Επείγουσα αντισύλληψη: Καταρρίπτουμε τους μεγαλύτερους μύθους γύρω από αυτή

 

mother-and-daughter-smiling

 

Τα ατυχήματα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, είναι κάτι το οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε ούτε να προβλέψουμε αλλά ούτε και να αποφύγουμε, μιας και ο ανθρώπινος παράγων είναι πάντα ισχυρός. Τι γίνεται όμως όταν καλείσαι να αντιμετωπίσεις μία τέτοια κατάσταση και την πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης;

Λύνουμε βασικές απορίες...

Aς ξεκαθαρίσουμε κάτι: Η επείγουσα αντισύλληψη δεν είναι ούτε κάτι κακό ούτε και κάτι το οποίο εμπεριέχει μελλοντικούς κινδύνους, αρκεί φυσικά να εφαρμόσεις σωστά όλες τις οδηγίες. Aν λοιπόν είχες σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις μέσα στις προηγούμενες 5 ημέρες, και φυσικά δεν είσαι στην κατάλληλη περίοδο για να αποκτήσεις παιδί, τότε καλό θα ήταν να επιλέξεις την επείγουσα αντισύλληψη, εφαρμόζοντας σωστά όλες τις οδηγίες. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι γύρω από τη συγκεκριμένη μέθοδο, κυκλοφορούν πολλοί μύθοι και ανακρίβειες. Εμείς λοιπόν, είμαστε εδώ για να τους καταρρίψουμε και να σε ενημερώσουμε σωστά. Ας πάμε να δούμε:

 

Μύθος 1

Η επείγουσα αντισύλληψη για λήψη από το στόμα είναι μια «ορμονική βόμβα» που θα καταστρέψει τους κύκλους μου

ΛΑΘΟΣ

Μέθοδοι επείγουσας αντισύλληψης είναι διαθέσιμες περισσότερο από 10 χρόνια. Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να τροποποιήσει την περίοδο, κατά τη διάρκεια του κύκλου κατά τον οποίο έγινε η λήψη. Αυτό σημαίνει ότι μετά τη λήψη, η επόμενη περίοδός σου ενδέχεται να έρθει κανονικά ή νωρίτερα ή αργότερα από το κανονικό. Στη συνέχεια, ο κύκλος σου επανέρχεται στην κανονική του συχνότητα.

 


Μύθος 2

Η επείγουσα αντισύλληψη για λήψη από το στόμα είναι ένα είδος «μίνι - άμβλωσης»

ΛΑΘΟΣ

Η επείγουσα αντισύλληψη δρα καθυστερώντας ή εμποδίζοντας την απελευθέρωση του ωαρίου. Αυτό σημαίνει ότι τα σπερματοζωάρια που περιμένουν στη σάλπιγγα δεν θα είναι πλέον ικανά να σε αφήσουν έγκυο. Όλα αυτά συμβαίνουν πριν την αρχή της εγκυμοσύνης, 6 με 12 ημέρες μετά την ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Εάν είσαι ήδη έγκυος, η επείγουσα αντισύλληψη δεν θα διακόψει την εγκυμοσύνη.

 

Μύθος 3

Η επείγουσα αντισύλληψη για λήψη από το στόμα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητά μου

ΛΑΘΟΣ

Η επείγουσα αντισύλληψη δεν έχει επίπτωση στη γονιμότητα. Εάν επιθυμείς να έρθεις σε ερωτική επαφή μετά τη λήψη της επείγουσας αντισύλληψης, χρησιμοποίησε μια μέθοδο αντισύλληψης φραγμού (προφυλακτικό) μέχρι την επόμενη περίοδό σου. Αυτό χρειάζεται γιατί η γονιμότητά σου μπορεί να επανέλθει πολύ γρήγορα.

 

Μύθος 4

Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να αντικαταστήσει την κανονική μέθοδο αντισύλληψης

ΛΑΘΟΣ

Η επείγουσα αντισύλληψη δεν είναι κανονική μέθοδος αντισύλληψης. Μετά από μια ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις, είναι σώφρον να χρησιμοποιήσεις επείγουσα αντισύλληψη για την αποφυγή μιας εγκυμοσύνης. Αλλά η επείγουσα αντισύλληψη δεν είναι 100% αποτελεσματική γιατί η ωορρηξία μπορεί να έχει ήδη γίνει πριν τη λήψη του χαπιού επείγουσας αντισύλληψης.


 

 

 

 

 

womenonly.gr

Image courtesy of  Ambro at FreeDigitalPhotos.net