Πότε είναι καλύτερα να στείλω το παιδί μου στον παιδικό σταθμό;

 

mother-and-daughter-smiling

 

Αυτό είναι σχετικό και έχει να κάνει με τη δυνατότητα για φροντίδα του παιδιού συνολικά. Σε μια ιδανική κατάσταση μέχρι τα 2,5 χρόνια είναι καλύτερα τα παιδιά να μένουν στο σπίτι τους γιατί ως τότε δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες αποχωρισμού από τη μητέρα ή το υποκατάστατό της και το περιβάλλον τους. Είναι καλύτερη γι’ αυτά η δυαδική σχέση με κάποιον ενήλικα και το παιχνίδι στο πάρκο με την παρουσίας του δικού τους ανθρώπου.

Εξάλλου δεν ξέρουν ακόμη να μοιράζονται και δεν χαίρονται τα καλά της ομάδας γιατί η κοινωνικότητά τους δεν έχει αναπτυχθεί τόσο. Έτσι, τα παιδιά κάτω από τα 2 χρόνια και μέσα στο χώρο του παιδικού σταθμού είναι μόνα και το παιχνίδι με άλλα παιδιά είναι περιστασιακό και πάντως όχι συνεργατικό. Σε ένα σπίτι που του μιλούν και το φροντίζουν, ένα παιδί τα έχει όλα. Ακόμη και τα παιχνίδια του σπιτιού δεν υστερούν απέναντι στο παιδαγωγικό υλικό των παιδικών σταθμών.

Μετά τα 2,5 χρόνια το παιδί είναι έτοιμο, αλλά όχι υποχρεωμένο να ακολουθήσει πρόγραμμα παιδικών σταθμών. Έτσι, αν οι συνθήκες στο σπίτι δεν διευκολύνουν την παραμονή του εκεί, διαλέξτε έναν παιδικό σταθμό κατάλληλο.

Μετά από 3,5 χρόνια, η παρακολούθηση προγράμματος παιδικού σταθμού αρχίζει να γίνεται απαραίτητη. Το παιδί βοηθιέται να αποκτήσει με δομημένο τρόπο γνώσεις και νοητικές δεξιότητες. Να μάθει να συνυπάρχει, να συναναστρέφεται, να μοιράζεται, να συνεργάζεται. Να μάθει να χαίρεται με το παιχνίδι χωρίς την παρουσία του γονιού. Να ακολουθεί κανόνες και όρια της ομάδας, να πειθαρχεί σ’ αυτά. Να μάθει να υπάρχει χωρίς την κάλυψη των δικών του ή του δικού του χώρου.

 

 

Πηγή: paidiatre.gr

Image courtesy of photostock at FreeDigitalPhotos.net