Κινδυνεύουμε πράγματι από το Triclosan;

 

mother-and-daughter-smiling

 

 

 



Τη βρίσκουμε στα σαπούνια, στις οδοντόκρεμες, στις κρέμες κατά της ακμής, σε πούδρες και στα αποσμητικά. Έχει μελετηθεί όσο λίγες ουσίες , έχει δεχτεί όμως τις περισσότερες  κατηγορίες, όπως ότι είναι τοξική, ότι κρύβει κινδύνους για τις εγκύους, ή ότι είναι καρκινογόνος.  Οι περισσότερες μελέτες ωστόσο μας διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουμε ουσιαστικό λόγο να φοβόμαστε ότι η παρουσία της τρικλοζάνης στα καλλυντικά απειλεί την υγεία μας.

 

 

Τι είναι

Το Triclosan (τρικλοζάνη) είναι μια λευκή πούδρα χημικής προέλευσης, η οποία έχει την ιδιότητα να σκοτώνει μια μεγάλη γκάμα βακτηριδίων . Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται, για περισσότερο από 40 χρόνια, στη σύνθεση πολλών προϊόντων προσωπικής υγιεινής ως αντιβακτηριδιακός και αντιμυκητησιακός παράγοντας καθώς και σαν συντηρητικό σε καλλυντικά.

Για παράδειγμα, το Triclosan χρησιμοποιείται στα σαπούνια γιατί παραμένει στο δέρμα και συνεχίζει τη βακτηριοκτόνο δράση του ακόμα και μετά το ξέπλυμα . Εμπλουτίζει τη σύνθεση προϊόντων κατά της ακμής γιατί σκοτώνει τα βακτηρίδια που την προκαλούν. Ανάλογη δράση έχει και στα βακτηρίδια που προκαλούν κακοσμία , γι’ αυτό περιέχεται και σε πολλά αποσμητικά. Από την άλλη, χρησιμοποιείται ευρύτατα ως συντηρητικό σε οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα γιατί λόγω της ιδιότητάς του να αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηριδίων, διατηρεί τη στοματική κοιλότητα υγιή, μειώνει τον κίνδυνο μολύνσεων και καταπολεμά την κακοσμία.

 

Για τι το κατηγορούν;

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι το Triclosan είναι συστατικό υψηλής τοξικότητας που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού, ή να επηρεάσει την υγεία του εμβρύου. Επίσης θεωρείται ορμονικός διαταράκτης καθώς εργαστηριακές μελέτες σε ζώα (ποντίκια) έδειξαν ότι διαταράσσει τη δράση του θυρεοειδούς. Τέλος κατηγορήθηκε ως συστατικό επικίνδυνο για το περιβάλλον γιατί στην επαφή του με το φως του ήλιου μπορεί να σχηματίσει τοξικές ουσίες όπως διοξίνες και χλωροφαινόλες.

Τι ισχύει στην πραγματικότητα: Η υπερβολική χρήση Triclosan ενδέχεται να κάνει τα βακτηρίδια πιο ανθεκτικά στους αντιβακτηριδιακούς παράγοντες (όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα αντιβιοτικά). Για το λόγο αυτό η Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπει τη χρήση του στα καλλυντικά αλλά σε συγκέντρωση μικρότερη του 0,03 σε οδοντόκρεμες, σαπούνια, ζελ, αποσμητικά, πούδρες και προϊόντα κατά της ακμής και 0,02 σε στοματικά διαλύματα . Ο FDA – ο Οργανισμός Φαρμάκων της Αμερικής- τονίζει ότι: «…δεν μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο για τον άνθρωπο και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να συστήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή στην καταναλωτική χρήση προϊόντων που περιέχουν Triclosan (FDA.gov, 2014).

Η πιο πρόσφατη επιστημονική μελέτη πάνω στο Triclosan- δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2014- αποδεικνύει ότι το ποσοστό του συστατικού που απορροφάται κατά μέσο όρο από τον οργανισμό σε καθημερινή βάση, είναι 890 φορές χαμηλότερο από το επίπεδο που σύμφωνα με τις παλαιότερες μελέτες είναι τοξικό , επομένως επικίνδυνο. Ερευνητές με επικεφαλής τον βιολόγο και τοξικολόγο Dr Chris Flower, μελέτησαν εργαστηριακά την υπερέκθεση ποντικιών σε Triclosan και πράγματι διαπίστωσαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα περιστατικά καρκίνου στο συκώτι ήταν αυξημένα. Στη δημοσιευμένη μελέτη όμως δηλώνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν άμεση σύνδεση μεταξύ της μελέτης αυτής και της πιθανότητας το Triclosan να επηρεάζει το συκώτι στον ανθρώπινο οργανισμό. Συγκεκριμένα μάλιστα αναφέρουν: « το επίπεδο έκθεσης των ποντικιών στο Triclosan είναι κατά πολύ υψηλότερο από τα ποσοστά με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά…. Με δεδομένες τις διαφορές ανάμεσα στα είδη (άνθρωποι και ποντίκια) οι καταναλωτές μπορούν να συνεχίσουν τη χρήση προϊόντων που περιέχουν Triclosan με ασφάλεια».

 

 


Πηγή:http://skingurus.gr

photo of jackthumm at freedigitalphotos.net