Η επιτυχία ορίζεται από πολλά πράγματα. Επίσης, επιτυχία σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον κάθε έναν από εμάς.

Τι σημαίνει επιτυχία για εσένα; Πως την προσδιορίζεις;

Για κάποιον μπορεί να έχει να κάνει με το πόσα χρήματα μπορεί να βγάλει μέσα σε ένα μήνα. Ίσως για άλλους να έχει να κάνει με το αν έχει αρκετά μεγάλη οικογένεια ή αν έχει την αναγνώριση που θα ήθελε στο χώρο εργασίας. Για άλλους επιτυχία είναι να πιάσουν το λαχείο και να μην ξαναδουλέψουν ποτέ.

Ποιος ορίζει την επιτυχία σου;

 

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούν να ορίσουν την επιτυχία.

Αν το κοιτάξουμε σε βάθος, θα διαπιστώσουμε ότι όλα αυτά πατάνε στην ίδια μία αρχή. Αυτό που θεωρεί ο καθένας επιτυχία είναι η ικανοποίηση εκείνου του ενδόμυχου πόθου που τον συντροφεύει μέχρι την τελευταία του ημέρα σε αυτόν τον κόσμο.

Εδώ προκύπτει ένα πολύ καλό ερώτημα. Αισθάνεσαι επιτυχημένος;  

Αν ναι, τότε άδικα διαβάζεις το άρθρο. Μήπως όμως υπάρχει κάτι βαθιά μέσα σου που σου λέει ότι ίσως δεν είσαι τόσο επιτυχημένος όσο θα ήθελες; Μήπως παιδεύεσαι εδώ και πολύ καιρό κι ακόμη δεν αισθάνεσαι αυτή την ικανοποίηση που θα έπρεπε να αισθάνεσαι;

Πολλές φορές παρεξηγούμε την επιτυχία. Μεγαλώνοντας υιοθετούμε ρόλους, επιθυμίες, πιστεύω και αρχές άλλων. Αυτό είναι λογικό, αν αναλογιστείς ότι σε μικρή ηλικία δεν έχουμε άλλα παραδείγματα εκτός από αυτά που παίρνουμε από το σπίτι και τον άμεσο οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο.

Έτσι, για πολλά χρόνια κυνηγάμε την λάθος επιτυχία. Όχι αυτή που θέλουμε και που σιγοκαίει μέσα μας αλλά αυτή που μας επέβαλλαν ή που μας έπεισαν ότι είναι η ιδανική για εμάς.

Ακόμη κι αν έχουμε όλα τα κατάλληλα εφόδια και εργαλεία, ακόμη κι αν φτάσουμε πολύ ψηλά ή πολύ μακριά, πάντα υπάρχει κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε ένα κενό μέσα μας.

Αυτές είναι οι καλές περιπτώσεις. Εδώ μιλάμε για ανθρώπους που έχουν πετύχει κάτι και έχουν κάποια ικανοποίηση. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις ανθρώπων που προσπαθούν μία ολόκληρη ζωή να πετύχουν κάτι και για κάποιο λόγο δεν τα καταφέρνουν ποτέ.

Άνθρωποι που ξυπνάνε κάθε πρωί χωρίς όρεξη για δουλειά. Με καταπιεσμένες επιθυμίες και χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν τι τους φταίει.

Πώς να πετύχει κάτι στη ζωή σου αν λειτουργείς με αυτόν τον τρόπο;

Υπάρχει λόγος που δεν κυνηγάς αυτό που αγαπάς να κάνεις;

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Πρωτίστως χρειάζεται να “ζυγίσεις” αυτό που κάνεις. Είτε αφορά τα επαγγελματικά, είτε τα προσωπικά σου, μπορείς να καταλάβεις κατά πόσο αισθάνεσαι επιτυχημένος ή όχι.

Μήπως η δουλειά σου δεν είναι αυτή που ήθελες;

 

Πιστεύεις ότι φτάνεις εκεί που θες; Έχεις δρόμο ακόμα ή έχεις φτάσει σε αδιέξοδο;

Ας δούμε μερικά πράγματα που θα σε κάνουν να το καταλάβεις καλύτερα.

Αρχικά αναρωτήσου, όταν ξεκινάς να πας στο γραφείο, το κάνεις με κέφι και ευχαρίστηση; Υπάρχει κάτι που σου μαυρίζει τη διάθεση;

Αν υπάρχει κάτι, πόσο μικρό ή μεγάλο είναι; Ξεκινάει από εσένα ή από τρίτους;  Είναι κάτι που μπορείς να το παραβλέψεις; Κάποιες φορές μεγαλοποιούμε πράγματα και καταστάσεις, χωρίς να είναι απαραίτητο.

Αν όμως δεν μπορείς να το παραβλέψεις, τότε θα σου κάνει τη διαδικασία δύσκολη έως και αφόρητη. Και θα συνεχίσει να στην κάνει κάθε μέρα, για όσο εξακολουθείς να το παραβλέπεις.

Συνεπώς, αν δεν σου αρέσει αυτό που κάνεις, είναι δύσκολο να επιτύχεις σε αυτό. Αν δεν το πιστεύεις, τότε δεν μπορείς να δώσεις το 100% της απόδοσης σου για να το καταφέρεις.

Το σώμα σου είναι μία βιτρίνα του ψυχικού και συναισθηματικού σου κόσμου. Ότι κι αν σκέφτεσαι ή επιθυμείς, εκφράζεται σωματικά.

Όταν θες να φας παγωτό, τα μάτια σου καρφώνονται στην βιτρίνα του παγωτατζίδικου και έτσι ξέρεις ότι έχεις μία συγκεκριμένη επιθυμία εκείνη τη στιγμή. Δεν μπορείς να την αμφισβητήσεις γιατί εκφράζεται με παραπάνω από έναν τρόπους.

Μεταφέροντας την ίδια αρχή στην εργασία σου, τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που σε τραβάει; Τι είναι αυτό που κάνει την καρδιά σου να χτυπάει γρηγορότερα και σου δίνει χαρά και ικανοποίηση όταν το κάνεις;

Μήπως θα έπρεπε να κοιτάξεις προς εκείνη την κατεύθυνση και να ασχοληθείς με κάτι που θα σου προσφέρει την ικανοποίηση, χαρά και επιτυχία που τόσο αναζητάς;

 

Τι περιμένεις λοιπόν; Κυνήγησέ το!