Όχι άλλοι μύθοι για τα μάτια των παιδιών!

 

mother-and-daughter-smiling

 

Με τη βοήθεια της ειδικού, εντοπίζουμε 3 συνηθισμένους και… διαδεδομένους μύθους για τα ματάκια των παιδιών, τους καταρρίπτουμε και φέρνουμε στο φως την αλήθεια!

 

ΜΥΘΟΣ #1:
Γενικά σε ό,τι αφορά τα μάτια υπάρχουν πολλοί μύθοι. Ένας είναι ότι «αν δεν φορέσει το παιδί με μυωπία γυαλιά τότε δε θα αυξηθεί η μυωπία του». Κάτι τέτοιο ισχύει;
Αυτός, είναι πράγματι ένας μύθος τον οποίο όμως δυστυχώς ακόμα και σήμερα υπάρχουν γονείς που πιστεύουν. Η μυωπία αυξάνεται στην παιδική και εφηβική ηλικία ανεξάρτητα από το αν το παιδί φορέσει γυαλιά. Το παιδί με μυωπία θα φτάσει στους βαθμούς που είναι γεννητικά προκαθορισμένο να φτάσει. Τα γυαλιά μόνο καλό μπορούν να του κάνουν και είμαι κάθετη πάνω σ’ αυτό. Αν οι γονείς αφήσουν το παιδί χωρίς γυαλιά ενώ τα χρειάζεται, εκτός του ότι του κάνουν τη ζωή του δύσκολη, το παιδί κινδυνεύει να μείνει πίσω και στα αναπτυξιακά ορόσημα.

 

ΜΥΘΟΣ #2:
Το παιδί που βλέπει πολύ τηλεόραση ή περνά αρκετή ώρα παίζοντας παιχνίδια οθόνης μπορεί να αναπτύξει προβλήματα όρασης;
Δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν ότι η τηλεόραση βλάπτει την όραση. Τα μάτια είναι προγραμματισμένα για να βλέπουν. Το τι βλέπουν τα μάτια των παιδιών εξαρτάται από τους γονείς δεδομένου ότι η τηλεόραση χωρίς μέτρο φέρνει άλλα κακά όπως η παχυσαρκία και η μείωση των σχολικών επιδόσεων. Σε ότι αφορά τώρα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, θα πρέπει να υπάρχει μέτρο επειδή όταν παίζει μ’ αυτά το παιδί τα μάτια του αναγκάζονται να κάνουν πολλές γρήγορες κινήσεις και να μένουν ανοιχτά χωρίς να ανοιγοκλείνουν πράγμα που μπορεί να προκαλέσει τεχνητή ξηροφθαλμία και το παιδί να διαμαρτύρεται για πόνο στα μάτια.

 

ΜΥΘΟΣ #3:
Μια και ζούμε σε μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες του πλανήτη θα ήθελα να σας ρωτήσω κατά πόσο το φως του ήλιου μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα ματάκια των παιδιών;
Δεν χρειάζεται να γινόμαστε φοβικοί. Όταν το παιδί φοράει το καπελάκι και γενικά τηρούνται τα γενικά μέτρα για την ηλιοπροστασία του δεν κινδυνεύουν τα ματάκια του. Καλό είναι πάντως τα παιδιά να φορούν γυαλιά ηλίου με την ένδειξη UV 100% από την ηλικία που αρχίζουν να τα δέχονται. Όσο για την ανησυχία κάποιων ότι τα παιδιά που φορούν γυαλιά ηλίου κινδυνεύουν να τα συνηθίσουν και να μην μπορούν χωρίς αυτά… είναι ένας ακόμα μύθος!

Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία της Γεωργίας Χρούσου, Παιδοοφθαλμίατρος, Διευθύντρια Παιδοφθαλμολογικού Τμήματος Παίδων ΜΗΤΕΡΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδοφθαλμολογίας και Στραβισμού.

 


Πηγή:happymom.gr