Στην πορεία της ζωής μας δεν υπάρχει γραμμική ροή γεγονότων που είναι πάντα καλά ή πάντα αρνητικά. Στη ζωή μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με όλα τα συναισθήματα. Κάνουμε λάθη, αλλά έχουμε και πολλές επιτυχίες. Και ίσως να μην έχουμε εκλάβει το νόημα της φράσης “κάθε εμπόδιο για καλό”.

Γιατί είναι χρήσιμες οι δυσκολίες στη ζωή

Η ζωή πολλές φορές λέμε είναι σκληρή και το πιστεύουμε, παρά το ότι καμία φορά αν σκεφτούμε συγκριτικά με άλλες καταστάσεις, είμαστε προνομιούχοι. Ζούμε σε δυτικές χώρες, έχουμε προβλήματα υγείας βέβαια, μπορεί να απελπιζόμαστε,  μπορεί να έχουμε οικονομικές δυσκολίες σαφώς.

Κανένας, ο οποίος δεν προσπάθησε για τον εαυτό του δεν διατήρησε όλα όσα είχε. Και αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει εάν ανατρέξει στα πιο μικρά πράγματα. Στην πορεία μας η αλήθεια είναι πως μπορούν και είναι δυνατόν να μας συμβούν όλα, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο δύσκολα. Αυτά όμως που μπορεί να μας διδάξει μία δύσκολη κατάσταση, δεν μπορεί να μας το διδάξει κανείς.

Γιατί στη δύσκολη κατάσταση δουλεύουμε για τον εαυτό μας διότι πονάμε, μπορεί να αισθανθούμε τρομερό φόβο. Επομένως όταν αισθανόμαστε τα δυσάρεστα συναισθήματα, έτσι αυθόρμητα θα μπούμε σε μία διαδικασία να τα αποδιώξουμε. Σαν ζωντανοί οργανισμοί όλοι έχουμε ένστικτα αυτοπροστασίας και όπου υπάρχει δράση λοιπόν (ακόμη και αρνητική) υπάρχει και αντίδραση.

Ποιά είναι τα οφέλη τους;

Τα αρνητικά όπως οι διαπληκτισμοί μπορούν μέσα από τα δυσάρεστα συναισθήματα να μας μάθουν πολλά για τον εαυτό μας. Να ζητάμε συγγνώμη όπου πρέπει, να μάθουμε να τεκμηριώνουμε τις απόψεις μας, να μπορέσουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας. Ακόμη και να σκεφτούμε λίγο και να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου, ή να διαπιστώσουμε τι ζητάμε από τις ανθρώπινες σχέσεις και τα άτομα που θα θέλαμε δίπλα μας. Το σημαντικότερο όμως είναι ένα πως μαθαίνουμε την αρετή της αυτοσυγκράτησης.

 

Ακόμη και εάν γίνουν λάθη και δεν σκεφτούμε σωστά αυτά που θέλουμε να πούμε, θα μας γίνει μάθημα για τις επόμενες φορές (μέσα μας όλοι γνωρίζουμε εάν έχουμε σφάλλει). Θα καταφέρουμε να οριοθετηθούμε και να μην υπερβούμε εαυτόν για να βρούμε το δίκιο μας ή για να υπερέχουμε. Όσο και εάν πιστεύει κανείς πως κάποια πράγματα είναι στοιχεία προσωπικότητας, η αλήθεια είναι πως μέσα από την εμπειρία του να διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας με τους άλλους, μαθαίνουμε και τα αρνητικά του εαυτού μας.

Όποιος έχει αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας, ο ίδιος ή και άτομο του κοντινού του περιβάλλοντος, σίγουρα έχει μάθει τα περισσότερα από όλους.

Η απώλεια είναι κάτι που όλοι φοβόμαστε από πολύ μικρή ηλικία. Η φοβία του να πάψει κάποιος να υπάρχει είναι τεράστια. Εδώ μπορούμε απλά να παραθέσουμε κάτι άλλο “άσχημα πράγματα γίνονται αλλά ο άνθρωπος μαθαίνει να προχωράει”.

Τα μαθήματα ζωής είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Ο άνθρωπος έχει απίστευτη ψυχική δύναμη. Μέσα από τον πόνο μπορεί και δημιουργεί. Μπορεί και καταλαβαίνει την ουσία της αλληλεγγύης, μπορεί και προσφέρει βοήθεια όπως θα ήθελε ο ίδιος να λάβει, αλλά και μπορεί να εκτιμάει ακόμη περισσότερο όμορφες στιγμές με τους άλλους.

Ο άνθρωπος που κάτι έχει χάσει θα προσπαθήσει να βρει κάτι καινούργιο και να το διατηρήσει (σχέσεις αγάπης, σχέσεις ουσίας και δοτικότητας). Μπορεί να βρει την ψυχική του ηρεμία, μπορεί να βρει τι είναι αυτό που θα τον κάνει ευτυχισμένο, μπορεί ακόμη και να επαναξιολογήσει την πορεία του και να την αλλάξει προς το καλύτερο. Ένα δυνατό ταρακούνημα πάντα θα σε κάνει να σκεφτείς, αλλά και να εκτιμήσεις την αξία της ζωής.