Μητέρες: στο σπίτι ή στη δουλειά;

 

 

mother-and-daughter-smiling

"Ίσως, λοιπόν, έχει έρθει η στιγμή που πρέπει να αναθεωρηθεί το κλισέ που θέλει τις μητέρες να νιώθουν ενοχές αφήνοντας τα παιδιά και το σπίτι τους, για να εργαστούν".

Παλαιότερα οι γυναίκες έμεναν σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Μάλιστα πολλές, που πριν την εγκυμοσύνη εργάζονταν, παραιτούνταν στον βωμό της ανατροφής των τέκνων τους. Τα τελευταία χρόνια, αυτό άλλαξε, όμως, πάντα υπήρχε η πεποίθηση ότι οι εργαζόμενες μητέρες ένιωθαν τύψεις που άφηναν τα παιδιά τους στο σπίτι, ενώ εκείνες έλειπαν τόσες ώρες.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την ιστοσελίδα γονέων Mumsnet, κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει.

Πια, μόνο το 13% των γυναικών ισχυρίζονται ότι αισθάνονται ένοχες όταν δεν βρίσκονται σπίτι. Αντίθετα, οι μητέρες εκείνες που καθημερινά έπρεπε να πηγαίνουν στην δουλειά τους εμφανίστηκαν περισσότερο ικανοποιημένες με τη ζωή τους από εκείνες που έμεναν στο σπίτι.

Χαρακτηριστικά, από τις 900 γυναίκες που ρωτήθηκαν, σχεδόν οι μισές (48%) δήλωσαν ότι το να έχουν μία αμειβόμενη εργασία τις έκανε πιο ευτυχισμένες. Την ίδια στιγμή, το ένα τρίτο εκείνων που έμεναν στο σπίτι θα προτιμούσαν να έχουν μία δουλειά, ενώ το 52% είπαν ότι το να μένουν στο σπίτι είναι πιο σκληρή εργασία από το να πηγαίνουν στο γραφείο.

Η Justine Roberts, διευθύνων σύμβουλος της Mumsnet, είπε: “Συχνά σκεφτόμαστε τις εργαζόμενες γυναίκες ως καταπιεσμένες, αφού πρέπει να τρέχουν από το σχολείο του παιδιού στην δουλειά, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή. Όμως, η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη. Οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να εργάζονται ή και να δουλεύουν περισσότερες ώρες”.

“Πολλοί θεωρούν ότι οι γυναίκες πιέζονται, επειδή χάνουν τα διαλείμματα στη δουλειά και τρώνε πάνω στον πληκτρολόγιο, ώστε να φύγουν στην ώρα τους για να προλάβουν το τελευταίο σχολικό κουδούνι. Οι ίδιες υποστηρίζουν, όμως, ότι αυτός ο χρόνος μακριά από τα παιδιά τους, τους δίνει την ενέργεια που χρειάζονται για να επικεντρωθούν σε αυτά, όταν είναι μαζί τους”.

Δεν προκαλεί έκπληξη, τουλάχιστον στην εποχή μας, το γεγονός ότι όσες γυναίκες παραμένουν  στο σπίτι παραδέχθηκαν ότι δεν νιώθουν εξίσου άξιες με τις υπόλοιπες και ότι φοβούνται πως επηρεάζουν πολύ περισσότερο τα παιδιά τους. Ενώ από αυτές, σχεδόν οι μισές δήλωσαν ότι η μητρότητα δεν τους έκανε να νιώθουν μητέρες.

Μάλιστα, μόνο το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα μπορούσε να ταυτιστεί με τις διαφημίσεις που θέλουν τις γυναίκες να φροντίζουν μόνο το σπίτι και την οικογένειά τους.

Η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη μετά την έκκληση της κυβέρνησης στην Βρετανία για διευρυμένο ωράριο των παιδικών σταθμών, ώστε οι γονείς να έχουν την δυνατότητα να διατηρούν το πλήρες ωράριο.

Ο Richard Huntington, διευθυντής στρατηγικής στην διαφημιστική εταιρεία Saatchi & Saatchi, που βοήθησε στην έρευνα του Mumsnet, δήλωσε: “Είναι καιρός να σταματήσουμε να περιμένουμε οι γυναίκες να νιώθουν ένοχες επειδή εργάζονται. Η έρευνα μας έδειξε ότι αυτό δεν αποτελεί την πραγματικότητα για τις περισσότερες γυναίκες”.

Η Sue Palmer, υποστηρικτής της καμπάνιας Save Childhood Movement, είπε στους Sunday Times ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση στην πίεση που αντιμετωπίζουν οι μητέρες που μένουν στο σπίτι.

“Μία ευτυχισμένη μαμά είναι μία καλή μαμά, αλλά πάντα πρέπει να το βλέπουμε από την πλευρά του παιδιού. Τα παιδιά γίνονται πιο δυνατά όταν υπάρχει μία συνεχής, καλή και αποκλειστική προσοχή από έναν στοργικό ενήλικα, ιδιαίτερα μέχρι την ηλικία των δύο”.

“Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερες πληροφορίες για τους γονείς και να αναγνωρίσουμε την πίεση που υπάρχει σε μία μαμά, όταν μένει στο σπίτι”.

 

 

 

Πηγή:pathfinder.gr