Η σημασία και η αξία του οικογενειακού τραπεζιού

 


mother-and-daughter-smiling

 

Οι γρήγοροι ρυθμοί και το φορτωμένο πρόγραμμα της καθημερινότητάς μας έχουν επηρεάσει και το πώς, πότε και με ποιους τρώμε.

Δυστυχώς δύσκολα οι οικογένειες σήμερα καταφέρνουν να συναντηθούν γύρω από ένα πιάτο φαγητό και να μοιραστούν ποιοτικά το χρόνο τους.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να μπορούσαμε όλοι μας να τρώμε με την οικογένειά μας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Αν βολεύει το πρόγραμμά μας μπορεί να είναι το πρωινό ή έστω το βραδινό. Γιατί;

 

  1. Δημιουργούμε ωραίες αναμνήσεις για τα παιδιά μας. Η συγκέντρωση όλης της οικογένειας γύρω από ένα ζεστό πιάτο φαγητό, όπου ανταλλάξουμε τα νέα της ημέρας, αστεία περιστατικά, σχεδιάζουμε τις οικογενειακές εκδρομές ή το τι θα κάνουμε το Σαββατοκύριακο είναι ευχάριστες στιγμές που μας χαλαρώνουν. Αποτελούν όμορφες αναμνήσεις για τα παιδιά μας και ποιοτικές οικογενειακές στιγμές. Είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσουν και αυτά να έχουν αυτές τις στιγμές με τις δικές τους οικογένειες.
  1. Είναι ευκαιρία για ποιοτικό, καλό φαγητό. Όταν τρώμε στο σπίτι, μπορούμε να ελέγξουμε τι τρώνε όλοι, να σερβίρουμε ένα υγιεινό, σπιτικό πιάτο με όλα τα ωφέλιμα συστατικά που θέλουμε για τους ανθρώπους που αγαπάμε. Δείχνουμε ότι εκτιμάμε το φαγητό που έχουμε στο τραπέζι μας, ότι είμαστε από τους τυχερούς που μπορούν να μοιραστούν αυτό το χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάμε.
  1. Προσφέρει πραγματική επικοινωνία. Παρόλο που οι περισσότεροι μιλάμε συχνά πυκνά μέσα στην ημέρα με το σύντροφό μας ή τα παιδιά μας, σκεφτείτε τι πραγματικά λέμε αυτές τις φορές; Επικοινωνούμε πραγματικά ή απλά διεκπεραιώνουμε εκκρεμότητες; Είναι ευκαιρία την ώρα που συγκεντρωνόμαστε γύρω από το τραπέζι, να επικοινωνήσουμε πραγματικά μεταξύ μας. Προσοχή όμως δε συζητάμε για δυσάρεστα πράγματα, δεν μαλώνουμε, δεν μετράμε τις μπουκιές που τρώνε οι άλλοι.
  1. Μαθαίνουμε καλούς τρόπους. Ιδίως αν έχουμε μικρά παιδιά, την ώρα του φαγητού, τους μαθαίνουμε με παραδείγματα και όχι απλά με λόγια σωστούς τρόπους στο τραπέζι. Παίρνουν το καλό παράδειγμα από μας, βλέπουν πώς τρώμε, τι τρώμε.
  1. Δείχνει σεβασμό προς όλη την οικογένεια. Όταν όλα τα μέλη της οικογένειας καταφέρνουν να μαζευτούν γύρω από το τραπέζι έστω μία φορά την ημέρα, κερδίζουν το σεβασμό των συνδαιτυμόνων τους. Δείχνουμε με τον καλύτερο τρόπο στα παιδιά μας και στα άλλα μέλη της οικογένειας ότι τους θεωρούμε σημαντικούς, ότι κάνουμε υποχωρήσεις στο πρόγραμμά μας και ότι όσο φορτωμένη και αν είναι η μέρα μας, ο χρόνος αυτός μαζί τους είναι πιο σημαντικός.
  1. Δένει την οικογένεια. Ακόμα και αν υπάρχουν προβλήματα ή κόντρες μέσα στην οικογένεια, το οικογενειακό τραπέζι βοηθάει να έρθουν όλοι πιο κοντά μεταξύ τους. Βελτιώνονται οι σχέσεις της οικογένειας, χαλαρώνουν οι εντάσεις, πέφτουν οι τόνοι.

 

Είναι σίγουρα μια συνήθεια που αξίζει κανείς να αρχίσει να εφαρμόζει στην καθημερινότητά του. Τα οφέλη που έχει για την οικογένειά μας αξίζουν σίγουρα το χρόνο που θα χρειαστεί να στερήσουμε από την εργασία μας ή τον προσωπικό μας χρόνο. Είναι το πρώτο βήμα που μπορούμε να κάνουμε για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

 Πηγή : tsemperlidou.gr

 Image courtesy of digidreamgrafix at FreeDigitalPhotos.net