Για ποιους λόγους οι άνθρωποι εμφανίζουν σεξουαλικές διαταραχές;

 

 

mother-and-daughter-smiling

 

Το θέμα της σεξουαλικότητας είναι σίγουρα ένα ευαίσθητο θέμα. Οι άνθρωποι απευθύνονται δύσκολα σε κάποιον ειδικό με τέτοιου είδους αίτημα και πολύ συχνά αργούν να το φέρουν στη θεραπευτική διαδικασία. Ένας προφανής λόγος είναι τα ταμπού που ακόμα μας χαρακτηρίζουν ως κοινωνία. Άλλος είναι η δυσπιστία ως προς τη λύση του προβλήματος ή η απογοήτευση που μπορεί να τους χαρακτηρίζει. Στο παρόν κείμενο όμως θ’ ασχοληθώ με τους παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανιστεί κάποια σεξουαλική διαταραχή στον άνθρωπο.

 

Υπερβολικά αυστηρή ανατροφή

Πολλές φορές οι γονείς θεωρούν ότι προστατεύουν τα παιδιά τους αν είναι πολύ αυστηροί ή περιοριστικοί μαζί τους. Άλλες φορές απλά ακολουθούν το μοντέλο ανατροφής με το οποίο τους μεγάλωσαν οι γονείς τους. Συχνά όμως αυτό έχει δυσμενή αποτελέσματα. Οι άνθρωποι γίνονται ενοχικοί και δυσαρεστημένοι και είναι όλο και πιο δύσκολο γι’ αυτούς να εκφράσουν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους. Ίσως ακόμα και τις προτιμήσεις τους. Ιδιαίτερα βέβαια ως προς τα σεξουαλικά θέματα. Αυτή η εσωστρέφεια λοιπόν συχνά οδηγεί σε σεξουαλικές δυσκολίες και διαταραχές.

 

Ανεπαρκείς πληροφορίες γύρω από το σεξ

Μπορεί να φαίνεται περίεργο σε κάποιους, αλλά ακόμα και στην εποχή του ίντερνετ που διανύουμε πολλοί άνθρωποι φαίνεται να είναι παραπληροφορημένοι σε σχέση με θέματα γύρω από το σεξ. Η λέξη παραπληροφόρηση ειδικά, θεωρώ ότι περιγράφει με ακρίβεια το πρόβλημα. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να φιλτράρουν τις πληροφορίες που δέχονται και διστάζουν να τις αναζητήσουν από πιο έγκυρες πηγές. Το ρόλο της πληροφόρησης λοιπόν θα έπρεπε να παίζουν με ευθύνη οι γονείς και η πολιτεία, η οποία θα έπρεπε να έχει τρόπους να εκπαιδεύει γονείς και παιδιά σε σχέση με τέτοια ευαίσθητα θέματα.

 

Διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις

Κι όμως αυτός είναι ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί στην εμφάνιση τέτοιων διαταραχών. Τα παιδιά έχουν ως πρώτο μοντέλο σχέσης τη σχέση των γονιών τους και όταν αυτή είναι στρεβλή, τα επηρεάζει βαθύτατα σε πολλές παραμέτρους. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω ακούσει από θεραπευόμενους διάφορες ιστορίες για το πώς γνώριζαν για την εξωσυζυγική σχέση του ενός γονιού, πώς τους αντιλαμβάνονταν να κάνουν σεξ κι ένα σωρό άλλες πληροφορίες που μπορεί ν’ αποβούν ιδιαίτερα τραυματικές για ένα παιδί. Η έλλειψη ορίων και ενσυναίσθησης ως προς το παιδί λοιπόν μπορεί να αποβεί καθοριστική.

 

Τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία

Αυτό είναι ένα άλλο δύσκολο ζήτημα που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα από γονείς και ειδικούς και είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς πόσο καθοριστικές είναι τέτοιες εμπειρίες στη ζωή του ανθρώπου. Οποιαδήποτε παραβιαστική εμπειρία που βιώνει το άτομο μπορεί να αποβεί καθοριστική για τη ζωή του. Και βέβαια οι εμπειρίες που τη συνοδεύουν. Μπόρεσε το παιδί να πάρει έγκαιρα φροντίδα; Υπήρχε εμπιστοσύνη και αποδοχή από την οικογένεια;  Και ένα σωρό άλλα ζητήματα καθορίζουν τις συνέπειες τέτοιων εμπειριών.

Για ποιο λόγο εξετάζει λοιπόν κανείς τα παραπάνω; Διότι η πρόληψη προφανώς είναι προτιμότερη από τη θεραπεία. Γιατί να μην παρεμβαίνουμε έγκαιρα εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη υγεία και ικανοποίηση από τη ζωή μας άλλωστε;

 

 

 


Πηγή: flowmagazine.gr

Image courtesy of  Ambro at FreeDigitalPhotos.net