Η σπανακόπιτα που έγινε croque monsieur

 

 

 

 


Υλικά
  • 6-8 φέτες χωριάτικο προζυμένιο ψωμί
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού (έτοιμα καθαρισμένα, σε σακούλα στα σούπερ μάρκετ)
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 40 γρ. βούτυρο αγελάδος ή ελαιόλαδο
  • 500 ml φρέσκο γάλα
  • 1 αυγό
  • 1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 


Εκτέλεση

Διαδικασία

Γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι με το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντάς το με το σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά το μείγμα με το σύρμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφρώς σφιχτή κρέμα χωρίς σβόλους. Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και το αυγό και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Σερβίρισμα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ. Αλείφουμε με το λάδι τις φέτες του ψωμιού και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Τις βάζουμε σε ένα ταψάκι και ψήνουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Αποσύρουμε από τον φούρνο, απλώνουμε τη γέμιση, καλύπτουμε με την μπεσαμέλ, σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη φέτα και ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια. Για πιο πλούσιο αποτέλεσμα, συνοδεύουμε με αυγά ποσέ.