Εξέλιξη – Φίλοι και οικογένεια στο πλευρό σου ή εναντίον σου;

 

 

 

Τελικά η εξέλιξη είναι προσωπική υπόθεση; Συμπεριλαμβάνει συγγενείς και φίλους ή είναι ένας δρόμος που βαδίζουμε μόνοι;

Ας το δούμε από την αρχή, λοιπόν. Όσο μεγαλώνεις, αναπτύσσεσαι, μαθαίνεις και εξελίσσεσαι. Σε αυτή την διαδικασία έχεις και τους γονείς σου να σε βοηθούν. Να σου μάθουν νέα πράγματα, να σε βοηθήσουν στην κατανόηση ιδεών, αρχών και στη δημιουργία πεποιθήσεων.

Οδηγημένα στην απομόνωση

 

Αυτό φυσικά αν είσαι τυχερός και έχεις γονείς που ενδιαφέρονται. Αν οι γονείς σου έχουν όρεξη να αφιερώσουν από τον προσωπικό τους χρόνο για εσένα. Γιατί αν είσαι άτυχος, το πιο πιθανό είναι να περνάς την ημέρα σου μπροστά σε μία τηλεόραση ή σε μία οθόνη υπολογιστή ή κινητού γιορτάζοντας την αιώνια αποβλάκωση.

Μεγαλώνοντας υπάρχει η περίπτωση να έχεις μέσα σου την ανησυχία. Υπάρχει περίπτωση να θες να μάθεις πράγματα πέρα από τα δεδομένα. Να θες να κατανοήσεις ποιος είσαι και τι θες να κάνεις σε αυτή τη ζωή.

Τι γίνεται αν μεγάλωσες σε ένα σπίτι με γονείς περιορισμένης ευθύνης; Τι γίνεται όταν διαπιστώσεις ότι ο τρόπος λειτουργίας του μυαλού σου είναι εντελώς διαφορετικός από εκείνων; Όταν δεις ότι μπορείς να τους ξεπεράσεις με πολύ μικρή προσπάθεια;

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι στοιχειώνονται από τέτοιους γονείς που λόγω προσωπικής αδυναμίας όχι μόνο δεν υποστηρίζουν τα παιδιά τους αλλά τα μειώνουν και τα κρατάνε “χαμηλά”.

Πως είναι δυνατόν να αναπτυχθείς σε ένα τέτοιο κλίμα;

 

Αργότερα στη ζωή σου πως γίνεται να αποφύγεις φίλους με τέτοιες νοοτροπίες;

Είναι πολύ πιθανό να αναζητήσεις συμπεριφορές ίδιες με αυτές των γονιών σου γιατί αυτό σου φαίνεται φυσιολογικό. Αυτό είναι το κλίμα και το σύστημα μέσα στο οποίο μεγάλωσες.

Πολλές φορές, μιλώντας με τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή μαζί μας ακούω να μου λένε ότι οι συγγενείς και οι φίλοι τους αποδοκιμάζουν την αλλαγή στη συμπεριφορά τους και προσπαθούν συστηματικά να τους κρατήσουν πίσω. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχουν ακουστεί και εκφράσεις όπως: “Ντρεπόμαστε για εσένα”.

Αν όμως ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και απελευθερώσεις τον τρόπο που σκέφτεσαι, είναι δυνατόν να γυρίσεις πίσω; Σε έναν περιορισμένο τρόπο σκέψης; Στιλιζαρισμένο και προσαρμοσμένο τουλάχιστον δύο με τρεις δεκαετίες πίσω;

Πολλοί γονείς αναπαράγουν συμπεριφορές που έχουν βιώσει νεώτεροι

 

Τέτοιου είδους συμπεριφορές ξεκινούν από ανθρώπους με αδυναμία χαρακτήρα.

Ένας άνθρωπος που κουβαλάει μέσα του περιοριστικές πεποιθήσεις, απωθημένα και στερήσεις δεν μπορεί να έχει ανοιχτό μυαλό. Αντίστοιχα θα μεταδώσει αυτές τις πεποιθήσεις και στις επόμενες γενιές. Όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εξέλιξη θα της εναντιωθεί και θα την απορρίψει. Αν η εξέλιξη περνάει μέσα από τα παιδιά του, τότε η αντίδραση και η αποδοκιμασία του θα πέσει στα παιδιά του.

 

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, ότι η εξέλιξη είναι καθαρά προσωπική υπόθεση;

Δεν μπορείς να βασίζεσαι σε συγγενείς, όχι γιατί είναι κακοί άνθρωποι αλλά γιατί η αντιληπτική τους ικανότητα φτάνει μόνο μέχρι ένα σημείο.

Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Σίγουρα υπάρχουν και άνθρωποι με ανοιχτό μυαλό και διάθεση να βοηθήσουν και σίγουρα είναι αρκετοί. Δεν είναι όμως τόσοι, όσοι χρειάζονται για μία ώριμη, συνειδητοποιημένη κοινωνία.

 

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τους φίλους. Οι φίλοι εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες μας ανάλογα με την διάθεση μας και την χρονική περίοδο.

Έτσι, όταν έχουμε πεσμένη διάθεση θα πάρουμε τηλέφωνο τον φίλο που ξέρουμε ότι θα μας καταλάβει. Ενδεχομένως και να περνάει μία ίδια φάση, οπότε θα μας καταλάβει καλύτερα. Αντίστοιχα, όταν έχουμε πολύ καλή διάθεση, θα βρεθούμε με κάποιον φίλο που σκέφτεται και αισθάνεται το ίδιο. Αυτή είναι μία βασική ανάγκη του ανθρώπου, να ανήκει σε ομάδες με όμοιους ανθρώπους.

 

Όσο εξελίσσεσαι αλλάζουν όλα

Στην πορεία της εξέλιξης, υπάρχει περίπτωση να μην μπορείς να συνυπάρξεις με τους φίλους σου πλέον. Θα ήταν πολύ ωραίο να είχαν όλοι οι φίλοι μας τη διάθεση να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν γιατί αυτό θα μας έδινε επιπλέον κουράγιο και δύναμη.

Κάποιες φορές αφήνεις κόσμο πίσω

 

Στην πραγματικότητα όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την διάθεση να εξελιχθούν. Αντίθετα μάλιστα, αντιδρούν ακόμα και με επιθετικό τρόπο στην αλλαγή.

Άρα, πως θα καταφέρεις να εξελιχθείς σε ένα τόσο “εχθρικό περιβάλλον;”

Αντιλαμβάνεσαι τώρα γιατί λέμε ότι η εξέλιξη είναι μία μοναχική διαδικασία;

Είναι προτιμότερο να συνηθίσεις να στηρίζεσαι στις δυνάμεις σου γιατί αργά ή γρήγορα δεν θα μπορείς να κάνεις αλλιώς.

 

 

 

 

humanadvanced.com

 

 Image courtesy of galzpaka at FreeDigitalPhotos.net