Από την Ίριδα Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι συχνά κάτι που πλήττει όχι μόνο νέους αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους που κουβαλούν ένα κουβάρι συναισθημάτων και δυσκολιών, που ακόμα και στην βαθιά ενήλικη ζωή, δεν τους επιτρέπει να νιώσουν ο εαυτός τους και να εκφραστούν ελεύθερα στις περισσότερες, αν όχι όλες, καταστάσεις στις οποίες βρίσκονται καθημερινά.

Ο χαρακτήρας με τον οποίον γεννιέται ένας άνθρωπος είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλει στην αυτοπεποίθηση του σε συνδυασμό με το περιβάλλον.
Όταν ένας άνθρωπος έχει γενικότερα θετική στάση, είναι αισιόδοξος και ανοιχτός σαν χαρακτήρας, τότε αν η αυτοπεποίθηση του δεν εμποδιστεί ή «τραυματιστεί» από γεγονότα και καταστάσεις από το περιβάλλον στο οποίο ζει, θα καταφέρει να την συντηρήσει αλλά και να την ενδυναμώσει με το χρόνο.

Το οικογενειακό περιβάλλον παίζει σε μεγάλο βαθμό καθοριστικό ρόλο στην ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης ενός ανθρώπου. Η οικογένεια είναι το πρώτο κοινωνικό σύνολο στο οποίο υπάρχουμεαπό τη γέννηση μας και καθορίζει την ταυτότητά μας. Ένας θετικός άνθρωπος με δύναμη και αποφασιστικότητα ίσως να καταφέρει να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον που θα καταπιέσει τον χαρακτήρα του και θα εμποδίσει την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ως παιδί. Αυτό όμως μπορεί να είναι πολύ δύσκολο και τελικά η αντιμετώπιση του οικογενειακού κλοιού προς το παιδί να αποβεί μοιραία για το ίδιο.
Αντιθέτως ένας άνθρωπος που δεν έχει δύναμη και αυτοπεποίθηση, από τη μέρα που γεννήθηκε, μπορεί να ανθίσει και να χτίσει μία γερή, ισορροπημένη και υγιή προσωπικότητα που θα στηρίξει με τη σειρά της την αυτοπεποίθηση και την εσωτερική δύναμη.
Τα ‘Μη!’, τα ‘Όχι!’ και ‘Δε το κάνεις καλά, θα το κάνω εγώ.’ δε βοηθούν τα παιδιά να αναπτυχθούν, αλλά να νιώσουν ότι είναι άχρηστα και ανίκανα. Ένα παιδί έχει ανάγκη να μάθει. Ακόμα λοιπόν κι αν κάνει λάθος πάρτε το από το χέρι και δείξτε του το σωστό

Οι φίλοι μπορεί να παίξουν εξίσου σημαντικό ρόλο, ειδικά τα πρώτα χρόνια της μετεφηβείας. Ένας φίλος μπορεί να επαναλάβει το μοτίβο του οικογενειακού περιβάλλοντος και να κρατήσει την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου που έχει κοντά του σε χαμηλά επίπεδα ή να βοηθήσει έναν άνθρωπο να ξεκλειδώσει όλα τα καλά κλεισμένα κουτιά της προσωπικότητας του και των προσωπικών επιλογών που δεν έκανε ποτέ από φόβο ή ντροπή. Οι αλλαγές στην αυτοπεποίθηση θα γίνουν στα χρόνια της μετεφηβείας πιο εύκολα απ’ ότι μετά την ηλικία των 25-26 που η προσωπικότητα έχει αρχίσει να παγιώνεται.

ΣχέσειςΜακριά από τοξικές σχέσεις! Είτε είστε έφηβος, είτε είστε ενήλικας, σε οποιαδήποτε ηλικία, ένας λόγος που η αυτοπεποίθηση σας είναι στο πάτωμα ίσως να οφείλεται στον/στην σύντροφό σας. Πολλοί άνθρωποι είτε από ζήλια, είτε από νοοτροπία «κρατούν» τον άνθρωπο τους σε ένα σκοτεινό πνευματικό υπόγειο. Τους υποτιμούν και με τον τρόπο τους τους καθιστούν ανίκανους για το οτιδήποτε. Τους επισκιάζουν διαρκώς και αρέσκονται, για δική τους ικανοποίηση και ανασφάλεια, να έχουν τον/την σύντροφό τους όχι δίπλα τους αλλά πίσω τους, κρυμμένους. Αν νιώθετε έτσι στις σχέσεις σας (με το σύντροφό ή τους φίλους σας), αυτός είναι ο νούμερο 1 λόγος που δεν μπορείτε να πάρετε ανάσα και να κτίσετε, ή επανακτήσετε, την αυτοπεποίθηση σας.

Το παρελθόν δεν αλλάζει. Το παρόν όμως και το μέλλον σας ανήκει και αν νιώθετε ότι η αυτοπεποίθηση σας έχει δεχθεί γερό χτύπημα τότε θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά πως θα το αντιμετωπίσετε.

Ένα από τα πρώτα βήματα για να κερδίσετε την εκτίμηση του εαυτού σας είναι να κάνετε κάτι για εσάς.

• Ξεκινήστε γυμναστική, κάποιο άθλημα ή κάποια δραστηριότητα που προτιμάτε. Δείτε το σώμα σας να αλλάζει, γίνεται μέλος μιας ομάδας με ένα κοινό σκοπό και κοινωνικοποιηθείτε. Η βελτίωση της εικόνας σας θα σας βοηθήσει να αρχίσετε να αγαπάτε περισσότερο τον εαυτό σας και αυτό θα βγαίνει προς τα έξω.

• Γραφτείτε σε ένα κύκλο σεμιναρίων, ομιλιών, ή κάποιο επιμορφωτικό δίπλωμα που σας ενδιαφέρει και πάντα θέλατε να ασχοληθείτε. Ότι κι αν είναι αυτό που θα επιλέξετε σίγουρα θα σας προσφέρειπερισσότερες γνώσεις και εμπειρίες που θα σας φέρουν πιο κοντά στην αυτοβελτίωση.

• Πολύ σημαντικό! Βγάλτε από τη ζωή σας τους ανθρώπους που νιώθετε ότι σας κρατούν «κάτω» και δε σας αφήνουν να αναπτυχθείτε. Μία καλή σχέση με ένα υποστηρικτικό σύντροφο μπορεί να σας βοηθήσει όσο δε σας βοήθησε κανείς στη ζωή σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν το βάλετε στόχο δε μπορείτε να το πετύχετε και μόνοι σας!

 

 
 Πηγή: http://lifemade.gr/