Δώρα για τον εαυτό σου – Ποια δώρα μπορείς να… σου κάνεις καθημερινά

 

  1. Αγάπη. Η αγάπη είναι το πιο δυνατό συναίσθημα, η πιο δυναμική ενέργεια που ξεκινά από εσένα και μεταδίδεται σε κάποιον άλλον. Αγάπησε πρώτα τον εαυτό σου, έτσι όπως είναι, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του, με τις παραξενιές, τα ταλέντα, τις κλίσεις και τις ιδιαιτερότητές του και, στη συνέχεια, άσε τον ελεύθερο να αγαπήσει, να μεταδώσει δηλαδή ένα τμήμα της αγάπης του στον περίγυρό σου. Αγάπησε τα άτομα που εσύ θα επιλέξεις, ένα νέο σύντροφο ενδεχομένως, τους γονείς, τα αδέρφια, μια καλή φίλη ή/ και τα παιδιά σου. Αγάπησε ένα ζωάκι ή ακόμα και μια δραστηριότητα που συμπίπτει με τα ενδιαφέροντά σου και σε γεμίζει – είτε είναι μια αθλητική ή καλλιτεχνική δραστηριότητα είτε είναι κάποια φιλανθρωπία είτε είναι ακόμα και η ίδια η εργασιακή σου δραστηριότητα.
  2. Αυτοπεποίθηση. Η υψηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, η θετική δηλαδή εικόνα για τον εαυτό σου και τις ικανότητές του, είναι ένα από τα δώρα για τον εαυτό σου που πρέπει καθημερινά να χαρίζεις απλόχερα στον τελευταίο. Διαθέτοντας υψηλή αυτοπεποίθηση, όχι μόνον η ίδια θα αισθάνεσαι πιο όμορφα με εσένα, αλλά και οι γύρω σου – συνειδητά ή ασυνείδητα – θα προσλαμβάνουν όλη αυτή τη θετικότητα και την καλή «αύρα» που εκπέμπεις.
  3. Ευγνωμοσύνη. Το να είσαι και να νιώθεις ευγνώμων για καθετί καλό, καθετί θετικό, καθετί όμορφο που σου συμβαίνει στην καθημερινότητά σου είναι μία αρχή που καλά θα κάνεις σιγά – σιγά να εντάσσεις στην καθεμία ημέρα σου ξεχωριστά. Αναγνώρισε το γεγονός ότι τίποτε δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται δοσμένο, κ κεκτημένο ή δεδομένο. Όλα κτώνται και, μάλιστα, όπως λέει το αρχαίο ελληνικό ρητό: «τα αγαθά κόποις κτώνται», ή, όπως αντιστοίχως λένε οι φίλοι μας οι Άγγλοι: «no pain, no gain»!
  4. Ταπεινοφροσύνη. Μία επιπλέον αρχή που αρμόζει να εντάξεις στη ζωή σου και που αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα 10 δώρα για τον εαυτό σου είναι η ταπεινοφροσύνη, το να σκέπτεσαι και να φέρεσαι με ταπεινότητα, κι όχι με αλαζονεία, υπεροψία και έπαρση. Μια επηρμένη προσωπικότητα, μια «ψωνισμένη» γυναίκα αποτελεί κατ’ ουσίαν μια δυστυχισμένη ύπαρξη.
  5. Χαμόγελο. Το χαμόγελο συνιστά την κυρίαρχη έκφραση για μια γυναίκα χαρούμενη, που γνωρίζει πώς να περνάει ευχάριστα μεν εποικοδομητικά δε την καθημερινότητά της, που διατηρεί γενικώς μια αισιόδοξη στάση ζωής και που δε διστάζει να φανερώνει και στους γύρω της όλη αυτήν την κατάσταση ευφορίας την οποία περιστασιακά βιώνει. Ένα χαμόγελο την ημέρα το γιατρό κάνει πέρα!
  6. Ψυχολογική υποστήριξη. Πράγματι, ένα χαμόγελο την ημέρα πιθανότατα να ισοδυναμεί με μία ψυχικά υγιή, δυνατή και αισιόδοξη προσωπικότητα. Όταν, όμως, αυτό είναι δύσκολο να εμφανιστεί στην κάθε μέρα σου και το αντιλαμβάνεσαι κι η ίδια, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφτείς έναν/μία ψυχολόγο. Στο 2016, θεωρείται τουλάχιστον απαράδεκτο για μία σύγχρονη γυναίκα να κατακλύζεται από ταμπού του περασμένο αιώνα τα οποία την κάνουν να αποφεύγει, να υποβιβάζει ή, ακόμα χειρότερα, να αρνείται ολοσχερώς τη βοήθεια που ένας επαγγελματίας δύναται να της δώσει. Εάν θεωρείς ότι είσαι «πεσμένη», ότι η ψυχική σου υγεία θα μπορούσε να είναι και σε καλύτερα επίπεδα, δεν έχεις να χάσεις τίποτα με το να επιχειρήσεις μία επίσκεψη σε έναν ή μία ψυχολόγο. Τόσο το χαμόγελο όσο και η συλλήβδην «ανεβασμένη» ψυχολογική κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται αμέσως μετά τη συνεδρία αυτή αποτελούν ένα από τα πιο όμορφα δώρα για τον εαυτό σου, ένα δώρο με παραλήπτη εσένα!
  7. Καλή υγεία. Είναι μείζονος σημασίας να προσέχεις την υγεία σου όσο περισσότερο μπορείς. Εννοείται πως θα φας τα γλυκά σου, θα πιεις το ποτό σου και γενικότερο θα… εμπέσεις λίγο ή πολύ συχνά σε τέτοιου τύπου «αμαρτήματα» (!), ωστόσο αυτό που θα αποτελούσε ένα από τα πιο ουσιώδη δώρα για τον εαυτό σου θα ήταν το να έχεις ένα μέτρο («μέτρον άριστον», λέει ο Αριστοτέλης) όσον αφορά στις διατροφικές και συναφείς καθημερινές σου συνήθειες.
  8. Προσωπικός χρόνος. Αφιέρωνε καθημερινά τουλάχιστον λίγα λεπτά στον εαυτό σου. Κάθισε μόνη σου σε ένα ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού σου και μην κάνεις τίποτα· ούτε τηλεόραση ούτε μουσική ούτε ποτό ούτε φαγητό ούτε…, ούτε…, ούτε. Στο δωμάτιο πρέπει να είσαι, ο εαυτός σου και κανείς άλλος. Κλείσε τα μάτια σου, ξεκίνα να εισπνέεις βαθιά και να εκπνέεις σιγά – σιγά. Προσπάθησε να στρέψεις το μυαλό και τις σκέψεις σου αποκλειστικά και μόνο στην αναπνοή σου. Αυτό που διαπιστώσεις είναι ότι κάθε αρνητική σκέψη, κάθε αρνητικό συναίσθημα, κάθε ανησυχία και προβληματισμός σου σταδιακά θα αποσύρονται από το νου σου, με άμεσο αποτέλεσμα να ηρεμείς και να γαληνεύεις. Η διαδικασία αυτή, που δεν είναι άλλη από τον αποκαλούμενο διαλογισμό, είναι ένα από τα δώρα για τον εαυτό σου που επιβάλλεται να σου κάνεις κάθε μα κάθε μέρα. Μπορεί τις πρώτες φορές να μην είναι τόσο επιτυχής δεδομένου του ότι ίσως συναντήσεις μια μικρή δυσκολία στο να συγκεντρωθείς κατ’ αποκλειστικότητα στην αναπνοή σου. Μετά από λίγες δοκιμές, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα σου φέρει εκπληκτικά αποτελέσματα!
  9. Δραστηριότητα. Προσπάθησε τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα να εντάξεις στο πρόγραμμά σου κάποια δραστηριότητα που να σου αρέσει πολύ, να σε γεμίζει, να σου προκαλεί τέρψη, χαρά, ευχαρίστηση, ικανοποίηση, πνευματική, ψυχική και συναισθηματική πληρότητα. Αν και θα είναι δύσκολο να την κάνεις σε καθημερινή βάση, εντούτοις ακόμη και 1 φορά την εβδομάδα (όπως μόλις αναφέραμε) μπορεί να είναι επαρκής για να σου προσφέρει όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία για όσο χρονικό διάστημα μεσολαβήσει μέχρι την επόμενη φορά που θα ασχοληθείς ξανά με αυτήν τη δραστηριότητα! Δεδομένου του ότι ο χορός απελευθερώνει και αναζωογονεί, τι θα έλεγες για μία σόλο συνεδρία χορού;;!
  10. «Αποτοξίνωση» από το internet. Το να διακόπτεις πού και πού την πρόσβασή σου σε διάφορους ιστότοπους και σε οποιαδήποτε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook κ.λπ.), μόνο καλό μπορεί να σου κάνει. Η ψευδής, εικονική πραγματικότητα που προβάλλεται ολοένα και πιο έντονα στο ιντερνέτ και σε τέτοιου τύπου πλατφόρμες και sites διαδικτυακής επικοινωνίας δεν ευνόησε θετικά κανέναν. Αντιθέτως, δημιουργεί πλαστά πρότυπα ομορφιάς, ενώ ταυτόχρονα ευνοεί την ανάπτυξη καταναλωτικών συνηθειών που στην πραγματικότητα δε θα είχες. Κλείνοντας συχνά – πυκνά το διαδίκτυο, κάνεις ένα από τα πιο καλά δώρα για τον εαυτό σου!

 

 

 

 

 

Πηγή:dynamikhgynaika.gr

Image courtesy of Feelartat FreeDigitalPhotos.net