Πόσα “σκαλιά” ανεβήκατε σήμερα;

 

mother-and-daughter-smiling

 

Στη ζωή είναι σημαντικό να κοιτάμε μπροστά. Ή μήπως είναι σημαντικό να κοιτάμε και λίγο πίσω;
Το παρελθόν δεν έχει μόνο αρνητικές ή δύσκολες εμπειρίες να μας δείξει. Το παρελθόν έχει και κατακτήσεις, επιτεύγματα, δρόμο προς την αυτογνωσία, αποτυχίες, που όμως μας δίδαξαν πολλά και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να λειτουργούν ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Το παρόν μας είναι φτιαγμένο από το παρελθόν. Βεβαίως να κοιτάμε μπροστά και να εστιάζουμε στους νέους στόχους που με χαρά χτίζουμε. Οι λάθος δρόμοι που μπορεί να επιλέξαμε μας δείχνουν τώρα τον σωστό. Σε μια στρεσσογόνο περίοδο, οι επιτυχίες του παρελθόντος μας δίνουν την δυνατότητα να θυμηθούμε πόσο καλά τα καταφέραμε κaι ότι έχουμε την δύναμη μέσα μας να πετύχουμε πολλά.

Στις δύσκολες ή αδύναμες στιγμές μας, οι δικοί μας άνθρωποι πάντα μας θυμίζουν τις καλές μέρες, τα όσα έχουμε καταφέρει, τον τρόπο που μπορεί να στηρίξαμε τους ανθρώπους γύρω μας, θυμίζοντας μας επίσης ότι είμαστε κομμάτι ενός συνόλου από το οποίο επηρεαζόμαστε.

Το ίδιο σκεπτικό πρέπει να υιοθετήσει ο καθένας μας όταν φτάνουν εκείνες οι μέρες που ξυπνάμε χωρίς ιδιαίτερη όρεξη, με την αίσθηση ότι τίποτα καλό δε συμβαίνει, όλα έχουν μείνει πίσω και δεν έχουμε καταφέρει και πολλά. Αυτές είναι οι μέρες που νιώθουμε ότι δεν έχουμε πετύχει κανέναν από τους στόχους μας, ότι ο χρόνος κυλά, τρέχει, δίχως εμείς να βλέπουμε κάποια βελτίωση, ή πρόοδο και όλα είναι μαύρα κι εμείς έτοιμοι να παραδοθούμε στην απελπισία μας.

Όπως έχουμε ξαναπεί, είναι μια άσχημη μέρα! Μία μόνο μέρα, ούτε όλη σου η ζωή, ούτε καν όλη σου η εβδομάδα! Τι θα πει αυτό; Αυτό θα πει ότι όταν η διάθεση σου είναι πεσμένη, τα βλέπεις όλα μαύρα, όλα μάταια, όλα μικρά. Δε μπορείς να διακρίνεις πόσα έχεις πετύχει και σε τι διάστημα. Γιατί και ο χρόνος παίζει το ρόλο του. Πολλές φορές γίνονται όλα τόσο γρήγορα και υπάρχει τόσο άγχος και πίεση που ο χρόνος παίρνει άλλες διαστάσεις. Έχουμε κάνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο που δεν βλέπουμε το διάστημα που πέρασε ρεαλιστικά, αλλά λες και το έχουμε τεντώσει, απλώσει, επιμηκύνει. Κι έτσι ξεχνάμε όσα καταφέραμε και νιώθουμε ότι είμαστε στο μηδέν ενώ στην πραγματικότητα έχουμε καταφέρει πολλά παραπάνω απ’όσα νομίζουμε.

Οι τελειομανείς άνθρωποι είναι μία ομάδα ανθρώπων που πολύ συχνά, έως διαρκώς στη ζωή τους, βιώνουν τέτοιες καταστάσεις. Ο χρόνος τους φαίνεται πολύς, ενώ είναι λίγος. Ό,τι έχουν καταφέρει το υποτιμούν και το υποβιβάζουν και θεωρούν ότι θα έπρεπε να έχουν κάνει το λιγότερο τα διπλάσια απ’όσα έκαναν. Η μηχανή του μυαλού τους τρέχει γρήγορα και συχνά βιώνουν μία mini κατάρρευση που δε ξέρουν πως να διαχειριστούν.

Αν λοιπόν νιώθετε γενικά ότι δεν σας ικανοποιεί τίποτα, δεν σας ευχαριστεί τίποτα, ότι δεν έχετε καταφέρει τίποτα, ενώ δεν έχετε σταματήσει να εργάζεστε προς τους στόχους σας, όποιοι κι αν είναι αυτοί, τότε σταματήστε ό,τι κάνετε, χαλαρώστε, κλείστε τα μάτια και αναλογιστείτε τι έχετε καταφέρει το τελευταίο διάστημα λίγων μηνών. Πόσα πράγματα συνέβησαν στη ζωή σας που σας δυσκόλεψαν και πόσους στόχους σας κατακτήσατε το τελευταίο καιρό; Μήπως έχετε ξεχάσει να κάνετε τον απολογισμό που θα σας δείξει πόσο σκληρά έχετε δουλέψει και πόσα πράγματα έχετε κερδίσει;

 

Δώστε λίγο χρόνο χαλάρωσης, παύσης, στο μυαλό σας και κοιτάξτε πίσω για να μπορέσετε να κοιτάξετε μπροστά με μεγαλύτερη ανάσα και αισιοδοξία!

 

 

 

 

 

Πηγή:lifemade.gr

Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net