9 φράσεις που δεν πρέπει να πεις ποτέ και σε κανέναν

 

 

Οι σχέσεις είναι σαν μια κόλλα χαρτί. Αν το καταστρέψουμε, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να το κάνουμε όπως ήταν πρώτα. Άρα πρέπει να σκεφτόμαστε καλά προτού μιλήσουμε.

Κάποιες φράσεις και λέξεις μπορεί να μοιάζουν αθώες στα αυτιά κάποιων ενώ σε άλλους να ακούγονται πολύ προσβλητικές. Δείτε ποιες είναι οι φράσεις αυτές που πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση.

 

1. “Δεν είναι δική μου δουλειά”, “Δεν πληρώνομαι για να το κάνω αυτό”

Συνήθως τη χρησιμοποιούμε στη δουλειά μας, αλλά δείχνει απροθυμία προς τους ανωτέρους μας. Καλύτερα να την αντικαταστήσετε, λέγοντάς τους πως έχετε πολλά πράγματα να κάνετε και ζητώντας τους να σας πουν από πού να ξεκινήσετε, να σας δώσουν δηλαδή προτεραιότητες.

 

2. “Δεν έχω χρόνο να μιλήσω” ή “Είμαι απασχολημένος”

Αυτή η απάντηση, όπου κι αν απευθύνεται, δείχνει κακή ανατροφή. Καλύτερα να πείτε “Ας το συζητήσουμε σε μία ώρα, έχω να τελειώσω κάτι πρώτα” ή “Λυπάμαι, αλλά έχω κάτι επείγον που πρέπει να κάνω και δεν προλαβαίνω τώρα. Να το συζητήσουμε αργότερα, σε παρακαλώ;”

 

3. “Μπορεί να ακουστεί χαζό, αλλά...”

Αυτή η φράση (σε όλες τις παραλλαγές της), θέτει αυτομάτως σε αμφισβήτηση τα λεγόμενά σας. Είναι σαν να έχετε ήδη προκαθορίσει ότι αυτό που θα ακούσει ο συνομιλητής σας δεν έχει καμία αξία.

 

4. “Χωρίς παρεξήγηση, αλλά...”

Έχει την ίδια λειτουργία με την παραπάνω φράση. Ήδη, ο συνομιλητής σας θεωρεί πως τον έχετε προσβάλει.

 

5. “Πάχυνες” ή “Αδυνάτισες”

Οποιοδήποτε σχόλιο και ερώτηση για το βάρος ενός ανθρώπου είναι αγένεια. Ακόμα και αν έχετε τις καλύτερες προθέσεις, δηλαδή θεωρείται ότι έπρεπε να πάρει βάρος ή να χάσει, και πως τώρα δείχνει καλύτερος, δεν έχει καμία σημασία. Αντ' αυτού μπορείτε απλά να τους πείτε ότι δείχνουν όμορφοι.

 

6. “Είσαι σε πολύ καλή κατάσταση, για την ηλικία σου”

Απλά υπενθυμίζετε στους ανθρώπους την ηλικία τους. Απλά μην το πείτε ποτέ. Η μαγική φράση είναι και πάλι “Είσαι πολύ όμορφος/η”.

 

7. “Είσαι ο συνήθης εαυτός σου” “Τυπική συμπεριφορά, από μέρους σου”

Προσπαθήστε να μην βάζετε ταμπέλες στους ανθρώπους. Επιπλέον, η φράση αυτή αφήνει υπαινιγμούς για την προσωπικότητα του άλλου. Όταν λέτε για κάτι αρνητικό πως το περιμένατε από το συγκεκριμένο άνθρωπο, τον πληγώνεται και δεν βοηθάτε στο να αλλάξει η στάση του προς το καλύτερο. Εστιάστε στα δικά σας συναισθήματα, ότι δηλαδή κάτι ενοχλεί εσάς και αποφύγετε να το αποδώσετε ως χαρακτηριστικό της δικής του προσωπικότητας.

 

8. “Αν με νοιαζόσουν πραγματικά, θα...”

Όλες οι παραλλαγές της φράσης δείχνουν μόνο ένα πράγμα: συναισθηματικό εκβιασμό. Δηλαδή, ό,τι χειρότερο θα μπορούσατε να κάνετε σε μια ερωτική, οικογενειακή ή φιλική σχέση. Ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσετε ένα θέμα που σας πλήγωσε, είναι να πείτε πώς και γιατί νιώθετε έτσι όπως νιώθετε και να προτείνεται μία λύση, όχι να την απαιτήσετε με πλάγιο και εκβιαστικό τρόπο.

 

9. “Είσαι πολύ καλός/η για αυτόν/η”, “Χαίρομαι που απαλλάχτηκες από αυτόν/η”

Ακόμα κι αν πραγματικά θέλετε να παρηγορήσετε κάποιον, το άτομο αυτό μπορεί να εκλάβει τις φράσεις αυτές ως προσβλητικές για τις επιλογές του ή ακόμα χειρότερα για τα κριτήρια που έχει και άρα φταίει ο ίδιος για την κατάσταση των σχέσεών του. Αν θέλετε οπωσδήποτε να πείτε κάτι παρεμφερές περιοριστείτε στο “Αυτοί χάνουν!” και μη σχολιάσετε κάτι παραπάνω.  

 

 

 

 

 

 

Πηγή:http://yolife.gr