Τι να αποφύγουμε στο μεγάλωμα των παιδιών μας

 

mother-and-daughter-smiling

 

 

Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να είμαστε οι τέλειοι γονείς, να παρέχουμε το καλύτερο στα παιδιά μας, κάνουμε κάποιες λάθος κινήσεις που τελικά έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Ποια είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να αποφύγουμε στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

 

 

  1. Είναι μοναδικοί στον κόσμο. Για κάθε γονιό, το παιδί του είναι μοναδικό, ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα του κόσμου του. Δεν ισχύει όμως για όλους. Εάν το παιδί μας αισθανθεί μοναδικό, ανώτερο από όλους τους άλλους, θα γίνει ένα κακομαθημένο που δε θα σέβεται τους άλλους και τις ανάγκες τους.
  1. Δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεών τους. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι οι πράξεις και οι επιλογές στη ζωή μας έχουν τις συνέπειές τους και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Εάν σπάσουμε ένα βάζο, αυτό έχει μια συνέπεια. Πρέπει να βοηθήσουμε να το μαζέψουμε με προσοχή. Φυσικά οι συνέπειες και ευθύνες είναι ανάλογες της ηλικίας και το μάθημα εναπόκειται στην συναισθηματική, πνευματική και ψυχική ωριμότητα του παιδιού μας.
  1. Δεν έχουν όρια. Τα όρια και οι κανόνες είναι μέσα στη ζωή και θέλουμε να μεγαλώσουμε παιδιά που θα μπορούν να συνυπάρξουν στην κοινωνία μας. Δε θέλουμε ενήλικες που θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να υπακούουν στους κανόνες και αποτελούν την εξαίρεση από όλους τους άλλους. Τα όρια και οι κανόνες βοηθάνε τα παιδιά από πολύ μικρά να αισθάνονται ασφάλεια.
  1. Δεν κατανοούν την αξία του χρήματος. Όταν δίνουμε στα παιδιά περισσότερα χρήματα από ό,τι αρμόζει στην ηλικία τους χωρίς να ξέρουν την αξία του ή τη δυσκολία με την οποία κερδίζονται, δημιουργούμε ενήλικες που δε σέβονται το χρήμα και δεν το εκτιμάνε όπως του αρμόζει. Είναι το μέσο για να περνάμε καλά και δεν είναι ποτέ αυτοσκοπός ή το ύψιστο αγαθό.
  1. Παίρνουν δώρα συνέχεια χωρίς να υπάρχει λόγος. Τα δώρα δεν μπορούν να είναι ο τρόπος για να μη γκρινιάζουν τα παιδιά ή το μέσο για να καλύψετε το χρόνο που λείπετε από το σπίτι. Δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε την επαφή και την επικοινωνία που τους λείπει με ένα ακόμα παιχνίδι. Τα δώρα πρέπει να δίνονται επειδή τα αξίζουν, τα έχουν κερδίσει και όχι σε καθημερινή βάση.
  1. Δεν ξέρουν να εκτιμούν. Σίγουρα το παιδί μας αξίζει το καλύτερο και θέλουμε να του το δώσουμε. Όταν όμως παίρνουν τα πάντα και καταλήγουν να θεωρούν φυσιολογικό και αναμενόμενο ότι θα έχουν τα πάντα χωρίς να χρειαστεί να δώσουν ή να προσπαθήσουν για τίποτα, έχουμε χάσει παιχνίδι. Πρέπει να μάθουν να λένε ευχαριστώ και να εκτιμούν ό,τι έχουν γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο.

 

 

Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια, απορροφούν τα πάντα, αντιγράφουν κινήσεις και συμπεριφορές. Επομένως το καλύτερο μάθημα είναι να αποτελείτε για αυτά το καλύτερο παράδειγμα. Έτσι κι αλλιώς επειδή για τα παιδιά μας είμαστε το πρότυπό τους, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι τους περνάμε.

 

 

 

 

Πηγή: tsemperlidou.gr

photo of nenetus at freedigitalphotos.net