Περίοδος: Δείτε τις αιτίες που έρχεται νωρίτερα

 

mother-and-daughter-smiling

 

Κατά τον κύκλο της περιόδου, τα τοιχώματα της μήτρας γίνονται πιο παχιά ώστε να υποδεχτούν το γονιμοποιημένο ωάριο. Εάν το ωάριο γονιμοποιηθεί, εγκαθίσταται στα τοιχώματα της μήτρας. Εάν όχι, το ενδομήτριο απορρίπτεται και έρχεται η περίοδος.

Ακόμη κι αν ο κύκλος της περιόδου έχει σταθεροποιηθεί με τα χρόνια, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που η περίοδος μπορεί να έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο.

- Αναπαραγωγικές διαταραχές: Η ενδομητρίωση ή κάποια λοίμωξη του αναπαραγωγικού συστήματος είναι δύο συνήθεις ύποπτοι που μπορεί να κάνουν την περίοδο να έρθει νωρίτερα.

- Ορμονικές μεταβολές: Ο κύκλος της περιόδου ρυθμίζεται από ορμόνες που επηρεάζουν τη λειτουργία των ωοθηκών και της μήτρας. Εάν η παραγωγή αυτών των ορμονών αυξηθεί πριν την αναμενόμενη ημερομηνία της επόμενης περιόδου, μπορεί να παρατηρηθεί αιμορραγία νωρίτερα. Εάν η πρόωρη αιμορραγία συνοδεύεται από ενοχλήσεις στην περιοχή της πυέλου, πόνο στο σεξ ή άλλα σχετικά συμπτώματα, απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας ώστε να διαπιστωθεί αν κάποια υποκείμενη πάθηση προκαλεί τις αλλαγές στον κύκλο.

- Αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες: Η γυμναστική, η διατροφή και το στρες είναι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο της περιόδου.

- Εγκυμοσύνη/Αποβολή: Εάν η πρόωρη αιμορραγία είναι πρωτοφανής, μπορεί να υποδεικνύει εγκυμοσύνη ή αποβολή. Η λεγόμενη αιμορραγία εμφύτευσης του ωαρίου (implantation bleeding) αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Από την άλλη, μια αποβολή οδηγεί στην αιμορραγία από τον κόλπο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αίμα στην περίπτωση αποβολής διαφέρει από το αίμα που παρατηρείται στην περίοδο (η ποσότητα και η συχνότητά του αυξάνονται σταδιακά και το αίμα μπορεί να περιέχει μάζες). 

Πηγή: onmed.gr

Image courtesy of Ohmega1982 at FreeDigitalPhotos.net