτέλεση

  • Σε ένα μπωλ βάζουμε το νερό. Εκεί ρίχνουμε τη μαγιά μαζί με 1 κ.γ. από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε τη μαγιά να διαλυθεί για 5 λεπτά.
  • Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ρίχνουμε το γάλα και το βιτάμ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το βιτάμ.
  • Τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Μόλις διαλυθούν μέσα στο γάλα αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπωλ.
  • Εκεί προσθέτουμε 1 κούπα από το αλεύρι, τα αυγά και τη διαλυμένη μαγιά με το νερό της. Ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Αλευρώνουμε μία επιφάνεια και μεταφέρουμε τη ζύμη μας εκεί.
  • Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική, για 4-5 περίπου λεπτά.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπωλ που έχουμε αλείψει ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο, αλείφουμε και το πάνω μέρος της με λίγο ελαιόλαδο και την αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 1 1/2 ώρα.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη μας στην αλευρωμένη επιφάνεια τόσο ώστε να έχει πάχος 1 1/2 περίπου εκατοστού.
  • Κόβουμε τη ζύμη με μία κούπα σε στρογγυλά κομμάτια και κόβουμε σε κάθε στρογγυλό κομμάτι ένα μικρότερο στρογγυλό στη μέση με τη βοήθεια ενός μπουκαλιού (κατά προτίμηση πλαστικού).
  • Μεταφέρουμε τα ντόνατς σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα αφήνουμε κατά μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο, για 1 ώρα.
  • Τηγανίζουμε τα ντόνατς σε άφθονο ηλιέλαιο και προσέχουμε να τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά εγκαίρως.
  • Αφού τηγανιστούν τα μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσουν τα λάδια τους και προχωράμε με την επικάλυψη. Εάν δεν θέλουμε να φτιάξουμε επικάλυψη μπορούμε εναλλακτικά να τα πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.
  • Για την επικάλυψη
  • Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και χτυπάμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν. Στη αρχή η επικάλυψη θα είναι αρκετά σκληρή αλλά όσο τη δουλεύουμε ανακατεύοντας θα πάρει μια ελαφρώς πιο ρευστή μορφή.
  • Περνάμε τα ντόνατς με το γλάσο και σερβίρουμε. Καλή επιτυχία!


 


πηγή : http://syntagesmas.gr/