Κοτόπουλο ρολό με αρωματικά χόρτα και τυρί!

 

 


Αυτό το πιάτο εμφανισιακά θα σου θυμίσει σούσι, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για κοτόπουλο με τυρί και μυρωδικά. Δοκίμασε αυτή την εξαιρετική συνταγή!

Συνοδεύεται με ένα απλό βραστό λαχανικό, όπως τα κολοκυθάκια σε συνδυασμό με μια πλούσια σάλτσα ντομάτας-βουτύρου. Αν κάνεις δίαιτα χρησιμοποίησε φυτική μαργαρίνη αντί για το βούτυρο και άπαχο τυρί!

Προεργασία συνταγής με κοτόπουλο

gemisto-kotopoulo

Το συγκεκριμένο κοτόπουλο μπορεί να μαγειρευτεί, να στεγνώσει και να αποθηκευθεί στο ψυγείο έως και 24 ώρες. Όταν θελήσεις να το σερβίρεις, το ξαναζεσταίνεις σε νερό που βράζει για 7-10 λεπτά. Πρόσεχε μην το παραψήσεις, γιατί θα γίνει σα λάστιχο.

Υλικά που θα χρειαστείς:

4 μεγάλα στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα, περίπου 750γρ.

1 ματσάκι βασιλικό

1 ματσάκι μαϊντανό

3 κλωναράκια θυμάρι

125 γρ. Κατσικίσιο τυρί

χυμός από μισό λεμόνι

αλάτι και πιπέρι

2-3 κουταλιές(30-45ml) της σούπας κρέμα γάλακτος προαιρετικά

Για τη σάλτσα ντομάτας:

3 μικρά κρεμμύδια στιφάδου

250ml άσπρο ξηρό κρασί

125γρ. Βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας(15ml) ντοματοπελτέ

Προετοιμασία στήθους κοτόπουλου

stithos-kotopoulo-suntages

Βγάζεις τον τένοντα από κάθε στήθος. Ξεχωρίζεις το φιλέτο από το στήθος, σηκώνοντάς το με το χέρι και τραβώντας το προς το μέρος σου.

Με το μεγάλο μαχαίρι του σεφ, κόβεις τα φιλέτα στη μέση. Παίρνεις ένα λαδόχαρτο και το διπλώνεις στη μέση. Μέσα του τοποθετείς τα φιλέτα, που μόλις προετοίμασες.

Παίρνεις ένα πλάστη και χτυπάς τα στήθη και τα “πλάθεις”. Μέχρι να γίνουν ομοιόμορφα σε πάχος.

Γέμισμα στήθους

kopsimo-murwdika

Ψιλοκόβεις όλα χορταρικά-μυρωδικά, δηλαδή το βασιλικό, το μαϊντανό και το θυμάρι

Στη συνέχεια, βάζεις το κατσικίσιο τυρί σε ένα μπωλ και το λιώνεις με το πιρούνι, για να γίνει κρέμα. Αν έχεις πιο σκληρό τυρί ή παλαιωμένο κατσικίσιο, χρησιμοποιείς κρέμα γάλακτος για να το μαλακώσεις.

Τώρα πρόσθεσε τα αρωματικά χόρτα και το χυμό λεμονιού και ανακάτεψε. Δοκίμασε για να δεις αν χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι.

Ανοίγεις τα λαδόχαρτα και αλείφεις τα κοτόπουλα με το μείγμα τυριού και χορταρικών και στη συνέχεια το τυλίγεις σε ένα μακρόστενο σχήμα, σαν κανελόνι. Μην ξεχάσεις να διπλώσεις τις 2 άκρες για να ασφαλίσεις μέσα τη γέμιση.

Μαγείρεμα κότας

rolo-kotopoulo-alouminoxarto

Πάρε αλουμινόχαρτο και τύλιξε, σαν καραμέλα το ρολό κοτόπουλου.

Γέμισε μια κατσαρόλα ως τη μέση με νερό και φέρτο σε βρασμό. Βύθισε μέσα τις “καραμέλες” κοτόπουλου για 15 λεπτά.

Διατήρησε τα κοτόπουλα τυλιγμένα και μέσα στην κατσαρόλα με το ζεστό νερό, που δε βράζει. Για να σταματήσεις το βρασμό, απομάκρυνε από το μάτι και ρίξε λίγο κρύο νερό από πάνω.

Ετοίμασε την κόκκινη σάλτσα βουτύρου

saltsa-esalot

 

Στη σάλτσα έχουμε δυο επιλογές ή θα φτιάξεις μια κλασσική ιταλική σάλτσα με τσιγαρισμένο κρεμμύδι, ντομάτα και λίγο βούτυρο. Ή θα φτιάξεις τη σάλτσα βουτύρου, που σου περιγράφω από κάτω.

Ψιλόκοψε τα εσαλότ.. Βράσε σε μικρό κατσαρολάκι τα μικρά κρεμμυδάκια με το κρασί, με λίγο αλάτι και πιπέρι, ώσπου το μείγμα να γίνει ένα γυαλιστερό σιροπιαστό γλάσο.

Κόψε το βούτυρο σε κομμάτια και κατέβασε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίξε μέσα το βούτυρο χτυπώντας συνεχώς και βάζοντας κάθε τόσο την κατσαρόλα στη φωτιά. Μην το αφήσεις να βράσει γιατί το βούτυρο θα γίνει λάδι.

Τώρα ρίξε τον πελτέ ντομάτας και πρόσθεσε αλάτι ή πιπέρι αν χρειάζεται. Επειδή οι σάλτσες βουτύρου κόβουν εύκολα, αν θέλεις να την ξαναζεστάνεις κάντο σε ζεστό (όχι βραστό) μπεν μαρί και όχι για πάνω από 30 λεπτά.

Είσαι έτοιμη να στήσεις το πιάτο σου! Καλή επιτυχία!



 


 

πηγή :ediva.gr