Όλοι τους έχουμε συναντήσει. Είτε στο δρόμο, είτε στη δουλειά είτε στις πιο προσωπικές μας σχέσεις.

Μπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του χαρακτήρα τους, άρα μόνιμο, ή να οφείλεται σε καταστάσεις πίεσης, άγχους που βιώνει το άτομο. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να δεχόμαστε αγενή σχόλια και μπορούμε να τα “αποκρούσουμε” ευγενικά με μία από τις παρακάτω φράσεις.

 

“Γιατί το λες αυτό;”

Ρωτώντας έναν αγενή άνθρωπο τι τον οδήγησε να πει κάτι προσβλητικό, αυτομάτως τον “αφοπλίζετε”. Ταυτόχρονα, αυτή η ερώτηση σας βοηθά να κατανοήσετε το λόγο που αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. Μπορεί κάτι στη συμπεριφορά σας να τον ενόχλησε ή απλά να είχε μια άσχημη μέρα. Επίσης, πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε ότι έχουμε ξεστομίσει κάτι προσβλητικό παρά μόνο όταν κάποιος μας το πει.

 

“Τι περιμένεις να σου απαντήσω πάνω σε αυτό το θέμα;”

Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λάβετε κάποια απάντηση, καθώς δεν θα ξέρουν τι να σας πουν. Όμως είναι μια καλή φράση ώστε να μετατρέψετε αυτό που πιθανότατα θα ήταν μία χαμένη συζήτηση σε έναν εποικοδομητικό και ώριμο διάλογο. Είναι ένας καλός τρόπος για να αποφορτίσετε το τεταμένο κλίμα.

 

“Σε ευχαριστώ”

Με αυτό τον τρόπο δείχνετε ευγένεια σε ένα αγενές σχόλιο. Συχνά, το άτομο που μιλά με αγένεια προσπαθεί απλά να προκαλέσει την αντίδραση μας. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος είναι να απαντήσετε με ευγένεια – όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται – και να τον αγνοήσετε.

 

“Θα μιλήσουμε αργότερα”

Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να αντιδράσετε με ψυχραιμία, όπως στις παραπάνω περιπτώσεις καλύτερα να αποχωρείτε από την συζήτηση. Είναι λογικό κάποιες φορές να μην μπορούμε να συγκρατηθούμε και με αυτό τον τρόπο θα τους δείξετε την ενόχλησή σας, χωρίς να πείτε κάτι εξίσου “αιχμηρό”.