Χριστούγεννα και διαζύγιο

 

mother-and-daughter-smiling

 

 

Η περίοδος των Χριστουγέννων µπορεί να έχει ιδιαίτερα επιβαρυντικά χαρακτηριστικά, όταν τα παιδιά καλούνται να την περάσουν µε τον έναν από τους δύο γονείς, στην περίπτωση ενός διαζυγίου.

Δώστε προτεραιότητα στις ανάγκες και τα θέλω του παιδιού σας και προετοιμαστείτε από κοινού να του προσφέρετε μια ξέγνοιαστη εορταστική περίοδο. Μην το επηρεάζετε συναισθηματικά

Οι γονείς τότε θα πρέπει να χειριστούν τις αρνητικές αντιδράσεις των παιδιών και τις προσπάθειες από µέρους τους να φέρουν σε επαφή τους γονείς.

Το κλίµα αυτό δηµιουργεί ποικίλα συναισθήµατα, όπως φόβο, θλίψη, κατάθλιψη, άγχος αποχωρισµού και εγκατάλειψης, πιθανή πτώση της επίδοσης στο σχολείο, θυµό, επιθετικότητα, ακόµα και ενοχές, γιατί συχνά αισθάνονται ότι φταίνε αυτά για τις συγκρούσεις των γονιών τους. Βέβαια, σηµαντικό ρόλο παίζουν η ψυχοσυναισθηµατική ωριµότητα των παιδιών, η ποιότητα της σχέσης που είχαν µε τους γονείς πριν από το διαζύγιο, όπως και οι σχέσεις τους µε παππούδες, φίλους, δασκάλους και άλλα σηµαντικά πρόσωπα µε τα οποία έχουν στενή σχέση.

Ένα ικανοποιητικό διάστημα πριν τις γιορτές, πραγματοποιήστε μια συζήτηση με τον άλλο γονέα, χωρίς την παρουσία του παιδιού προκειμένου να συζητήσετε σχετικά με τα διαδικαστικά της περιόδου των διακοπών. Μοιράστε τις αρμοδιότητες και κανονίστε τις λεπτομέρειες εκ των προτέρων Με βάση τους ρυθμούς ζωής σας, συμφωνήστε από κοινού με τον άλλον γονέα για τις λεπτομέρειες της καθημερινότητας του παιδιού και εντάξτε τες στο πρόγραμμά σας.

Βρείτε κοινά αποδεκτές λύσεις, ώστε να διευκολύνετε πάνω από όλα την καθημερινότητα του παιδιού σας. Προσπαθήστε να είστε ευέλικτοι. Προκειμένου να καταφέρετε να περάσετε ήρεμες γιορτές με το παιδί, θα πρέπει να είστε ευέλικτοι. Ίσως χρειαστεί να αναδιαμορφώσετε το πρόγραμμά σας ή κάποια σχέδια που είχαν ήδη προκύψει πριν τη συμφωνία με τον πρώην σύντροφό σας. Σημασία θα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι «πρωταγωνιστής» της περιόδου είναι το παιδί σας και όχι εσείς, οπότε και θα πρέπει να συντονίσετε το πρόγραμμά σας με τον πιο αποδοτικό τρόπο, για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα για εκείνο.

 

 

Η ψυχολογία του παιδιού κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου συχνά είναι αρκετά φορτισμένη, οπότε είναι καλό να μην επιβαρύνετε την κατάσταση προτάσσοντας το αίσθημα της απογοήτευσης από έναν αποτυχημένο γάμο ή ζητώντας από το παιδί την επιβεβαίωση της αγάπης του. Το παιδί δεν είναι υπαίτιο για την μεταξύ σας κατάσταση, ούτε πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπο με δυσάρεστες καταστάσεις, οι οποίες τυχόν προκύψουν μεταξύ σας.

Μην δοκιμάσετε να του παρέχετε καλύτερα ή ακριβότερα δώρα, σε σχέση με τα δώρα του άλλου γονέα, προκειμένου να προσπαθήσετε να του εκμαιεύσετε ποιόν γονέα αγαπάει περισσότερο. Μην ρωτάτε το ίδιο το παιδί. Το πρόγραμμα της εορταστικής περιόδου θα πρέπει να διευθετηθεί από τους ίδιους τους γονείς και μόνο, χωρίς να εμπλέξετε και το παιδί στην επιλογή του γονέα. Το να θέτετε το παιδί σας «διαιτητή στον αγώνα» του καλύτερου γονέα είναι μια καταπιεστική και ψυχοφθόρα διαδικασία, στην οποία δεν πρέπει να συμμετέχει εκείνο.

Είναι καθήκον των γονιών να λάβουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις, με στόχο της προστασία της ψυχικής υγείας του παιδιού. Αν υπάρχει η δυνατότητα, γιορτάστε όλοι μαζί. Κάτι τέτοιο έχει πολλά οφέλη, καθώς από την μία πλευρά, το παιδί θα μπορέσει να βρεθεί στον ίδιο χώρο ταυτόχρονα με όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και των γιαγιάδων και παππούδων, και από την άλλη, θα του δώσετε το «καλό παράδειγμα» μιας αξιοπρεπούς συνύπαρξης, η οποία προέρχεται από την αγάπη που τρέφετε για το μικρό σας.

Βάλτε στην άκρη τις διχόνοιες και αγκαλιάστε το παιδί, συνεχίζοντας παραδοσιακά τα ήθη και τα έθιμα που είχε συνηθίσει μέχρι τώρα, σχεδιάστε όλοι μαζί το πρόγραμμα εκείνης της ημέρας ή ακόμη, προσφέρετέ του και ένα δώρο, από κοινού.

Τα Χριστούγεννα είναι μια σημαντική περίοδος στη ζωή του παιδιού, η οποία έγκειται στους δικούς σας χειρισμούς για το αν θα είναι παράλληλα και μια ξεχωριστά όμορφη περίοδος.

Να θυμάστε είτε περνώντας μαζί τις γιορτές οι διαζευγμένοι γονείς, είτε αφήνοντας το παιδί να περάσει τα Χριστούγεννα με τον πρώην σύντροφό σας, είναι το καλύτερο δώρο προς το παιδί σας…

 

Ζωγραφιά Αντωνιάδου MSc, υπ.PhD,

Ψυχαναλύτρια-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

www.zografia-andoniadou.gr 

 Πηγή :http://morethanawoman.gr

Image courtesy of   radnatt at FreeDigitalPhotos.net