Ως ψυχολόγος και ως σύμβουλος σταδιοδρομίας, έχω συναντήσει αρκετά συχνά το ακόλουθο δίλλημα να ταλανίζει τους συμβουλευόμενους μου: «Να συμβιβαστώ με αυτό που μπορώ να έχω εύκολα ή να επιμείνω σε αυτό που πραγματικά θέλω;» . Σημαντικές αποφάσεις που αφορούν είτε την σταδιοδρομίας μας είτε τα άμεσα μελλοντικά μας σχέδια, μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα βασανιστικές και αγχογόνες και να τελματώσουν τη ζωή μας για μακρύ χρονικό διάστημα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα που οι οικονομικές συγκυρίες δεν ευνοούν τα ανοίγματα προς το άγνωστο και την ανάληψη ρίσκου, οι αποφάσεις αυτές γίνονται όλο και πιο ψυχοφθόρες. Ο συμβιβασμός φαίνεται μεν ως η πιο ασφαλής λύση αλλά βιώνεται ως μια ανεπανόρθωτη ήττα. Η επιμονή προς το στόχο καθιστά πιθανή την επίτευξη των ονείρων μας, αλλά ποιος μπορεί να μας το εγγυηθεί; Ας δούμε όμως τα πράγματα και από τις δύο πλευρές.


Να συμβιβαστώ;

Με την λέξη συμβιβασμός εννοώ τη λήψη αποφάσεων οι οποίες δεν στοχεύουν στην εκπλήρωση των ονείρων μας, δεν πραγματώνουν τους στόχους μας, πιθανώς δεν αξιοποιούν τα ταλέντα και τις κλίσεις μας αλλά απλώς μας βοηθούν να διατηρήσουμε μια σταθερότητα στη ζωή μας, κάνοντας κάτι που κατά βάση δεν μας αρέσει. Συμβιβασμός μπορεί να θεωρηθεί το να μείνουμε σε μια δουλειά που δεν μας ικανοποιεί μόνο και μόνο για τα χρήματα, το να μείνουμε σε μια σχέση που δεν μας καλύπτει απλώς και μόνο επειδή μας έγινε συνήθεια, το να μην τολμήσουμε ένα νέο επαγγελματικό ή ακαδημαϊκό ξεκίνημα λόγω του φόβου του τι θα γίνει αν αποτύχουμε.


Ναι, ο συμβιβασμός οδηγεί σε μια σχετική σταθερότητα. Και λέω σχετική γιατί κανείς δεν μπορεί να σας διασφαλίσει ότι στο μέλλον τα πράγματα δεν θα αλλάξουν από εξωγενείς παράγοντες (δεν θα απολυθείτε ή δεν θα σας αφήσει ο σύντροφος σας κ.τ.λ.). Σε αυτήν την περίπτωση  η απόφαση του συμβιβασμού φαντάζει ως μια ανούσια θυσία, ως χρόνος χαμένος από τη ζωή μας. Η απόφαση να μην ταρακουνήσουμε  τα νερά συνοδεύεται συνήθως από το φόβο να αντιμετωπίσουμε το άγνωστο, από την απροθυμία να αναλάβουμε ρίσκα, από την δυσκολία να διαχειριστούμε ή να αντιμετωπίσουμε τις πιθανές επιπτώσεις της απόφασης μας στους άλλους.

 


Ο συμβιβασμός διατηρεί τα πράγματα στη ζωή σας ως έχουν και δεν χρειάζεται να επιστρατεύσετε όλες σας τις δυνάμεις για να το καταφέρετε. Χρειάζεται όμως να επιστρατεύσετε την υπομονή σας και την ικανότητα σας να βρίσκετε κάτι ευχάριστο και θετικό σε αυτό που κάνετε. Γιατί αν αποφασίσετε να συμβιβαστείτε (για παράδειγμα με την παρούσα επαγγελματική σας κατάσταση), δεν χρειάζεται να υποφέρετε απαραίτητα από αυτό. Βρείτε τρόπο να την κάνετε ενδιαφέρουσα για σας. Ή ασχοληθείτε ταυτόχρονα ενεργά και συστηματικά με κάτι που σας προσφέρει ικανοποίηση ή εκπληρώνει το όνειρο σας με έμμεσο τρόπο. Μπορείτε για παράδειγμα να παραμείνετε στην δουλειά σας και να προσπαθήσετε να ασχοληθείτε με το όνειρο σας σε εθελοντική βάση (προσφέροντας εθελοντικό έργο ή παρακολουθώντας δωρεάν σεμινάρια). Επίσης ο συμβιβασμός δεν χρειάζεται να πάρει την ταμπέλα «εφόρου ζωής». Το ότι επιλέγετε σε αυτή την φάση να μην ανατρέψετε τραγικά τη ζωή σας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα το κάνετε σε μεταγενέστερο χρόνο. Αφήστε ανοιχτά τα ενδεχόμενα του μέλλοντος και επιτρέψτε στο χρόνο να κάνει τη δουλειά του.


Σε κάθε περίπτωση αξίζει να προβληματιστείτε: Το όνειρο που «θυσιάσατε» το θέλατε τόσο πολύ; Μήπως το είχατε εξιδανικεύσει από τη στιγμή που αποτελούσε δύσκολο στόχο;  Ήταν στα αλήθεια δικός στόχος εξ αρχής ή σας το επέβαλαν κάποιοι άλλοι;


Ή να κυνηγήσω το όνειρο μου;  

 Η απόφαση ωστόσο να πάρετε ανατρεπτικές αποφάσεις για τη ζωή σας μπορεί να αποδειχθεί εξίσου δύσκολη στην πράξη. Το να επενδύσετε χρόνο, κόπο, προσπάθεια και χρήμα σε έναν στόχο, όσο επιθυμητός και να είναι, δεν εξασφαλίζει την επίτευξη του. Βέβαια, όσο προσηλωμένοι είστε στους στόχους σας και όσο συστηματικά και μεθοδικά τους προσεγγίζετε τόσο αυξάνετε τις πιθανότητες να τους πετύχετε.


Αν ο στόχος σας έχει αυξημένο βαθμό δυσκολίας, ίσως χρειαστεί να αφοσιωθείτε ολοκληρωτικά σε αυτόν και να θυσιάσετε χρόνο από άλλες σας δραστηριότητες. Προετοιμαστείτε για το άγνωστο. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε πολύ προκειμένου να φτάσετε στο επιθυμητό σημείο και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιστρατεύσετε υπομονή, εσωτερική κινητοποίηση και επιμονή. Διαμορφώστε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του στόχου σας. Προσπαθήστε να προβλέψετε αντιξοότητες καθώς και το πώς θα τις αντιμετωπίσετε. Φανείτε ευέλικτοι στα μέσα που χρειάζεται αλλά και σταθεροί στο στόχο σας. Μην αφήνεστε να επηρεάζεστε από αρνητικούς ανθρώπους και ιδιαίτερα από ανθρώπους που είναι γενικά απρόθυμοι να πάρουν ρίσκα ή να τολμήσουν στη ζωή τους. Αντί να ψάχνετε δικαιολογίες, ψάξτε αιτίες αντί να αναλώνεστε σε εμπόδια, αναζητήστε λύσεις. 

 

Βάλια Παυλίδου - Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη

Πηγή: valiapavlidou.blogspot.gr/

Image courtesy of FrameAngel at FreeDigitalPhotos.net