Πορτοκαλόπιτα

 

 

 

 

ΥΛΙΚΑ
1 φλ. ζάχαρη
2 πορτοκάλια πολτοποιημένα
150 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα (άσπρα ή με τη φλούδα)
1φλ. γάλα
100 γρ. γιαούρτι
2 αβγά
1/2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 κ.γλ. baking powder
5 καραμέλες γάλακτος (προαιρετικά)
Λίγο αραβοσιτέλαιο για το ταψί
Για το σιρόπι
1/2 φλ. νερό
2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
1 φλ. ζάχαρη
4 καραμέλες γάλακτος (προαιρετικά)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ξεφλουδίζουμε και βράζουμε τα πορτοκάλια με 1 ποτήρι νερό για 20 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο, τα κόβουμε, ελέγχοντας για να μην υπάρχει κάποιο κουκούτσι και βγάζουμε τις ίνες τους.
Τα πολτοποιούμε στο multi και τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα κουζίνας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170 βαθμούς Κελσίου.
Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα, το σιμιγδάλι, το γάλα, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, τα αβγά και το baking powder και ανακατεύουμε το μείγμα έως ότου ομογενοποιηθεί καλά.
Αλείφουμε με αραβοσιτέλαιο ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24-26 εκατοστά και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις καραμέλες γάλακτος και τις "μπήγουμε" στο μείγμα αλλά όχι βαθιά για να μην μείνουν στον πάτο του γλυκού.
Ψήνουμε τη πορτοκαλόπιτα για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινήσει η επιφάνειά της.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να γίνει χλιαρή.

 

Για το σιρόπι
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά, από το σημείο βρασμού.
Εάν χρειάζεται ξαφρίζουμε το σιρόπι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει λίγο.
Κρατούμε 1/2 φλιτζάνι από το σιρόπι και με το υπόλοιπο περιχύνουμε το γλυκό.
Βάζουμε το σιρόπι, που κρατήσαμε, πάλι μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τις υπόλοιπες καραμέλες γάλακτος κομμένες.
Βάζουμε σε σιγανή φωτιά την κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσουν οι καραμέλες.
Την ώρα που σερβίρουμε τη πορτοκαλόπιτα στο πιάτο, περιχύνουμε με το σιρόπι καραμέλας.
Γαρνίρουμε με αμυγδαλάκια ψημένα στο φούρνο ή ωμά, με σαντιγύ ή παγωτό βανίλια.

TIPS
Η πορτοκαλόπιτα είναι πολύ νόστιμη και χωρίς τις καραμέλες γάλακτος. Απλώς οι τελευταίες της δίνουν μιαν ελαφρώς καραμελένια γεύση. Μπορούμε, λοιπόν, άλλοτε να τις χρησιμοποιούμε και άλλοτε όχι.

Η πορτοκαλόπιτα τρώγεται και σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και από το ψυγείο εξίσου καλά. 

 

 

πηγή : http://tantekiki.blogspot.gr/