Σταμάτα να δίνεις συσκευασμένους χυμούς στο παιδί σου

 

 

mother-and-daughter-smiling


Νέα Βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open journal αποκαλύπτει πως χυμοί και φρουτοποτά προοριζόμενα για παιδιά, περιέχουν ολόκληρη την καθημερινή ποσότητα ζάχαρης που θα έπρεπε να καταναλώνει ένα παιδί.

 

Από τα 203 φρουτοποτά, χυμούς και smoothies που μελετήθηκαν και προορίζονταν και τους μικρούς καταναλωτές, τα μισά σχεδόν περιείχαν την ποσότητα ζάχαρης που θα έπρεπε να καταναλώνει ένα παιδί μέσα σε μία ολόκληρη ημέρα, φτάνοντας τα 19 γραμμάρια ζάχαρης ανά συσκευασία.
Η Pamela Koch, υπεύθυνη του προγράμματος διατροφής στο Teachers College του πανεπιστημίου της Columbia πιστεύει πως τα αποτελέσματα θα ήταν παρόμοια αν η έρευνα λάμβανε χώρα στις ΗΠΑ ή σε άλλη αναπτυσσόμενη χώρα.

 

“Πολλά φρουτοποτά έχουν επικίνδυνα υψηλές ποσότητες ζάχαρης. Κι όμως, τέτοια προϊόντα πλασάρονται στους γονείς ως υγεινά και γεμάτα βιταμίνες”.

Η Βρετανική έρευνα με υπεύθυνο το Simon Capewell, καθηγητή του Ινστιτούτου Ψυχολογίας και Υγείας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, μελέτησε τα σάκχαρα σε 203 φρουτοποτά, ανάμεσά τους και 100% φυσικοί χυμοί και smoothies ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά.
Σαν σάκχαρα υπολογίστηκαν και τα ελεύθερα όπως γλυκόζη, φρουκτόζη, μέλι, λευκή ή καστανή ζάχαρη και σιρόπια. Τα σάκχαρα που προκύπτουν με φυσικό τρόπο στα φρούτα και τα λαχανικά δεν υπολογίζονται στην ίδια κατηγορία.

Ο υπεύθυνος της έρευνας τονίζει πως οι γονείς θα πρέπει να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο που οι εταιρίες μπορούν να κρύβουν τα σάκχαρα στις ετικέτες τροφίμων:

“Η έρευνα μας φανερώνει πόσο έχουν παραπλανηθεί οι γονείς. Η ζάχαρη που περιέχουν προϊόντα που προορίζονται για παιδιά, ανάμεσά τους και συσκευασμένοι 100% φυσικοί χυμοί, είναι απαράδεκτα μεγάλη σε ποσότητα. Και τα smoothies, αποδείχτηκαν τα χειρότερα όλων”.

 

Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η τόσο υψηλή ποσότητα ζάχαρης στους 100% φυσικούς χυμούς προέρχεται από τα φυσικά σάκχαρα που έχουν τα φρούτα. Αντίθετα, στα φρουτοποτά βρίσκουμε σιρόπια κι άλλα τεχνητά σάκχαρα που δεν θα υπήρχαν κανονικά στο χυμό που θα έστυβες σπίτι.

Η λύση; Οι γονείς καταφεύγουν στα τυποποιημένα φρουτοποτά και χυμούς, όχι γιατί απλά δεν έχουν χρόνο αλλά γιατί τα παιδιά τους μπορεί να αρνούνται να καταναλώσουν φρούτα.

 

Αν πρέπει να επιλέξεις να δώσεις χυμό στο παιδί, στύψε το δικό σου φρέσκο χυμό ή smoothie μόνο με φρούτα από τα χεράκια σου.

Αν πάλι είστε έξω, δοκίμασε την επιλογή που θα επισημαίνει στην ετικέτα πως μιλάμε για 100% φυσικό χυμό χωρίς ζάχαρη. Ακόμα κι εκεί, αραίωσε το χυμό με νερό και μείωσε την ποσότητα που πίνει το παιδί σε 150ml την ημέρα.

Έρευνα του Dietary Guidlines στις ΗΠΑ του 2015, προτείνει στους γονείς να μειώσουν τα πρόσθετα σάκχαρα που καταναλώνουν τα παιδιά καθημερινά στο 10% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνουν, βοηθώντας τα παιδιά να τρώνε περισσότερα φρούτα παρά να πίνουν χυμό.

 

Αν πάλι θέλεις να δώσεις στο παιδί φρούτα δοκίμασε:

-Να ζεστάνεις τα φρούτα για να μαλακώσουν και να του θυμίζουν κομπόστα.

-Όσο το παιδί μεγαλώνει, μπορείς να μεγαλώνεις την ποικιλία των φρούτων και λαχανικών που του δίνεις για να βρεις εκείνο που του αρέσει τελικά.

-Κάντε τα φρούτα πολτό. Λιώσε τα και ανάμειξέ τα με γάλα για ένα smoothie στο μπολ!

 

 

Πηγή: shape.gr

Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net