Πώς να επιλέξετε το σωστό καρότσι για το μωρό σας

 

 

mother-and-daughter-smiling

 

Το καρότσι είναι must για όλα τα μωρά αλλά και τους γονείς. Είναι ένας πολύ βασικός εξοπλισμός μέχρι το μωρό σας να αρχίσει να περπατά και να μπορεί να διανύει αποστάσεις μόνο του, χωρίς να γκρινιάζει.

Αλλά με τόση μεγάλη ποικιλία από καροτσάκια στην αγορά είναι λογικό να μπερδευτείτε και να μην ξέρετε ποιο να πρωτοαγοράσετε και ποιο θα βολέψει πραγματικά εσάς και το μωρό σας. Θέλετε κάτι οικονομικό και απλό ή κάτι κομψό και ανθεκτικό; Ή μήπως θέλετε κάτι βασικό για όλες τις χρήσεις; Σκοπεύετε να κάνετε πολλά «ταξίδια» ή χαλαρές βόλτες μέχρι το μπακάλικο της γειτονιάς; Τέλος θα μεταφέρετε μόνο ένα παιδί με αυτό ή περισσότερα από ένα;   

Πριν το αγοράσετε, σκεφτείτε το που μένετε και πόσο θέλετε να κρατήσει το καρότσι που θα πάρετε. Αν για παράδειγμα μένετε σε μεγάλη αστική πόλη, χρειάζεστε ένα καρότσι ανθεκτικό που να τσουλάει εύκολα, μέσα και έξω από καταστήματα και μέσα από στενούς διαδρόμους. 

Αν πάλι θέλετε ένα καροτσάκι για γρήγορα θελήματα, προφανώς το θέλετε ελαφρύ. Οι δραστήριοι γονείς που θέλουν να παίρνουν το μωρό μαζί τους όταν πάνε για τρέξιμο ή πεζοπορία προφανώς θα θέλουν ένα  στιβαρό καρότσι τζόκινγκ. Βλέπετε λοιπόν ότι οι επιλογές είναι πολλές!

Υπάρχουν έξι βασικοί τύποι καροτσιού:

Κλασικό καρότσι

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ και σχέδια, αλλά το κάθισμα σε αυτό το καρότσι είναι πάντα άνετο για να μπορεί το μωρό να ξαπλώνει σε διαφορετικές θέσεις. Τα περισσότερα έχουν ομπρέλες και αποθηκευτικούς χώρους κάτω από το κάθισμα.

Κάθισμα αυτοκινήτου για καρότσι

Είναι ελαφρύ με μεταλλικό σκελετό, ειδικά σχεδιασμένο για να μεταφέρει συγκεκριμένους τύπους βρεφικών καθισμάτων αυτοκινήτου. Μπορείτε να ασφαλίσετε το καθισματάκι του αυτοκινήτου σε αυτό το καρότσι και ιδού ένα απλό και χωρίς προβλήματα καρότσι! Είναι πολύ βολικό ειδικά όταν το μωρό κοιμάται.  Μπορείτε επίσης πολύ εύκολα να το αποσυναρμολογείτε και να το βάζετε στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας, ώστε να μην καταλαμβάνει πολύ χώρο. Αλλά μόλις το μωρό σας κλείσει τον πρώτο του χρόνο δεν θα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε άλλο. 

Καρότσι για ταξίδι

Στην αγορά πλέον υπάρχουν και καροτσάκια ιδανικά για ταξίδι! Είναι ελαφριά, σταθερά και το σημαντικότερο με απλές κινήσεις διπλώνονται μέσα σε μια τσάντα πλάτης! Μπορείτε μάλιστα να το πάρετε στο αεροπλάνο ως χειραποσκευή! 

Καρότσι για περίπατο

Είναι ελαφριά, συνοδεύονται με ομπρέλες και διπλώνονται συμπαγώς. Αυτά τα καρότσια ιδανικά για περίπατο δεν έχουν πολύ αποθηκευτικό χώρο και μερικές φορές δεν είναι πολύ ρυθμιζόμενα, αλλά είναι συνήθως πολύ πιο οικονομικά συγκριτικά με άλλα με περισσότερες δυνατότητες βεβαίως. Είναι ότι καλύτερο για τα μικρά παιδιά και για τα λίγο μεγαλύτερα, σε περίπτωση δηλαδή που κουραστούν από την βόλτα με τα πόδια και θελήσουν κάπου να κάτσουν. Δεν είναι πάντως κατάλληλα για βρέφη επειδή σε αυτά τα τύπου καροτσάκια ένα μωρό δεν μπορεί να ξαπλώσει πλήρως ή να στηρίξει καλά το κεφαλάκι του. 

Καρότσι για τρέξιμο

Για τους γονείς που λατρεύουν το τζόκινγκ είναι το ιδανικό καρότσι! Έχει πιο μοντέρνο και αθλητικό ύφος και προσφέρει δυνατότητα κίνησης σε εδάφη που δεν είναι ασφαλτοστρωμένα. Τα καρότσια αυτά είναι με τρεις ρόδες, πιο ογκώδες και πιο βαριά από τα συμβατικά καρότσια. Ως εκ τούτου το συγκεκριμένο καρότσι είναι ιδιαίτερα ελκυστικό και για χρήση εκτός πόλης.

Καρότσι για δίδυμα και τρίδυμα

Είναι ανάσα για τους γονείς που έχουν διδυμάκια ή τριδυμάκια ή απλά πολλά παιδάκια που είναι μικρά ακόμα. Σε μοντέρνα και παράλληλη γραμμή ή το ένα παιδί πίσω από το άλλο. Προσέξτε να έχει αρκετό αποθηκευτικό χώρο αφού σίγουρα με δύο ή τρία παιδιά θα έχετε πράγματα να μεταφέρετε.

Τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε καρότσι

Ασφάλεια

Βεβαιωθείτε ότι ο σκελετός του καροτσιού κλειδώνει καλά στη θέση του. Ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι εύκολος στη χρήση και να αποτρέπει την κατάρρευση κατά τη μεταφορά του παιδιού. Εξετάστε το γύρω γύρω μη τυχόν και υπάρχουν αιχμηρές ακμές ή προεξοχές. Φροντίστε επίσης τα μικρά δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών να μην μπορούν να «πιαστούν» από μεταλλικά μέρη ή να τρυπηθούν από ακάλυπτες πηγές. 

Ψάξτε επίσης για ένα καροτσάκι που να πληροί τις προδιαγραφές για να διατίθεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να καλύπτεται από ικανοποιητική υπηρεσία service.

Οι ζώνες ασφαλείας

Ένα σύστημα συγκράτησης ή αλλιώς ζώνες ασφαλείας είναι λογικό να εξιτάρουν την περιέργεια ενός μωρού να ψάχνει να βρει τρόπους να «αποδράσει». Το ασφαλέστερο σύστημα είναι ένα λουρί πέντε σημείων που τυλίγεται γύρω από τη μέση, ανάμεσα στα πόδια, και έρχεται προς τα κάτω πάνω από τους ώμους. Σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε ότι είναι άνετο και ασφαλές για το παιδί.

Φρένα

Δοκιμάστε τα στο κατάστημα. Είναι εύκολο να λειτουργήσουν; Οι τροχοί πρέπει να κλειδώνουν όταν πατιούνται τα φρένα.

Ευελιξία

Θα πρέπει να είστε σε θέση να σπρώχνετε ένα καροτσάκι σε μια ευθεία γραμμή και με το ένα χέρι.

Ρυθμιζόμενο κάθισμα

Θα μπορεί να ξαπλώνει το παιδί στο κάθισμα με άνεση; Ειδικά τα νεογέννητα χρειάζονται ένα κάθισμα που να τους επιτρέπει να ξαπλώνουν σε μια σχεδόν επίπεδη θέση, μέχρι να έχουν τον έλεγχο της κεφαλής τους και να μπορούν να κάθονται κανονικά, συνήθως μετά τους έξι μήνες.

Θόλος προστασίας

Μια ρυθμιζόμενη σκιά θα προστατεύει το παιδί σας από τον ήλιο, τη βροχή και τον αέρα για να μπορεί να κάνει τις βόλτες του πιο άνετα. 

Αποθηκευτικός χώρος

Ένα καλάθι κάτω από το κάθισμα είναι μια μεγάλη βοήθεια για τη μαμά όταν κάνει τα ψώνια της αλλά και για να ακουμπά την τσαντούλα του μωρού. 

 


Πηγή: baby.gr

Image courtesy of digitalart at FreeDigitalPhotos.net