Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και τι θα πρέπει να έχει ένας φίλος στον οποίο μπορείτε να υπολογίζετε

 

mother-and-daughter-smiling

 

 

Οι φιλοι κάνουν καλό στην ψυχολογια μας. Είναι η οικογενεια που επιλέγουμε εμείς και κανείς άλλος για μας.

Όταν υπάρχουν αυθεντικοί φίλοι στην καθημερινότητά μας έχουμε έναν έξτρα παράγοντα για να βάλουμε περισσότερη χαρά και θετική ενέργεια στη ζωή μας.

Πώς όμως θα ξεχωρίσουμε τους πραγματικούς φίλους; 

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά και όσο περισσότερα έχει κάποιος/α φίλος/η σας από αυτά, τόσο πιο αυθεντικός/η φίλος/η σας είναι.

Μάθετε να τους ξεχωρίζετε.

Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά;
  


Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε.

Νιώθουμε την αγάπη και την θαλπωρή σε όλο της το μεγαλείο κοντά στους πραγματικούς φίλους.


Ιδιαίτερα όταν δεν είμαστε και τόσο κοντά με την εκ γενετής οικογένειά μας, ο/η πραγματικός/ή φίλος/η είναι εκείνος/η που νιώθουμε ότι μπορεί να αντικαταστήσει επάξια μια «ιδεώδη» οικογένεια και να μας δώσει τα ίδια αν όχι και παραπάνω από αυτή.    


Οι πραγματικοί φίλοι χαίρονται με τη χαρά μας και λυπούνται με την λύπη μας.

Ίσως χαίρεται ακόμα πιο πολύ από μας με τις δικές μας χαρές από ότι με τις δικές του/της.


Δεν θέλει να μας βλέπει χάλια. Δεν μας βλέπει ανταγωνιστικά. Δεν θέλει να είμαστε κι εμείς χάλια όταν είναι εκείνος χάλια. Αντιλαμβανόμαστε τον ενθουσιασμό του/της όταν κάτι πάει πολύ καλά στη ζωή μας.     


Οι πραγματικοί φίλοι μας κάνουν και περνάμε καλά.

Ακόμα και όταν δεν είμαστε καλά, ξέρει πώς να μας φτιάξει τη διάθεση.


Μήπως όταν συναντάτε έναν/μία συγκεκριμένο/η φίλο/η σας, πάντα ρίχνετε ένα ή και περισσότερα ξεκαρδιστικά γέλια που σας «χτίζει» τους κοιλιακούς;

Το χιούμορ συχνά είναι θέμα ταλέντου στον άνθρωπο, άλλοτε πάλι και θέμα χημείας μεταξύ ανθρώπων. Όταν περνάτε πολύ καλά με κάποιο άτομο και σας κάνει να χαμογελάτε πολύ συχνά τότε έχετε έναν λόγο παραπάνω να νιώθετε πως έχετε δίπλα σας ένα φίλο.   


Είναι εκεί στα εύκολα και στα δύσκολα.

Μας προσφέρει βοήθεια ακόμα κι αν δείχνουμε πως δεν την χρειαζόμαστε.


Και δεν χρειάζεται να είναι οικονομική βοήθεια για να πιάνει τόπο. Μπορεί να είναι ψυχική ενδυνάμωση. Μια απλή κουβέντα ή μια απλή βόλτα, δίχως πολλά λόγια, πολλές φορές βοηθάει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.    


Δεν μας κρίνει ούτε και μας επικρίνει ποτέ και για τίποτα.

Αντί αυτού έχει πάντα ένα καλό λόγο να πει ακόμα και όταν φταίμε.

Εκείνος που μας κρίνει είναι ο άνθρωπος που μας ζηλεύει, μας ανταγωνίζεται και μας περιμένει στη γωνία για να μας «σταυρώσει» στο πρώτο μας λάθος. Δεν πατάς στον λαιμό κάποιον που έχει πέσει. Του δίνεις το χέρι για να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Ο πραγματικός φίλος λέει την γνώμη του μόνο όταν του ζητηθεί και πάντα καλοπροαίρετα με αγάπη και με μια νότα προοπτικής, ότι κάπου παρακάτω κάτι καλύτερο υπάρχει στο δρόμο μας.   


Είναι εκεί πάντα για να μας πει την αλήθεια που δεν μας λένε οι άλλοι.

Δεν θα μας χαϊδέψει τα αυτιά ούτε και θα μας «γλύψει» για να είναι αρεστός/ή.

Δεν έχει τίποτα να κερδίσει από το να μας κρύψει την αλήθεια. Αν του ζητήσουμε την αλήθεια, που πιθανό δεν βλέπουμε, είναι πάντα έτοιμος να μας την πει, με όμορφο τρόπο, αλλά δίχως να κόψει και να ράψει τίποτα. Αυτό είναι καλό γιατί ακόμα και όταν μας «θολώνει» το συναίσθημα, θα μπορούμε να έχουμε από τον πραγματικό φίλο μας την αληθινή εικόνα μιας κατάστασης.     


Είναι εκεί όταν χρειαζόμαστε κάποιον να μας ξεσηκώσει για να βγούμε έξω, να πάμε ένα ταξίδι, να κάνουμε μια σημαντική αλλαγή.

Δεν θα μας αφήσει να «βαλτώσουμε».

Μας τονώνει το ηθικό, μας δίνει ελπίδα πως με μια αλλαγή, με κάτι άλλο, κάτι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και να πετύχουμε. Μας βγάζει έξω από το καβούκι μας, εκεί που πάμε να κλειστούμε μέσα από στιγμές ανασφάλειας, στεναχώριας ή ηττοπάθειας.  


Είναι οι φίλοι που θα μας στηρίξουν αναπάντεχα και εντελώς ξαφνικά, όταν όλοι οι άλλοι εξαφανίζονται.

Όταν δεν περιμένουμε με τίποτα την δική τους βοήθεια αλλά σίγουρα περιμέναμε από άλλους.


Δεν σας έχει συμβεί όταν είχατε πραγματικά ανάγκη από ένα καλό λόγο, από ένα χέρι βοηθείας σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, να σας βοήθησε τελικά ένα άτομο που δεν περιμένατε με τίποτα ή που δεν υπολογίζατε; Αυτός/η είναι ο/η πραγματικό/ή φίλος/η.

Κι ακόμα κι αν δεν είχε όλες τις δυνάμεις, είδατε πως έκανε τα πάντα για να βοηθήσει με όσες δυνάμεις είχε. Και μόνο που ήταν εκεί για σας όταν δεν το περιμένατε, σημαίνει πως ενδιαφέρεται πολύ για σας. 


Τώρα δείτε όλα τα παραπάνω και θα όσο περισσότερο στοιχεία συγκεντρώνει ένα άτομο στη ζωή σας, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι ο/η πραγματικός/ή φίλος/η σας. Αλλά και το αντίθετο. Θα διαπιστώσετε πως είστε κι εσείς σε κάποιο άτομο πραγματικός/ή φίλος/η επειδή συγκεντρώνετε πολλά από τα παραπάνω στοιχεία. Και μην ξεχνάτε: Ποτέ δεν είναι αργά για νέους φίλους στης ζωή σας. Όσο κι αν έχετε πληγωθεί παλαιότερα, πάντα υπάρχει ελπίδα να βρεθείτε κοντά στα άτομα που θα σας εκτιμήσουν σωστά και θα γίνουν πραγματικοί σας φίλοι.

 

 

 

 

 

Πηγή: anew.gr

Image courtesy of   khunaspix at FreeDigitalPhotos.net