Έχει κάτι η έκθεση μπροστά σε κόσμο που μπορεί να αποδιοργανώσει ακόμα και τους πιο ικανούς.

Κάποιες φορές έχει πλάκα να βλέπεις ανθρώπους γεμάτους αυτοπεποίθηση και σιγουριά, να “λυγίζουν” κάτω από το βάρος μίας παρουσίασης. Άλλες πάλι, δεν έχει καθόλου πλάκα.

Πόσες φορές σου έχει συμβεί να σου ανακοινώνουν ότι θα κάνεις μία παρουσίαση και ξαφνικά να αισθάνεσαι ζαλάδα. Νοιώθεις το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια σου, αρχίζεις να ιδρώνεις, τρέμουν τα χέρια σου, ξεραίνεται το στόμα σου και δεν μπορείς να αρθρώσεις λέξη.  Με μία λέξη Φοβάσαι.

Θυμάμαι ακόμα την πρώτη φορά που μίλησα μπροστά σε 400 περίπου άτομα (δεν νομίζω ότι θα την ξεχάσω ποτέ). Είχα τόσο άγχος και ένοιωθα τόση πίεση που δεν μπορούσα να ανέβω στο βήμα. Πίστευα ότι όλοι αυτοί που είχαν έρθει να με ακούσουν, περίμεναν με το δάχτυλο στη σκανδάλη για να κάνω το πρώτο μου λάθος.

Τρέμεις την έκθεση;

 

Τότε με βοήθησε αυτό που μου είπε η κοπέλα που ήταν δίπλα μου. Μου είπε: “Να ξέρεις ότι όλοι αυτοί έχουν έρθει για να σε δουν και να σε ακούσουν. Δεν έχει σημασία αν κάνεις κάποιο λάθος γιατί αυτή είναι η στιγμή σου”.

Το ίδιο θα σου πω κι εγώ τώρα. Είναι το μόνο που χρειάζεται να θυμάσαι όταν φτάσει η ώρα να ανέβεις στο βήμα. Όσοι έχουν έρθει, το έχουν κάνει γιατί ξέρουν ότι θα ακούσουν κάτι από εσένα αλλά δεν ξέρουν τι ακριβώς.

Όσο περισσότερο σε νοιάζει το τι θα πει ο κόσμος, τόσο περισσότερο θα επηρεαστεί η απόδοσή σου και όχι απαραίτητα θετικά.

 

Τι μας προκαλεί αυτό το άγχος όμως;

Καταλαβαίνω ότι την πρώτη φορά που θα χρειαστεί να ανέβεις στο βήμα και να εκτεθείς σε κόσμο, είναι αγχωτικό. Κάθε επόμενη φορά όμως θα πρέπει να είναι ευκολότερη από την προηγούμενη.

Αν έχεις παρατηρήσει ότι αυτό συμβαίνει κάθε φορά που πρέπει να παρουσιάσεις κάτι, τότε υπάρχει κάτι άλλο εσωτερικά που σε επηρεάζει σε περισσότερα από ένα επίπεδα.

Ας το δούμε απλά. Η ίδια η έκθεση δεν είναι τόσο αγχωτική. Αυτό που σε αγχώνει είναι η κριτική που θα λάβεις και το γεγονός ότι όλοι αυτοί που βρίσκονται από κάτω, περιμένουν κάτι από εσένα.

 

Κατάλοιπα του παρελθόντος

 

Σπίτι

Αυτό που μας δημιουργεί πρόβλημα, είναι κυρίως η απόρριψη και η απογοήτευση που έχουμε βιώσει στο παρελθόν. Το οικογενειακό περιβάλλον παίζει μεγάλο ρόλο πρωτίστως γιατί δεν μας προετοιμάζει για την έκθεση που θα έχουμε “βγαίνοντας” στον έξω κόσμο και σε δεύτερη φάση γιατί μπορεί να μας ενισχύσει αυτό το άγχος.

Πολλές φορές, τα μικρά, απλά αστεία για την απόδοση σου (που δεν είναι απαραίτητα κακοπροαίρετα), μπορεί να σου δημιουργήσουν περιοριστικά πιστεύω που θα σε συντροφεύουν για πολλά χρόνια.

Το σχολείο έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης

 

Σχολείο

Τα σχολικά χρόνια είναι το τελειωτικό χτύπημα. Ειδικά αν έχεις κλονισμένη αυτοπεποίθηση από το οικογενειακό περιβάλλον, το σχολείο μπορεί να σε αποτελειώσει. Μπορεί διαβάζοντας το να σου φαίνεται σκληρό αλλά έτσι είναι. Η έκθεση στο σχολείο είναι αναπόφευκτη. Ακόμη κι αν θες να μείνεις στο παρασκήνιο, οι καταστάσεις και οι συμμαθητές θα φροντίσουν να σε κάνουν πρωταγωνιστή θες δεν θες.

Οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο για την εμφάνιση, την ομιλία, το γνωστικό σου επίπεδο, την οικογενειακή ή οικονομική κατάσταση και πολλά άλλα, θα κλονίσουν τα θεμέλια της αυτοπεποίθησης σου.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να θες να αποφύγεις την έκθεση με κάθε δυνατό τρόπο.

Έτσι, κάθε φορά που θα πρέπει να μιλήσεις μπροστά σε κόσμο, το μυαλό και κατ’επέκταση και το σώμα σου θα μπαίνει σε κατάσταση συναγερμού.

 

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να ξεφύγεις από αυτή την κατάσταση, χωρίς να αρχίσεις να τρέχεις γύρω γύρω, φωνάζοντας;

 

Για αρχή κάνε ότι μπορείς για να χαλαρώσεις. Πάρε βαθιές ανάσες, μέτρα μέχρι το δέκα, σκέψου καταπράσινα λιβάδια ή οτιδήποτε άλλο. Σημασία έχει να ηρεμήσεις για να αρχίσεις να σκέφτεσαι λογικά και όχι παρορμητικά.

Εφόσον δεν μπορείς να αποφύγεις την έκθεση, κάνε ότι μπορείς για να είσαι όσο το δυνατόν πιο έτοιμος γίνεται. Η σωστή προετοιμασία θα σου δώσει περισσότερη σιγουριά από όση νομίζεις. Μάθε το αντικείμενο για το οποίο θα μιλήσεις, όσο το δυνατόν καλύτερα. Κάλυψε τα κενά σου και σκέψου και πέντε με δέκα ερωτήσεις που ενδεχομένως να σου κάνουν.

Αν υπεραναλύσεις την κατάσταση θα αποσυντονιστείς. Όσο και αν κάνεις σενάρια, όσο και αν προετοιμάζεσαι για το χειρότερο, τίποτα δεν είναι το ίδιο όταν βρίσκεσαι εκεί. Όπως έχει πει ο στρατηγός Helmuth von Moltke, “Κανένα πλάνο, όσο καλό κι αν είναι, δεν αντέχει την επαφή με τον εχθρό ”. Κοινός, όσο καλά κι αν είσαι οργανωμένος πάντα υπάρχει περίπτωση να σου ανατραπούν τα σχέδια.

Τέλος, να θυμάσαι αυτό που είπαμε και στην αρχή. Ο κόσμος που βρίσκεται εκεί, έχει έρθει για να δει εσένα. Αυτή είναι η στιγμή σου. Κάνε ότι καλύτερο μπορείς να σου μείνει αξέχαστη.

 

 

 

 Πηγή: humanadvanced.com

photo of nenetus at freedigitalphotos.net