Ό,τι χάνεται εύκολα, δύσκολα κερδίζεται

 

mother-and-daughter-smiling

 

 

Κανείς δεν είναι ειλικρινής κατά πρόσωπο. Δώσε του μια μάσκα και θα σου πει όλη την αλήθεια, Oscar Wilde.

Ό,τι χάνεται εύκολα, δύσκολα κερδίζεται. Τι είναι; Θα μπορούσε κάποιος να πει πως είναι μια καρφίτσα ή ένα σκουλαρίκι. Η απάντηση όμως είναι κάτι πέρα από υλικής υπόστασης.


Εμπιστοσύνη. Όλες οι σχέσεις βασίζονται σε αυτή. Μόλις ένας πατέρας πιάσει το παιδί του να καπνίζει, χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του. Αν η κοπέλα βρει ένα χαρτάκι με ένα τηλέφωνο γραμμένο και από πάνω ένα γυναικείο όνομα, οι υποψίες έχουν μπει.


Λένε παίρνει χρόνια για να τη χτίσεις, δευτερόλεπτα για να τη χάσεις και μια αιωνιότητα για να επανορθώσεις. Αν θες βέβαια να την επανορθώσεις. Γιατί μπορεί κιόλας να μη σε νοιάζει και να συνεχίζεις σα να μην έγινε τίποτα.


Και πάντα στο μυαλό θα τριγυρίζει αυτό το γιατί. Ένα πελώριο ΓΙΑΤΙ. Μια ραγισμένη καρδιά σε αλλάζει. Το να χάνεις την εμπιστοσύνη κάποιου είναι σα να έχεις νερό στο σακίδιο σου και όταν σου προσφέρουν χυμό λέγοντάς σου να αφήσεις το νερό, να το κάνεις.


Για μια προσωρινή απόλαυση, παρατάς αυτό που σου δίνει ζωή. Και θέμα εμπιστοσύνης δεν τίθεται μόνο όταν την έχεις και τη χάνεις, αλλά έγκειται και στο γεγονός του πως θα αναπτυχθεί εμπιστοσύνη ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα άτομα.Δε μπορείς να εμπιστευτείς όταν δεν ξέρεις τον άλλο. Πως θα ξέρεις όμως αν αξίζει να τον έχεις δίπλα σου στις δύσκολες στιγμές αν δεν του δώσεις χώρο να ανοιχθεί και να εκδηλωθεί; Μην είσαι ανοιχτό βιβλίο αλλά μην είσαι και καλά σφραγισμένος φάκελος.Υπάρχει η άποψη πως οι μεγαλύτεροι εχθροί σου ήταν κάποτε οι καλύτεροι φίλοι σου. Με μια διαφορά όμως. Αν όντως ήταν οι καλύτεροι σου φίλοι, ακόμα και όταν δε μιλούσατε πλέον, δε θα αποκάλυπταν πράγματα προσωπικά για εσένα. Άρα, οι μεγαλύτεροι εχθροί σου ήταν κάποτε απλώς γνωστοί σου που έτυχε να θεωρείς φίλους, γιατί άνθρωπος που σταματάει να μιλάει σε εσένα και μιλάει για εσένα δεν ήταν ποτέ δικός σου άνθρωπος.Όσοι μπορούν να δουν πίσω από το χαμόγελό σου τον πόνο, πίσω από το θυμό σου την αγάπη και πίσω από τη σιωπή σου τα λόγια που δε μπορείς να εκφράσεις, αυτοί αξίζουν την εμπιστοσύνη σου. Δε χρειάζεται να σκορπίζεσαι και να έχεις την πληθώρα κούφιων σχέσεων γύρω σου.

Έχε εμπιστοσύνη στη ζωή, στο τι κάνει, ποιους σου δίνει και ποιους απομακρύνει. Κάθε σχέση είναι ένα μάθημα. Είσαι έτοιμος να μάθεις;


 

 

 

 

Πηγή:simplylife.gr

Image courtesy of  Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net