Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο

 

 

 

 

 

Υλικά (για 12 κομμάτια)

Για τη ζύμη

1 κούπα ελαιόλαδο

1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι

500 γρ. φαρίνα (κόκκινη)

1 πρέζα αλάτι

λίγο σουσάμι

1 αβγό

Για τη γέμιση

1 ½ κιλό φρέσκο σπανάκι (καθαρισμένο και κομμένο)

2 ξέρα  κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)

5 φρέσκα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)

1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)

1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)

4 κ.σ. τριμμένη γραβιέρα

100 γρ. φέτα (κομμένη σε κύβους)

1 πιπεριά Φλωρίνης (κομμένη σε ροδέλες)

Αλάτι, πιπέρι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο φυτίνη

 

Εκτέλεση

Σοτάρουμε σε μία κατσαρόλα, τα κρεμμύδια με το λάδι και τη φυτίνη, σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σπανάκι και την πιπεριά. Αλατοπιπερώνουμε και όταν μαραθούν τα υλικά μας ρίχνουμε το μαϊντανό, τον άνηθο και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα και τη φέτα. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι, το αλάτι και ανακατεύουμε λίγο με το χέρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Τη ζύμη δεν πρέπει να τη δουλέψουμε πολύ, για να γίνει αφράτη. Αν σας διαλύεται μη φοβηθείτε και μην προσθέσετε αλεύρι.

Ανοίγουμε στη βάση ενός ταψιού, με το χέρι τη ζύμη και την απλώνουμε ομοιόμορφα, προσθέτουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη.

Χτυπάμε το αβγό,  αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης, με ένα πινέλο και ρίχνουμε το σουσάμι. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 45 με 50 λεπτά. Απολαύστε τη σπανακόπιτα σας  ζεστή, ή και παγωμένη.


 

 

από την Μαρία Τσαγκάρη 
Πηγή: foodzine.gr