Της Σταυρούλας Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγου Ε.Κ.Π.Α

 

Το να κατανοούμε και να ερμηνεύουμε τη συμπεριφορά των γύρω μας μας βοηθά στο να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας όχι μόνο στον εργασιακό χώρο αλλά και στις κοινωνικές και διαπροσωπικές μας σχέσεις. Η επικοινωνία και κατ’ επέκταση ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε επηρεάζεται και διαμορφώνεται από τη σχέση μας με τους άλλους και από το τι πιστεύουμε γι’ αυτούς και για τις καταστάσεις. Το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους επηρεάζει και τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε.

 

Από μικρή ηλικία υιοθετούμε κάποια «μη» και κάποια «πρέπει» τα οποία στην πορεία της ζωής μας γίνονται φίλτρα για να ερμηνεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Έτσι επειδή πολλές φορές έχουμε μάθει μια συμπεριφορά να σημαίνει κάτι συγκεκριμένο και συχνά παρεξηγούμε ένα μήνυμα με αποτέλεσμα να αντιδρούμε όπως έχουμε συνηθίσει. Για παράδειγμα εάν από μικρούς μας απέρριπταν με τη συμπεριφορά τους οι γονείς μας ή τα οικεία μας πρόσωπα, τείνουμε στην ενηλικίωση μας να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί με τους άλλους και να μεταφράζουμε πιο εύκολα συμπεριφορές ως αδιάφορες προς εμάς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είμαστε πιο επιφυλακτικοί στον τρόπο που επικοινωνούμε, χωρίς πολλές φορές να υπάρχει λόγος. Συμπερασματικά μπαίνουμε μόνοι μας σε αυτό το φαύλο κύκλο «παρεξήγησης» της κατάστασης.

 

Κατ’ αυτόν τον τρόπο χάνουμε σχέσεις τις οποίες θα μπορούσαμε να έχουμε, αποτυγχάνουμε να δούμε ευκαιρίες που μπορούμε να «αρπάξουμε» και παρερμηνεύουμε λεγόμενα τα οποία έχουν διαφορετικό νόημα.

 

 

 

 

 

 

Πηγή:http://psychopedia.gr

Image courtesy of cooldesign at FreeDigitalPhotos.net