Παστάκια σοκολατένια

 

 

 

 

 


Υλικά για 20 -22 κομμάτια περίπου:
Για το κέικ:
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
½ φλιτζάνι τσαγιού κοσκινισμένο κακάο άγλυκο (σκόνη)
1 ¼ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2/3 φλιτζανιού τσαγιού λάδι ελαφρύ
2 αυγά
2/3 κούπας τσαγιού γιαούρτι
1/3 κούπας τσαγιού γάλα
1 βανίλια
1 κοφτό κουταλάκι σόδα (σκόνη)
Για το σιρόπι:
2/3 φλιτζανιού τσαγιού νερό
2/3 φλιτζανιού τσαγιού ζάχαρη
Για την επικάλυψη:
420 γρ. σοκολάτα γάλακτος ή κουβερτούρα
αμύγδαλα ελαφρώς καβουρντισμένα και χοντροσπασμένα (προαιρετικά)
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε πρώτα το κέικ.
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μας, εκτός από το αλεύρι, το κακάο και την σόδα και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός για 1-2 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο και την σόδα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά ακόμα, να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
Βουτυρώνουμε μια στενόμακρη φόρμα για κέικ και αδειάζουμε το μείγμα του κέικ μέσα σε αυτήν, στρώνοντάς το ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 165 βαθμούς, για 35 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε με μία οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί καλά, πριν το βγάλουμε από τον φούρνο.
Όταν το κέικ είναι έτοιμο, προσεκτικά το ξεφορμάρουμε και το τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Για την επικάλυψη, λιώνουμε τη σοκολάτα μας σε μπεν μαρί και αφήνουμε επίσης να κρυώσει, αλλά όχι τελείως την θέλουμε σχετικά ρευστή.
Συναρμολόγηση:
Κόβουμε το κέικ σε φέτες πάχους 1 -1,5 εκ. (επιλέξτε εσείς πόσο πάχος θέλετε να έχουν) και αφαιρούμε αν θέλουμε το γύρω γύρω, ώστε να μείνει μόνο η ψίχα του κέικ.
Κόβουμε την κάθε φέτα ακριβώς στην μέση και έτσι από κάθε φέτα έχουμε δυο κομμάτια.
Βουτάμε ένα πινέλο στο σιρόπι και βρέχουμε μόνο το επάνω μέρος των κομματιών του κέικ.
Τοποθετούμε τα σιροπιασμένα κομμάτια επάνω σε σχάρα.
Τα περιχύνουμε σιγά σιγά με τη λιωμένη σοκολάτα και αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με καβουρντισμένο αμυγδαλάκι.
Τα αφήνουμε πάνω στην σχάρα μέχρι να στεγνώσει τελείως η σοκολάτα.

Σημειώσεις:
- Το πόσες φέτες κέικ θα πάρουμε, εξαρτάται από το μέγεθος της φόρμας αλλά και από το πάχος που θα τις κόψουμε.
- Αν για την επικάλυψη χρησιμοποιήσουμε σκούρα κουβερτούρα που είναι πιο «σκληρή» από την γάλακτος, μπορούμε να τυλίξουμε τα παστάκια μας σε διάφανη ζελατίνα προτού τα σερβίρουμε ή τα προσφέρουμε.

 

 

 

 

πηγή :http://syntageskardias.blogspot.gr/