Συνταγές για Χριστουγεννιάτικες σαλάτες

 

mother-and-daughter-smiling

 

 

 

 

Σαλάτα με πορτοκάλι, αβοκάντο, καρύδια & υπέροχο ντρέσινγκ


Yλικά:

για την σαλάτα

  • 1 τρυφερή σαλάτα
  • 1 μικρή λόλα πράσινη
  • 5 κλαδάκια ρόκας
  • 1 μικρό αντίβ
  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 1/2 φλ. τσαγιού καρυδόψυχα χονδροκομμένη
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό 
  • 2-3 κ.σ. σπόρους ροδιού

για το ντρέσινγ

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. μουστάρδα 
  • 1 κ.σ. μέλι
  • αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη σαλάτα: Πλένουμε τα σαλατικά, τα στεγνώνουμε και τα χονδροκόβουμε εκτός από το αντίβ και το κρεμμύδι που τα κόβουμε σε πολύ λεπτά φετάκια. Κόβουμε τη σάρκα του πορτοκαλιού σε κυβάκια (χωρίς τις λευκές μεμβράνες) φροντίζοντας να μαζέψουμε τους χυμούς του. Καθαρίζουμε και κόβουμε και το αβοκάντο σε φέτες.
  2. Για το ντρέσινγ: Αναμειγνύουμε τα υλικά του ντρέσινγκ και τα χτυπάμε καλά. Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε όλα τα σαλατικά, ρίχνουμε τα 3/4 του ντρέσινγ και ανακατεύουμε προσεκτικά. Δοκιμάζουμε το αλάτι και αν απαιτηθεί προσθέτουμε και άλλο. 
  3. Μεταφέρουμε τη σαλάτα σε πιατέλα, ρίχνουμε από πάνω τη καρυδόψιχα (προαιρετικά καβουρδίζουμε τη καρυδόψιχα για 2′ σε στεγνό τηγανάκι), περιχύνουμε τη σαλάτα μας με το υπόλοιπο ντρέσινγ και σερβίρουμε.

* Αν δεν σας αρέσει το αντιβ αντικαταστήστε το με λόλα μοβ.

Προαιρετικά προσθέστε στη σαλάτα σας τυρί κατά προτίμηση γκοργκοντζόλα ή άλλο της αρεσκείας σας.

 

Πηγή: sintayes.gr

 

Πράσινη σαλάτα με ρόδι

 

Υλικά

Για 4-6 άτομα

5 φύλλα μαρούλι πράσινο
6 φύλλα μαρούλι κόκκινο
5 φύλλα μαρούλι σγουρό
Λίγη ρόκα
1 μάνγκο ώριμο κομμένο μικρά κυβάκια
1 ρόδι (σπόρια)
50 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη

Για τη σως
1 κουταλιά σούπας μέλι (όχι πολύ γεμάτη)
2 κοφτές κουταλιές της σούπας ξίδι βαλσάμικο
4-5 κουταλιές της σούπας παρμέζανα κομμένη πολύ λεπτά και μικρά κομμάτια
λίγο ελαιόλαδο 3 κουταλιές της σούπας
αλάτι
ελάχιστη ρίγανη (προαιρετικά)


 

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε τα φύλλα από τα μαρούλια και τη ρόκα μέτρια (όχι πολύ ψιλοκομμένα) και τα απλώνουμε σε μια πιατέλα.
Από πάνω απλώνουμε το το μάνγκο, το ρόδι και τη φέτα θρυμματισμένη.


Τέλος χτυπάμε πάρα πολύ καλά όλα τα υλικά της σως σε ένα σέικερ και το ρίχνουμε κυκλικά πάνω από τη σαλάτα μας να πάει παντού.



Πηγή : sidagi.gr

 

Πράσινη σαλάτα με ξερά σύκα, καρύδια και σάλτσα μελιού

 

 

 

 

Υλικά
  • 200 γρ. τρυφερά φύλλα σπανάκι (έτοιμο καθαρισμένο σπανάκι βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ, σε σακούλες σε κενό αζώτου)
  • 1 ματσάκι ρόκα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1 πράσινη σαλάτα ή 1 σαλάτα φριζέ
  • 1 λόλα ρόσα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
  • 1/4 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 6 ξερά σύκα, προτιμότερο βιολογικά, ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλιτζ. τσαγιού καρύδια ή φουντούκια, χοντροκομμένα

Για τη σάλτσα

  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μέλι (ή 1 γεμάτο κουτ. γλυκού μαρμελάδα πορτοκάλι)
  • 1/2 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές
  • χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό)
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, προτιμότερο πικάντικη
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία 

Βάζουμε τα ψιλοκομμένα σύκα σε ένα μπολ με το χυμό πορτοκαλιού (από τα υλικά για τη σάλτσα). Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου 30 λεπτά.

 

Στο μεταξύ χοντροκόβουμε με το χέρι τις πρασινάδες και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε. Στραγγίζουμε τα σύκα (κρατάμε το χυμό για τη σάλτσα) και βάζουμε τα μισά στο μπολ με τα σαλατικά. Προσθέτουμε και τους μισούς ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε.

 

Σε ένα βάζο με καπάκι που κλείνει (ή σε ένα μπολ με το σύρμα) χτυπάμε τα υλικά για τη σάλτσα. Δεν ξεχνάμε το χυμό πορτοκαλιού από το μούλιασμα των σύκων. Βάζουμε τη μισή σάλτσα στα σαλατικά και ανακατεύουμε καλά.

 

Την ώρα του σερβιρίσματος (η σαλάτα μπορεί να μείνει περίπου 1 ώρα στο ψυγείο χωρίς να μαραθεί ιδιαίτερα), μεταφέρουμε τα σαλατικά σε μια σαλατιέρα (προτιμότερο απλωτή), περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα σύκα και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Σερβίρουμε αμέσως.

 

πηγή : gastronomos.gr

 

 

 

Πράσινη σαλάτα µε σπαράγγια και τραγανό προσούτο

 

Υλικά


  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 2 σαλάτες γαλλικές ή μαρούλι
  • 1 ματσάκι τρυφερά φρέσκα σπαράγγια
  • 6 φέτες προσούτο
  • 1 φλ. τσαγιού φλούδες παρμεζάνας
  • Για το ντρέσινγκ
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2/3 φλ. τσαγιού χυμός λεμόνι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1½ κ.σ. αποξηραμένος βασιλικός
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση

Αραδιάζουμε τις φέτες προσούτο σε λαμαρίνα και τις ψήνουμε στους 200οC στον αέρα για 10΄ να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές σαν τσιπς. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το λάδι τους. Καθαρίζουμε τα σπαράγγια (το κοτσάνι τους και τη φλούδα τους) και κρατάμε 2-3 κομμάτια ωμά για το γαρνίρισμα. Τα υπόλοιπα τα ζεματάμε για 2΄ σε αλατισμένο νερό που βράζει. Αμέσως τα μεταφέρουμε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια, να κοπεί ο βρασμός τους. Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα στραγγίζουμε πολύ καλά, τα χοντροκόβουμε με τα χέρια και τα ρίχνουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα ζεματισμένα σπαράγγια. Βάζουμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ στο μπλέντερ και τα χτυπάμε να γίνουν σάλτσα 1΄. Περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά. Γαρνίρουμε με τσιπς από προσούτο και ωμά τρυφερά σπαράγγια και φλούδες (καρούλια) παρμεζάνας.

 

 

Πηγή : argiro.gr

Σαλάτα ανάμικτη με αχλάδι και καρύδια

 

 

Yλικά:
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας μέλι (αραιωμένο σε λίγο ζεστό νερό)
αλάτι
2 μέτρια ώριμα αχλάδια, σε λεπτές φέτες
8 φλιτζάνια ψιλοκομμένη ανάμικτη σαλάτα από χόρτα που έχουμε πλήνει προσεκτικά.(μαρούλι, λάχανο, λάχανο κόκκινο, ρόκα, σπανάκι baby)
1 / 2 φλιτζάνι ψημένα καρύδια
1 / 3 φλιτζάνι θρυμματισμένο τυρί Gorgonzola

Οδηγίες
Τρίψτε τη σκελίδα σκόρδου σε όλη την εσωτερική επιφάνεια ενός μεγάλου μπολ ή μιας σαλατιέρας. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύετε πολύ καλά το χυμό λεμονιού με το μέλι και το αλάτι. Στο μεγάλο μπολ που έχουμε τρίψει το σκόρδο, προσθέτουμε τα χόρτα, τα καρύδια, τα αχλάδια και το τυρί, στο τέλος περιλούζουμε με το μίγμα από το μέλι και το λεμόνι και έτοιμο!
Καλή σας όρεξη!

Tips: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα αχλάδια με μήλα ή να τα «παντρέψετε». Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε την Gorgonzola με ροκφόρ ή κάποιο άλλο μαλακό τυρί.

 

Πηγή : infokids.gr

Συντακτική ομάδα γυναικοπαρέας

Copyright gynaikoparea.gr