Γιατί Είσαι Χοντρή, Μαμά;


mother-and-daughter-smiling

 

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, υπήρξα πάντα υπέρβαρη. Δεν είναι ότι δεν ήμουν υγιής, η κατασκευή μου απλώς ήταν πάντα ογκώδης. Πάντα έλεγα πως ήμουν άνετη με αυτό, πως το είχα συνηθίσει αλλά μέσα μου με ενοχλούσε. Μέχρι που γέννησα τη κόρη μου.

Ήμουν 90 κιλά και φορούσα το ExtraExtraLarge. Η ιδέα να φορέσω ακόμη πιο μεγάλο νούμερο με τρόμαζε και περισσότερο ότι δεν θα μπορούσα να τρέξω πίσω απ” το παιδί μου όταν θα άρχιζε να περπατάει. Φοβόμουν επίσης ότι ο άντρας μου θα με έβρισκε αηδιαστική και δεν θα με ήθελε. Το να χάσω βάρος ήταν η μόνη μου επιλογή.

Τα τελευταία 3 χρόνια μόνο έβαζα κιλά και το χειρότερο ότι όταν η κόρη μου άρχισε να μιλάει, το πρόσεξε. Το είπε. «Μαμά, γιατί είσαι χοντρή;» με ρώτησε. Συνεχίζει και με ρωτάει γι αυτό, τώρα που είναι 7 χρονών γιατί μεν έχασα λίγο βάρος αλλά όχι αρκετό. Και δεν ξέρω πώς να της εξηγήσω το γιατί.

Πώς να της εξηγήσω ότι το να δουλεύεις, να κάνεις το μεταπτυχιακό σου και να φροντίζεις την οικογένεια, σε κάνει να παραμελείς τον εαυτό σου;
Πώς να της εξηγήσω ότι τα απογεύματα είμαι τόσο κομμάτια στη κούραση που δεν έχω κουράγιο να πάω και γυμναστήριο. Δεν έχω κουράγιο να μαγειρέψω.
Που πήγαν όλες μου οι δικαιολογίες;

Η ερώτησή της με πληγώνει. Η λέξη «χοντρή» δεν είναι κακή μέσα στο σπίτι μας. Δεν κρίνουμε τους ανθρώπους για το σώμα τους και δεν έχω πει ποτέ τίποτα κακό για μένα μπροστά τους. Αλλά είμαι σίγουρη πως κάπου με άκουσε κρυφά ή κατά λάθος, να λέω τον εαυτό μου χοντρό γιατί αυτό πιστεύω πως είμαι.
Όμως γιατί είμαι;

Να της πω πως αυτό συμβαίνει όταν τρως ανθυγιεινά ή όταν αντί να πας γυμναστήριο κάθεσαι μπροστά στη τηλεόραση; Ότι όταν είσαι κουρασμένη ή στρεσαρισμένη το μόνο που θες είναι να βλέπεις ταινίες και να τρως;
Όχι.

Γιατί αυτές οι απαντήσεις έχουν να κάνουν με τα δικά μου προβλήματα και όχι με τα προβλήματα όλων όσων είναι υπέρβαροι. Και τα προβλήματά μου δεν αφορούν ένα 7χρονο παιδί. Το μόνο που την αφορά είναι το παράδειγμα που της δίνω. Και θέλω να γίνω ένα καλό παράδειγμα για τη κόρη μου, ώστε και εκείνη με τη σειρά της να μην αντιμετωπίσει στη ζωή της προβλήματα με την υγεία της.Θέλω να μάθω στη κόρη μου ότι αυτό που έχει αξία στη ζωή δεν είναι η εικόνα αλλά η αγάπη, η οικογένεια, οι φίλοι. Να φροντίζεις τον εαυτό σου για να μπορείς να φροντίζεις τους άλλους. Κι εγώ με τα κιλά που έχω δεν μπορώ να τη πείσω γι αυτό.

Αν είσαι υπέρβαρη, αν δεν αντέχεις άλλο να μην μπορείς να τρέξεις και να παίξεις με το παιδί σου, αν πηγαίνεις κάπου για φαγητό και νομίζεις πως όλοι σε κοιτάζουν για να διαπιστώσουν τί και πόσο τρως, αν το παιδί σου θέλεις να μάθει στη ζωή του πως να αγαπάει τον εαυτό του, ξεκίνα να φροντίζεις την υγεία σου….χθες. Γιατί η υγεία του παιδιού σου εξαρτάται απ” τη δική σου.

Να μαθαίνουμε τα παιδιά μας να αποδέχονται τους ανθρώπους γι” αυτό που είναι, αλλά παράλληλα να τα μαθαίνουμε και πώς να αποφεύγουν να γίνουν οι άνθρωποι που μια ζωή υποφέρουν μέσα σ” ένα σώμα που δεν νιώθουν δικό τους!

 

 

Πηγή : http://singleparent.gr/

 Image courtesy of  Witthaya Phonsawat at FreeDigitalPhotos.net