Εκδίκηση

 

 

 

 

 

Η εκδίκηση λέγεται πως είναι κρύο πιάτο. Προσωπικά θα συμφωνήσω, αν υποθέσουμε πως επιλέγει κανείς να το κάνει. Όλοι έχουμε βρεθεί πολλάκις στη διάρκεια της ζωής μας σε αυτό το δίλημμα και κάποιοι από μας δεν το προχώρησαν το θέμα από επιλογή κυρίως ή κι από άλλους παράγοντες-δεν έχει σημασία. Η εκδίκηση έχει πολλές παραμέτρους που άπτονται ακόμη πιο πολλών θεμάτων. Είναι προσωπική υπόθεση, έχει και μειονεκτήματα επίσης και κυρίως, καμιά φορά το κάνει άλλος για μας, όπως θα αναλύσουμε παρακάτω.

Τι είναι εκδίκηση και γιατί τη ζητώ

Πριν λεχθεί οτιδήποτε άλλο, καλό θα ήταν να περιγράψουμε με λόγια απλά τι ακριβώς σημαίνει εκδίκηση. Εκδίκηση είναι η πρόθεση ή η διάθεση να ανταποδώσεις το όποιο <κακό> σου έκανε κάποιος, να τον πληγώσεις κι εσύ, να τον φέρεις σε μια δύσκολη θέση όπως σε έφερε τελοσπάντων. Να μπορέσει να νιώσει όλα ή κάτι από αυτά που ένιωσες εσύ εξαιτίας του, νιώθοντας πως έτσι επέρχεται δικαιοσύνη. Εκδικούμαι σημαίνει σε πληρώνω πίσω και πολλές φορές με το ίδιο ακριβως νόμισμα γιατί με πόνεσες ή με έβλαψες με οποιονδήποτε τρόπο.

Ζητάμε εκδίκηση για πρόσωπα που υπήρξαν σαφώς σημαντικά για μας και όχι για τον καθένα. Ζητάμε εκδίκηση θαρρώντας πως έτσι θα πάψουμε να υποφέρουμε τόσο ή πως τοιουτοτρόπως θα σώσουμε την αξιοπρέπειά μας έστω ή θα δείξουμε κι εμείς τη δύναμή μας. Θα αποδείξουμε ότι δεν είμαστε έρμαια ενδεχομένως ή θα στείλουμε ένα μήνυμα πως καλό θα ήταν να μην τα βάζουν μαζί μας. Ίσως νομίζουμε πως αποκαθιστάται έτσι ακόμη και κάποια ισορροπία... στο σύμπαν.

Πώς και πότε εκδικούμαι

Ο τρόπος που θα πάρουμε εκδίκηση εξαρτάται από την απόφασή μας αποκλειστικά, αλλά και από εξωγενείς παράγοντες όπως οι πραγματικές μας δυνατότητες, αλλά και η φωνή της συνείδησής μας συναρτόμενη με τα αισθήματά μας εντέλλει. Μπορεί να θελήσουμε επίσης απλά να δώσουμε ένα δείγμα προς γνώση και συμόρφωση που λένε, συνεπώς ο τρόπος που θα επιλέξουμε δεν θα είναι υποκινούμενος από πρόθεση να κάνουμε κακό. Το πότε εκδικούμαι επίσης είναι υποκειμενικό, αλλά συνήθως περνά κάποιος χρόνος. Έτσι αποφεύγουμε να πράξουμε εν βρασμώ, αλλά και το οργανώνουμε καλύτερα αν υποθέσουμε ότι το θέλουμε ακόμη. Διότι το πιο σπουδαίο παίρνοντας χρόνο είναι ότι τελικά μπορούμε να το σκεφτούμε και να ηρεμήσουμε κυρίως.

Αξίζει;

Με γνώμονα την τελευταία πρόταση, ερχόμαστε στην ουσία η οποία είναι υποκειμενική μου άποψη σαφώς: Ότι δεν αξίζει και δεν πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα εκδίκηση και θα επιχειρηματολογήσω βεβαίως.

  • Καταρχήν έχουμε μια συγκεκριμένη προσωπικότητα και ψυχή επίσης. Το να ασχοληθείς με εκδίκηση καταστρώνοντας σχέδια, θα υποτιμήσεις και θα μειώσεις τον εαυτό σου εν πρώτοις στα ίδια σου τα μάτια.

  • Θα αλλοιώσεις τον χαρακτήρα σου διότι όλο αυτό δεν είσαι εσύ και επιπροσθέτως μελλοντικά θα μετανιώσεις ή τουλάχιστο δεν θα είσαι υπερήφανος για τον εαυτό σου.

  • Επίσης όσο αντιφατικό κι αν θωρρεί, δε υπάρχει κανένας λόγος να πέσεις και στα μάτια του ίδιου ανθρώπου που θες να εκδικηθείς ούτε στων γύρω.

  • Αν συμβεί αυτό ίσως τον πονέσεις για λίγο, μα απλά θα καλλιεργήσεις αρνητικά συναισθήματα για σένα και δεν θα ξεχωρίζεις με αποτέλεσμα σύντομα να είσαι ανάμνηση ξεθωριασμένη κι άνευ αξίας.

  • Αυτό θα είναι το λιγότερο διότι το περισσότερο θα είναι να ανοίξει ένας φαύλος κύκλος, μια άτυπη ίσως βεντέτα αφού κι αυτός θα ξαναπεράσει προφανώς στην αντεπίθεση. Ό,τι χειρότερο δηλαδή..

  • Το να σταθείς στο ύψος σου και δείχνοντας το ήθος και το μεγαλείο σου, απλά θα μείνεις αξέχαστος σε αυτόν τον άνθρωπο, είναι βέβαιον.

  • Βεβαιότερον ακόμη είναι ότι θα τον πονέσεις πιο πολύ, αν δε κάνεις τίποτα απολύτως.

  • Κι ερχόμαστε σε ένα σπουδαίο κομμάτι αυτής της ιστορίας το οποίο προλογήθηκε στην έναρξη. Στο ..ποιος άλλος εκδικείται για λογαριασμό σου! Ε λοιπόν ναι...κάποιος άλλος παίρνει εκδίκηση και απονέμει δικαιοσύνη για σένα αργά ή γρήγορα. Αυτό λέγεται ζωή, η οποία επιστρέφει στον καθένα ό,τι αξίζει. Αυτό λέγεται σύμπαν που βάζει τον καθένα στη θέση που του αρμόζει. Αυτό λέγεται ακόμη και πεπρωμένο, το οποίο πληρώνει ανάλογα και δίνει ό,τι έχει στον καθένα μας. Αυτό ονομάζεται δίκαιο και καλό και πάντα βασιλεύουν απέναντι στο κακό και στην αδικία. Τέλος αυτό λέγεται και Θεός για κάποιους, που φροντίζει τα πάντα. Καμιά φορά αυτό λέγεται και συνείδηση το οποίο σημαίνει ότι αυτοτιμωρείται ο ένοχος!!

     

Πραγματική εκδίκηση

Πραγματική λοιπόν εκδίκηση είναι να τα αφήνεις όλα πίσω και να συνεχίζεις με ψηλά το κεφάλι. Πραγματική εκδίκηση είναι να αγαπάς εσένα και να κάνεις τα πάντα για να ευτυχήσεις και να μην αλλάξεις αυτό που είσαι. Πραγματική εκδίκηση είναι η συγχώρεση διότι θα βρεις την γαλήνη σου. Πραγματική εκδίκηση είναι να μην κρατήσεις καν κακία σε αυτόν τον άνθρωπο, αλλά και να κάνεις τα απαραίτητα πια να περιτρυγυρίζεσαι από σωστά άτομα. Να πάρεις ό,τι σου συνέβη ως δίδαγμα και να πορευτείς αναλογικά πια.

 

 

 

flowmagazine.gr