Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μας; Ένα ερώτημα που όλες μας έχει απασχολήσει έστω και μία φορά αφού βάζουμε στόχους, κάνουμε όνειρα αλλά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποιος είναι πραγματικά ο σκοπός της ζωής μας! γιατί κάθε φορά νιώθουμε πως κάτι μας λείπει; Πιστεύουμε πως αν πετύχουμε κάποιον στόχο μας τότε θα αισθανόμαστε πλήρεις κι όμως πάντα κάτι παραμικρό εμποδίζει την ολοκλήρωση της ευτυχίας μας. ίσως να μην είναι οι στόχοι που θέτουμε ο σκοπός της ζωής μας αφού μπορεί να έχουμε επηρεαστεί από κάπου ή να τους αλλάξουμε στην πορεία ανάλογα με τις καταστάσεις που βιώνουμε. Ο σκοπός της ζωής μας είναι, μάλλον, κάτι βαθύτερο το οποίο μπορεί να είναι σχετικό με τους στόχους και τα όνειρά μας, αλλά μπορεί και όχι. Κάποιοι θεωρούν πως σκοπός της ζωής είναι να είμαστε ευτυχισμένοι, άλλοι θεωρούν πως σκοπός είναι η οικογένεια και άλλοι η προσφορά. Πρέπει να καταλάβουμε πως ο σκοπός της ζωής μας είναι κάτι τελείως προσωπικό και δεν μπορεί να μας τον επιβάλλουν αλλά ούτε και να επηρεαζόμαστε.

Αν ρωτήσουμε γύρω μας «ποιος είναι ο σκοπός της ζωής», το πιο πιθανό είναι να μας απαντήσουν «η ευτυχία»! Αυτό όμως που πρέπει να ψάξουμε είναι ο τρόπος για να φτάσουμε ως εκεί. Τι ακριβώς μπορεί να ολοκληρώσει την ευτυχία σε κάθε μία από εμάς; Μπορεί να μην έχουμε δώσει όση σημασία χρειάζεται αλλά αν δεν είμαστε ο εαυτός μας για να θέσουμε τους σωστούς στόχους τότε είναι δύσκολο να αγγίξουμε την ευτυχία. Οι περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουμε πλάγιους τρόπους, χάνουμε τον εαυτό μας, απορούμε με την συμπεριφορά μας και όλα αυτά για να φτάσουμε σε λάθος στόχους! Ο σκοπός της ζωής δεν ολοκληρώνεται με αγορές και δεν μπαίνει σε καλούπια, άλλο ο στόχος και άλλο ο σκοπός!

 

Σκοπός της ζωής – Τι σημαίνει για εμάς;

Χρόνια τώρα οι άνθρωποι προσπαθούν να βρούνε την απάντηση στο ερώτημα «ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μας». Μπορεί η ευτυχία να είναι μία συνηθισμένη και τείνει να γίνει μία γραφική απάντηση αλλά σίγουρα είναι η μόνη που θα μπορούσε να θεωρηθεί κοινή για όλους μας. Ουσιαστικά, προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά μας, να νιώσουμε όμορφα και γενικότερα να αισθανθούμε χαρούμενοι. Ο δρόμος όμως που ακολουθούμε, μερικές φορές, φέρνει τελείως αντίθετα αποτελέσματα. Έτσι χάνουμε τον σκοπό κυνηγώντας «ξένα» όνειρα! Αν καταφέρουμε, λοιπόν, να καταλάβουμε εμάς τις ίδιες τότε θα μπορέσουμε να δούμε μπροστά μας να ξετυλίγεται ο σκοπός της ζωής μας χωρίς παρεμβολές. Αν, λοιπόν, ο σκοπός είναι η ευτυχία αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να βρούμε την σωστή διαδρομή!

 

Σκοπός της ζωής – Ποια είναι η σωστή διαδρομή;

Ο δρόμος που θα περπατήσουμε εξαρτάται από εμάς και μόνο! Τα συναισθήματά μας και ο χαρακτήρας μας μπορούν να τον ορίσουν οπότε, όπως καταλαβαίνουμε, είναι προσωπική υπόθεση. Η προσφορά, η οικογένεια, η αγάπη είναι μερικά από τα στοιχεία που μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένες. Πολλοί πιστεύουν πως και η απόκτηση των αγαθών φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα! Η διαφορά, όμως, είναι πως συνήθως όσα και να έχουμε θέλουμε όλο και περισσότερα με συνέπεια να μας δημιουργούνται όλο και περισσότερες «ανάγκες»! έτσι η απόκτηση υλικών αγαθών μας κάνει ευτυχισμένους αλλά για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Δηλαδή, μέχρι να αντιληφθούμε πως χρειαζόμαστε κάτι καινούριο! Χαράξτε, λοιπόν, την πορεία σας κάνοντας πρώτα μία εσωτερική αναζήτηση και είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε στον εαυτό σας με απόλυτη ειλικρίνεια. Όπως φαίνεται, μάλλον, δεν έχουμε έρθει όλοι σε αυτήν τη ζωή για τον ίδιο λόγο και ίσως κάτι τέτοιο να ήταν ανιαρό. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλετε. Λένε πως η ευτυχία βρίσκεται σε μικρά και «ασήμαντα» πράγματα γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο να ταυτίζουμε τα σημαντικά με τα ακριβά! Τα σημαντικά είναι αυτά που δεν χρεώνονται κι όμως είναι τόσο δύσκολο να τα αποκτήσουμε.

Μάλλον, όσο και να ψάχνουμε θα μπερδευόμαστε ακόμα περισσότερο. Έτσι ας δούμε τα πράγματα πιο απλά και ας καταλήξουμε πως σκοπός της ζωής είναι να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε με όποιον τρόπο!