Η δύναμη του Όχι και η αδυναμία του Ναι

 

mother-and-daughter-smiling

 

Η δύναμη της λέξης Όχι είναι συχνά υποτιμημένη.

Ως άνθρωποι και ως κοινωνία έχουμε ένα πρόβλημα για την σαφή οριοθέτηση της λέξης «όχι». Έχουμε την τάση να θέτουμε πρώτα τις ανάγκες των άλλων και έπειτα τις δικές μας. Σε κάθε απόφαση που παίρνουμε υπάρχει ο φόβος της απόρριψης, η ανάγκη της συνεχής επιβεβαίωσης και η επιθυμία να μας θέλουν και να μας χρειάζονται.

Η τάση αυτή βασίζεται στο γεγονός της παραμέλησης του εαυτού μας. Παραμελούμε εμάς τους ίδιους, φροντίζουμε περισσότερο τους άλλους και βάζουμε τα όνειρά μας και την ευτυχία μας σε δεύτερο πλάνο. Όλοι οι άλλοι να είναι ευχαριστημένοι. Αλλά όχι εμείς. Χρειαζόμαστε συνεχώς επιβεβαίωση και φοβόμαστε μήπως γίνουμε λιγότερο αγαπητοί.

Η ενσυναίσθηση ορίζεται ως η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου. Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα. Παρ’ όλα αυτά, όταν παραβιάζεται η δική μας ευημερία, μας προκαλεί άγχος και ανησυχία για τις ανάγκες των άλλων. Είναι φυσιολογικό να συμπάσχουμε και να στεναχωρηθούμε αν κάποιος από τους αγαπημένους μας περνάει μια δύσκολη περίοδο. Θα κάναμε τα πάντα για να τον δούμε χαρούμενο. Aν όμως τότε βρισκόμαστε και εμείς σε μια δύσκολη περίοδο της ζωή μας, ποιον θα βοηθήσουμε πρώτα; Τον εαυτό μας ή τους άλλους;

 

Το να λέμε Ναι σε όλα σημαίνει ότι δεν έχουμε προτεραιότητες στη ζωή μας. Σημαίνει ότι τελικά δεν έχουμε χρόνο για τίποτα. Είναι αδύνατο να λέμε ναι σε όλα. Δεν μας ταιριάζουν όλα.

Λέγοντας Ναι σε όσα μας ζητάνε οι άλλοι, στην πραγματικότητα λέμε Όχι σε όσα αγαπάμε εμείς. Λέμε Όχι στα όνειρά μας και στις ανάγκες μας.

 

Πώς μπορείς να λες Όχι όταν κάτι δεν σου ταιριάζει και έρχεται σε αντίθεση με τις προτεραιότητές σου; Πώς μπορείς να λες Όχι ευγενικά;

  • «Δεν μπορώ αυτή τη φορά.»
  • «Εύχομαι να μπορούσα, αλλά δεν μπορώ τώρα.»
  • «Συγνώμη αλλά δεν γίνεται αυτή την περίοδο.»
  • «Έχω άλλες προτεραιότητες αυτή την περίοδο.»
  • «Χαίρομαι που σκέφτηκες εμένα αλλά δεν είμαι σε θέση να σε βοηθήσω τώρα. Έχω προσωπικά προβλήματα.»
  • «Το ξέρω ότι θα σε απογοητεύσω αλλά αυτή τη φορά δεν μπορώ.»

Μην δίνεις αόριστες απαντήσεις στους άλλους επειδή φοβάσαι μην τους πληγώσεις. Δίνεις ψεύτικες ελπίδες και επιβραδύνεις την διαδικασία του να καταλάβει ο άλλος τι πραγματικά συμβαίνει. Όταν εννοείς αυτό που λες, οι άλλοι αντιλαμβάνονται την ειλικρίνειά σου. To Ναι σου να είναι σταθερό και το Όχι σου ξεκάθαρο.

«Όταν λες Ναι στους άλλους, να είσαι σίγουρος  ότι δεν λες Όχι στον εαυτό σου»

 

Paulo Coelho

 

 

 

 

 

Πηγή: flowmagazine.gr