Πώς γίνεσαι αδιάφορος γονιός χωρίς να το καταλαβαίνεις

 

mother-and-daughter-smiling

 

 

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί γονείς χωρίς να το καταλαβαίνουν: Δεν ακούνε το παιδί τους.

Όλοι οι γονείς προσπαθούν να μάθουν στα παιδιά να σέβονται τους άλλους και να συμπεριφέρονται σωστά. Ο πιο σωστός τρόπος για να το καταφέρει αυτό ο γονιός είναι να αποτελεί ο ίδιος το σωστό παράδειγμα μέσα από τη συμπεριφορά του. Πολλές φορές συνηθίζουμε να μη δίνουμε τη σημασία που πρέπει στο παιδί εκείνο ρωτά, επιμένει και εμείς δεν απαντάμε επειδή είμαστε πολύ απασχολημένοι εκείνη τη στιγμή και δε μπορούμε να διασπάσουμε την προσοχή μας από την εργασία που επιτελούμε.

Το παιδί όμως με αυτόν τον τρόπο διδάσκεται την αδιαφορία. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να πούμε «Δε μπορώ να σου απαντήσω αυτή τη στιγμήγιατί μαγειρεύω, θα σου εξηγήσω αναλυτικά σε 10 λεπτά...»

Το να ακούς το παιδί σου είναι ο καλύτερος τρόπος να του δώσεις το σωστό παράδειγμα για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται με φροντίδα και σεβασμό στης σχέσεις του και το ίδιο. Όταν μιλάτε με μισόλογα ή δε δίνετε σημασία στις ανησυχίες του εκείνο υποθέτει πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος επικοινωνίας. Θυμηθείτε: Τα παιδιά αντιγράφουν και υιοθετούν πολύ γρήγορα τις συμπεριφορές των γονιών τους.

Ένα μικρό παράδειγμα. Ο μικρός Νίκος λέει στη μαμά του πως έβαλε γκολ στον αγώνα του σχολείου. Εκείνη ούσα απασχολημένη απαντά: «Μπράβο! Άντε πήγαινε να παίξεις με την αδερφή σου τώρα» Το παιδί αποθαρρύνεται, πηγαίνει να παίξει με την αδερφή του και μαθαίνει πως το να μη δείχνεις ενδιαφέρον για τους δικούς σου ανθρώπους είναι κάτι το φυσιολογικό.

Τι θα έπρεπε να πει η μητέρα αυτή;

Κάτι του τύπου: «Μπράβο βλέπω ότι είσαι πολύ περήφανος γι αυτό πυο κατάφερες σήμερα! Περίμενε 10 λεπτά να τελειώσω με το μαγείρεμα και να μου πεις αναλυτικά τι έγινε σήμερα στον αγώνα!

Ο γονιός πρέπει να συμμερίζεται τον ενθουσιασμό του παιδιού και να το προσκαλεί σε μια ουσιαστική επικοινωνία. Αν δε μπορεί τώρα ίσως λίγο αργότερα. Το παιδί νιώθει ότι η μητέρα του είναι διαθέσιμη για να μοιραστεί μαζί της τα συναισθήματά του. Έτσι πρέπει να πράττει και το ίδιο σε ανάλογες περιπτώσεις συμμαθητών του...

Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Απαιτεί μεγάλη ενέργεια και οι υποχρεώσεις κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Αν πιέζεστε καθημερινά, θα πρέπει να επαναθεωρήσετε τις προταιρεότητές σας. Οφείλετε να αφήσετε κάποιες από τις καθημερινές σας ασχολίες ή να τις αναβάλλετε για κάποια άλλη μέρα. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε πνευματικά παρόντες στο μεγάλωμα των παιδιών μας και όχι μόνο σωματικά. Εξοικονομήστε ενέργεια, φροντίστε τον εαυτό σας για να αντέχετε καθημερινά και προσπαθήστε να είστε εσείς το παράδειγμα που θέλετε να διδάξετε στα παιδιά σας.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που σέβονται τα συναισθήματά τους είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν υγιείς σχέσεις με καλή επικοινωνία μεταγενέστερα, στην ενήλικη ζωή.  

 


Πηγή: boro.gr

Image courtesy of  photostock at FreeDigitalPhotos.net