10 συμβουλές όταν επισκέπτεστε ένα νεογέννητο

 

mother-and-daughter-smiling

 

Όλοι λαχταρούμε να επισκεφτούμε τους φίλους ή τους συγγενείς μας που μόλις απέκτησαν ένα μωράκι, όμως πριν χτυπήσετε το κουδούνι της πόρτας τους, καλό θα είναι να έχετε διαβάσει τα παρακάτω:

 

  • Μην πηγαίνετε απροειδοποίητα: Τηλεφωνήστε πρώτα και συνεννοηθείτε με τη λεχώνα για τη μέρα και την ώρα που τη βολεύει.

  • Μην κάθεστε με τις ώρες: Αυτές οι πρώτες επισκέψεις στο νεογέννητο πρέπει να είναι σύντομες, αφού η μανούλα και το μωρό ακόμα δεν έχουν βρει τους ρυθμούς τους.

  • Μην πάρετε αμέσως το μωρό στην αγκαλιά: Πολλές νέες μανούλες δε νιώθουν άνετα να δίνουν το μωράκι τους σε άλλα χέρια. Συγκρατήστε τον ενθουσιασμό σας και μην «αρπάξετε» το μωρό. Επίσης, μη ζητήσετε να το κρατήσετε. Αν εκείνη θέλει, θα σας το προτείνει από μόνη της.

  • Μην πάτε με άδεια χέρια: Εκτός από το κλασικό δωράκι για το νεογέννητο, η μανούλα θα εκτιμήσει ιδιαίτερα αν πάτε και σε εκείνη κάτι, ιδανικά φαγητό που θα τη γλιτώσει από το άγχος του μαγειρέματος για την επόμενη μέρα. Και φυσικά αν έχει κι άλλα παιδιά, πηγαίνετε ένα μικρό, συμβολικό δωράκι και σε αυτά.

  • Μην τα περιμένετε όλα στο χέρι: Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το βαθμό οικειότητας που έχετε. Για παράδειγμα, αν βλέπετε τη φίλη σας να προσπαθεί απεγνωσμένα να θηλάσει ένα μωρό που γκρινιάζει, μην περιμένετε να σας φτιάξει εκείνη καφέ.

  • Προσφερθείτε να βοηθήσετε: Πεταχτείτε μέχρι το διπλανό φούρνο, για να της αγοράσετε ψωμί, απασχολήστε λίγο το μεγάλο αδελφάκι για να κοιμίσει το μωρό, μαζέψτε της τα ρούχα από την απλώστρα, με λίγα λόγια δείξτε της έμπρακτα ότι είστε εκεί για να τη βοηθήσετε.

  • Ακούστε, χωρίς να κρίνετε: Η φίλη σας μόλις έζησε την εμπειρία του τοκετού και θέλει να τη μοιραστεί. Ακούστε τη με ενδιαφέρον, αλλά κρατήστε την κριτική για το εαυτό σας. Για παράδειγμα, αν έκανε καισαρική, μην της μιλάτε για την αξία του φυσιολογικού τοκετού ή αν δίνει στο μωρό γάλα σε σκόνη, μην την κατηγορήσετε ότι του στερεί τα οφέλη του θηλασμού.

  • Μην πάρετε μαζί το κατοικίδιό σας: Όσο καθαρό κι αν είναι, όσα εμβόλια κι αν του έχετε κάνει, σεβαστείτε τους γονείς που δε θέλουν ζωάκια κοντά στο λίγων ημερών μωρό τους.

  • Αν μπορείτε, μην πάρετε μαζί τα παιδιά σας: Ειδικά αν το παιδάκι σας είναι ένα νήπιο που θέλει να τρέχει, να παίζει και να φωνάζει, την ώρα που η μανούλα προσπαθεί να κοιμίσει το μωράκι της.

  • Και φυσικά μην πηγαίνετε όταν είστε άρρωστοι: Ακόμα και η πιο ελαφριά αδιαθεσία, είναι ικανός λόγος για να μην επισκεφτείτε ένα νεογέννητο. Περιμένετε να γίνετε τελείως καλά και μετά κανονίστε την επίσκεψή σας.

 

 

 

 

mother.gr

Image courtesy of meepoohfoto at FreeDigitalPhotos.net