Δώσε χαρά στους ανθρώπους γύρω σου

 

mother-and-daughter-smiling

 

Ο σημαντικότερος ίσως στόχος στη ζωή μας είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο χαρούμενοι και – γιατί όχι; – να γίνουμε μια μέρα απόλυτα ευτυχισμένοι. Ο δρόμος για την ευτυχία έχει πολλά μονοπάτια και το ευχάριστο είναι ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε πολλά από αυτά. Και μάλιστα, σε όσο περισσότερα στραφούμε, τόσο πιο έντονη θα είναι η χαρά που θα νιώσουμε.

Θα ήθελα εδώ να παρουσιάσω ένα από αυτά τα μονοπάτια, που δυστυχώς συχνά αγνοούμε πιστεύοντας ότι δεν θα κερδίσουμε εμείς οι ίδιοι κάτι. Αυτό είναι το να δίνουμε χαρά στους ανθρώπους γύρω μας.

Πώς μπορούμε να προσφέρουμε τη χαρά;

Ο πιο απλός τρόπος είναι ένα κομπλιμέντο! Ναι, δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από αυτό. Δεν χρειάζεται να διστάζουμε να προσφέρουμε μια φιλοφρόνηση όχι μόνο σε έναν φίλο ή σε έναν γνωστό μας, αλλά ακόμα και σε κάποιον άγνωστο. Σίγουρα θαυμάζουμε κάποιο χαρακτηριστικό εξωτερικό ή εσωτερικό σε κάθε άνθρωπο. Ας το επισημάνουμε λοιπόν!

Πρόσφερε ένα λουλούδι! Τι σημασία έχει εάν είσαι άντρας ή γυναίκα ή αν το προσφέρεις σε άντρα ή γυναίκα, σε φίλο σου, στο σύντροφό σου ή στους γονείς σου; Ένα λουλούδι είναι πάντα ικανό να φέρει τη χαρά και τη λάμψη στα πρόσωπα και αυτών που το προσφέρουν αλλά και εκείνων που το δέχονται.

Μάθε να ακούς. Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που σίγουρα δεν είναι και οι πιο ευχάριστες. Τότε όλοι νιώθουμε την ανάγκη να μιλήσουμε σε κάποιον. Πολλές φορές αισθανόμαστε ότι δεν υπάρχει κανείς εκεί για εμάς, για να μας ακούσει. Ας γίνουμε εμείς οι πρώτοι που θα ακούσουμε. Ήρθε η στιγμή που θα σταματήσουμε μόνο να μιλάμε ή να σκεφτόμαστε τους δικούς μας προβληματισμούς και θα δώσουμε την ευκαιρία στα κοντινά μας πρόσωπα να μας ανοίξουν την καρδιά τους. Κάτι τέτοιο θα μας φέρει σίγουρα πιο κοντά και θα προσφέρουμε έστω και λίγη χαρά στο φίλο μας που μόλις βρήκε κάποιον να τον ακούσει πραγματικά.

Πρόσφερε μια βόλτα στους ηλικιωμένους γονείς σου ή στους παππούδες σου. Το έχουν πραγματικά ανάγκη. Οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι συχνά αισθάνονται μόνοι τους και κάπως αποκομμένοι από την κοινωνία. Είναι όμως άνθρωποι που αγαπάμε και θα θέλαμε να τους βλέπουμε να χαμογελούν περισσότερο. Δεν χρειάζονται πολλά για να το πετύχουμε. Αρκεί μια μικρή βόλτα και ένας ζεστός καφές συνδυασμένος με κουβεντούλα. Έτσι, όχι μόνο θα προσφέρουμε χαρά σε αυτούς τους ανθρώπους που τόσο αγαπάμε, αλλά θα έχουμε κι εμείς οι ίδιοι τη δυνατότητα να μάθουμε πολλά πράγματα που ίσως να αγνοούσαμε μέχρι τότε.

Τέλος, αυτό που σίγουρα έχουμε ανάγκη όλοι μας για να είμαστε χαρούμενοι είναι να νιώθουμε ότι μας σέβονται και μας εκτιμούν. Ο κάθε άνθρωπος είναι μια μοναδική, μια ξεχωριστή προσωπικότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με προτερήματα και αδυναμίες. Είναι λοιπόν σημαντικό να εκτιμούμε τα προτερήματα και να σεβόμαστε τις αδυναμίες. Ο σεβασμός και η εκτίμηση προσφέρουν ιδιαίτερη χαρά στους ανθρώπους γύρω μας, αλλά και εμείς οι ίδιοι θα καταφέρουμε να αισθανθούμε γαλήνη.

Το να προσφέρεις λοιπόν χαρά στους ανθρώπους γύρω σου κάνει πρώτα απ’ όλα εσένα τον ίδιο χαρούμενο. Δυστυχώς σήμερα, οι ταχείς ρυθμοί ζωής και το άγχος μάς έχουν κάνει απόμακρους, καχύποπτους, επιθετικούς. Ήρθε η ώρα όμως να δώσουμε μια ευκαιρία στην προσφορά, να την υιοθετήσουμε ως στάση ζωής και να δούμε πώς η ζωή μας θα μεταμορφωθεί!

 

Ας μοιράσουμε τη χαρά!

 

 

 

 

 

 

Πηγή: flowmagazine.gr