Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας .Μύθος ή πραγματικότητα;

 

mother-and-daughter-smiling

 

Στην πραγματικότητα, υπάρχει μία ειδική κατηγορία με δικαιολoγίες όπως ο πονοκέφαλος και η κούραση, που φαίνεται να χρησιμοποιείται από τις γυναίκες για να αποφύγουν το σεξ. Υπάρχει λοιπόν χώρος να υπάρχει και αληθινή περίπτωση που δεν έχει όρεξη για σεξ μία γυναίκα; Η απάντηση είναι ναι.

Αυτό που πραγματικά ορίζεται ως μειωμένη σεξουαλική επιθυμά είναι όταν δεν υπάρχουν σεξουαλικές φαντασιώσεις και σκέψεις, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει κίνητρο ή και πρόθεση για κάποια σεξουαλική δραστηριότητα. Με την έννοια της πρόθεσης, εννοείται από μία σκέψη που αποσκοπεί να δώσει ή να λάβει κάποια σεξουαλική ικανοποίηση. Αναλυτικότερα, όταν μία γυναίκα αποφεύγει και δεν επιθυμεί κάποια σεξουαλική δραστηριότητα και έχει ελάχιστες ή μηδενικές ερωτικές φαντασιώσεις για διάστημα περίπου 6 μηνών, τότε έχουμε να κάνουμε με μία σεξουαλική διαταραχή.

Είναι απαραίτητο να είναι ξεκάθαρο πως η σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες ρυθμίζεται κυρίως από τις ορμόνες της. Για αυτό και η επιθυμία της κατά την αναπαραγωγικής της περίοδο έχει μεταβολές ανάλογα με την κάθε φάση του κύκλου της.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα σύγχρονο πρόβλημα, το οποίο όμως θεραπεύεται. Το διάστημα όμως, που δεν επιδιώκεται η θεραπεία του, μπορεί να προκληθούν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην σχέση όσο και στην ζωή της γυναίκας. Πιο συγκεκριμένα, όταν η σεξουαλική επιθυμία είναι μειωμένη ή μηδενική, η σχέση επηρεάζεται άμεσα και αρνητικά, με αποτέλεσμα να ενοχλείται τόσο η γυναίκα όσο και ο σύντροφος. Η διατάραξη της ψυχικής ηρεμίας και της σχέσης είναι από τα κυριότερα αποτελέσματα. Μία δυσαρεστημένη γυναίκα μπορεί να κρύβει πίσω από την μειωμένη της διάθεση και οργανικούς αλλά και ψυχολογικούς παράγοντες.

Είναι συχνό φαινόμενο και χαρακτηριστικό των μεσογειακών χωρών, να συναντάμε μία γυναίκα που, παρά την μειωμένη της σεξουαλική διάθεση, αισθάνεται την υποχρέωση να κάνει κάτι για να ικανοποιήσει τον σύντροφό της, χωρίς εκείνη πραγματικά να το νιώθει και να το επιθυμεί. Επιπλέον, τις περισσότερες φορές ο άνδρας νιώθει παραμελημένος και θεωρεί πως η σύντροφός του πλέον δεν τον επιθυμεί και δεν τον αγαπά και αυτά τον ωθούν είτε σε απομόνωση είτε σε εκρηκτικούς καυγάδες μαζί της.

Οι λόγοι λοιπόν που ευθύνονται για την απούσα ή μειωμένη όρεξη για σεξ είναι οι εξής:

• Ορμονικές αλλαγές (όπως η κύηση ή η εμμηνόπαυση)

• Έλλειψη οργασμού κατά την σεξουαλική επαφή

• Αρνητικά συναισθήματα προς τον σύντροφο και/ή την σχέση τους

• Κούραση και μειωμένος ύπνος

• Μειωμένη σεξουαλική ζωή και/ή σεξουαλικά ερεθίσματα

• Προβλήματα υγείας

• Φαρμακευτική αγωγή

• Κατάθλιψη

Την στιγμή που η γυναίκα αντιλαμβάνεται την αλλαγή στα επίπεδα σεξουαλικής της διάθεσης, μπορεί να ψάξει μέσα της για τον λόγο που την οδήγησε εκεί. Στο σημείο αυτό είναι που η βοήθεια του ειδικού και του συντρόφου της είναι πολύτιμη.

Σχετικά με τις ορμονικές περιπτώσεις και τα προβλήματα υγείας, ειδικοί θεράποντες ιατροί είναι εκείνοι που μπορούν να βοηθήσουν και να ενισχύσουν τα επίπεδα της σεξουαλικής διάθεσης μίας γυναίκας.

Πιο έντονη και εμφανής είναι η δυσκολία όταν ο λόγος συνδέεται με αναστατωμένη ψυχική κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, οι αντιλήψεις που έχει μία γυναίκα σχετικά με την σεξουαλικότητά της, η εικόνα που έχει για το ίδιο της το σώμα και τα πρότυπα που μπορεί να έχει στο μυαλό της, μπορεί να παρουσιάζονται ως εμπόδιο για μία καλή σεξουαλική ζωή. Βαρύτητα επίσης μπορεί να φέρει ή και να πρόσθετει η συναισθηματική επαφή και επικοινωνία που έχουν μεταξύ τους οι δύο σύντροφοι. Εντάσεις, ασυνεννοησία, τσακωμοί και κακοποίηση σίγουρα δεν συνθέτουν ένα σκηνικό για να μία υγιή σεξουαλική λειτουργία τόσο της γυναίκας αλλά και του άνδρα.

Ακόμη και στις μέρες μας, στην Ελλάδα η αναζήτηση βοηθείας και θεραπείας της υποτονικής σεξουαλικής διάθεσης δεν είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη και θα έλεγε κανείς πως είναι ένα θέμα taboo. Ενώ είναι αποδεδειγμένο όρι μία γυναίκα εμφανίζει συχνότερα σεξουαλικά προβλήματα από έναν άνδρα, κείνη θα προσέλθει για βοήθεια με μεγαλύτερη δυσκολία και ντροπή. Όμως κάθε άνθρωπος οφείλει να διεκδικεί την υγιή σεξουαλική του ζωή καθώς, πληθώρα από σύγχρονες μελέτες υποστηρίζουν πως η μειωμένη και προβληματική σεξουαλική ζωή μειώνει αντίστοιχα και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι αντίστοιχα με αυτά που προκαλούν χρόνιες παθήσεις. Για αυτό λοιπόν, μην αναζητάτε άλλες δικαιολογίες, μιλήστε ειλικρινά πρώτα στον εαυτό σας και μετά στον ειδικό ή τον σύντροφό σας και αναζητήστε την θεραπεία για την δυσκολία σας.


Πηγή: joytv.gr

Image courtesy of Marin at FreeDigitalPhotos.net