Μαμάδες που εργάζονται VS μαμάδες που μένουν στο σπίτι


mother-and-daughter-smiling

 

Ανέκαθεν υπήρχε η αντίληψη ότι η μη εργαζόμενη μητέρα επειδή κάθεται στο σπίτι είναι πιο προνομιούχα από μια εργαζόμενη μαμά. Συγκεκριμένα, πολλοί πιστέυουν ότι έχει άπειρο χρόνο όχι μόνο για τις δουλειές και τα παιδιά   αλλά και για τον εαυτό της. Είναι η βασίλισσα που ‘’κάθεται’’ όλη μέρα και ο σύζυγος της φροντίζει για όλα. Και εκείνη ακούραστη απολαμβάνει την κάθε της μέρα .

 

Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι. Μια εργαζόμενη μητέρα που έχει και βοήθεια από την δική της μαμά είναι πιο τυχερή. Γιατί  μπορεί να λείπει στην δουλειά 8 ώρες αλλα μετά θα πάει να πάρει τα παιδιά ταϊσμένα, το φαγητό έτοιμο , το σπίτι καθαρό ( αφου λείπουν όλοι  και δεν μαγείρεψε  ). Επίσης από ψυχολογικής πλευράς είναι πιο ήρεμη  στο σπίτι με τα παιδιά. Πέρασε κάποιες ώρες μακριά τους, κατι το οποιό της δημιουργεί τύψεις και τους φέρεται πιο ήρεμα  και μέχρι να κοιμηθούν για το βράδυ οι ώρες είναι λίγες...μέχρι να παίξει λίγο μαζί τους, να τα κάνει μπάνιο, να τα ταίσει(με το φαγητό που της έδωσε η μαμά ), παει έφυγε η μέρα. 


Για φανταστείτε τώρα μια μαμά που δεν εργάζεται και να μην έχει βοήθεια : πρέπει να μαγειρέψει , να ταίσει τα παιδιά, να μάζεψει το χάος που σπέρνουν σε κάθε περασμά τους όλη μέρα, να ακούει τα κλάμματα τους, να τσακώνονται , να έχουν διαφορετικές απαιτήσεις το καθένα.Να πρέπει να πάνε σουπερμαρκετ και να αναγκάζονται να τα πάρουν μαζί τους , οπου γίνονται εκει θέαμα : ‘’πάρε μου αυτό σου λέω’’ και ενώ το έχεις εξηγήσει άπειρες φορές ότι έξω δεν επιμένουμε να ζητάμε κάτι όταν η μαμά λεει όχι , να επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία.

Η βόλτα για καφέ να καταλήγει σε παιδότοπο πάντα, το κεφάλι να γίνεται καζάνι και η μαμά….. να νιώθει ψυχολογικά ράκος…γιατί δεν μπορεί να ξελαμπικάρει  να περάσει κάποιες ώρες μακριά τους….οχι γιατι δεν τα αγαπάει προς θεού αλλά θέλει χρόνο για τον εαυτό της και  τον σύζυγο της  για να μπορεί να επιστρέφει ήρεμη, να έχει περισσότερη υπομονή και κατανόηση απέναντι τους. Η ψυχολογία της μαμάς  είναι το Α και το Ω της σχέσης της με τα παιδιά.

 

Τώρα κάποιες θα αναρωτιούνται : Aν μια μαμά δεν εργάζεται και έχει βοήθεια από την μητέρα της, με τα παιδιά, το σπίτι και το φαγητό; Τότε δεν το συζητώ, είναι η πιο προνομιούχα αλλά καλό να ήταν να αρχίσει να εργάζεται ώστε να νιώθει πιο χαρούμενη και δημιουργική.

 

 

 

Συντακτική ομάδα γυναικοπαρέας

2016 Copyright gynaikoparea.gr

photo of franky242 at freedigitalphotos.net