Πόσο υπαρκτοί είναι οι κίνδυνοι των αντισυλληπτικών χαπιών;

 

mother-and-daughter-smiling

 

 

Η αντισύλληψη αποτελεί ένα διαχρονικό ζήτημα που απασχολεί όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτου ηλικίας ή οικογενειακής κατάστασης. Ο τρόπος που θα επιλέξουν δύο άνθρωποι για να αποφύγουν το ενδεχόμενο μίας μη επιθυμητής κύησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του ζευγαριού. Οι πιο επικρατούσες μέθοδοι αντισύλληψης είναι η χρήση του προφυλακτικού και η λήψη των αντισυλληπτικών δισκίων. Σε αυτό το σημείο αξίζει να διαφοροποιήσουμε από την κατηγορία αυτή, το χάπι της επόμενης μέρας το οποίο δεν αποτελεί αντισυλληπτική μέθοδο, αλλά έναν τρόπο έκτακτης παρέμβασης σε περίπτωση «ατυχήματος».

 

Παρά το γεγονός ότι το αντισυλληπτικό χάπι αποτελεί μία σύγχρονη και ασφαλή μέθοδο αντισύλληψης που, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, παρέχει προστασία που φτάνει έως και το 99%, βλέπουμε πως δεν είναι αρκετά διαδεδομένο στις σεξουαλικά ενεργές Ελληνίδες με μόλις το 4% από αυτές να κάνει χρήση της μεθόδου αυτής. Αντίθετα, στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης το  80% των γυναικών χρησιμοποιούν ευρέως το αντισυλληπτικό χάπι. Ο λόγος που οδηγεί στα ποσοστά αυτά είναι η ανεπαρκής ενημέρωση των νέων κοριτσιών στη χώρα μας, σχετικά με τα οφέλη, τη χρήση και τους κινδύνους του χαπιού.

 

Πώς δρα το αντισυλληπτικό δισκίο;

Κατά κύριο λόγο, το αντισυλληπτικό χάπι αποτελεί τον συνδυασμό των ορμονών (προγεστερόνη και οιστρογόνα)  που φυσιολογικά παράγεται από τον οργανισμό κατά τον κύκλο της γυναίκας. Με τη χορήγησή του στο σώμα μας, το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα βρίσκει επάρκεια σε αυτές τις ορμόνες  και «σταθεροποιεί» τις ωοθήκες στη φάση λίγο πριν την παραγωγή του ωαρίου. Με αυτό τον τρόπο, οι ωοθήκες αδρανοποιούνται και δεν παράγουν ωάρια με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η γονιμοποίηση ακόμα και μετά από μία ελεύθερη ερωτική επαφή.

Ο μηχανισμός δράσης των αντισυλληπτικών δισκίων συνοψίζεται στις εξής:

  • Αναστολή της ωορρηξίας
  • Παρεμπόδιση δημιουργίας του ενδομητρίου που είναι απαραίτητο για την εμφύτευση του ζυγωτού
  •  Δημιουργία τραχηλικής βλέννας που εμποδίζει τη διέλευση του σπερματοζωαρίου

 

Κίνδυνοι και οφέλη της χρήσης των αντισυλληπτικών δισκίων

Το χάπι αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης ενώ είναι και αρκετά εύκολο στη χρήση. Πέρα από την αποφυγή μίας εγκυμοσύνης, το δισκίο ενδείκνυται σε περιπτώσεις αμηνόρροιας, ορμονικών διαταραχών, ακμή, υπερτρίχωση και άλλα αναπαραγωγικά προβλήματα. Παρόλα αυτά, θεωρείται επικίνδυνο από πολύ κόσμο μιας και υπάρχει η εντύπωση πως αυξάνει τις πιθανότητες για διάφορα είδη καρκίνου και άλλα προβλήματα υγείας. Η αλήθεια είναι πως, τα τελευταία σύγχρονα σκευάσματα ελαχιστοποιούν κατά πολύ τις παρενέργειες του χαπιού κάνοντάς το περισσότερο αξιόπιστο και λειτουργικό. Το «χάπι νέας γενιάς» περιέχει διουρητικές ουσίες που αποτρέπουν την κατακράτηση υγρών και δεν συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους. Επιπλέον, μειώνουν στο ελάχιστο τις πιθανότητες για εκδήλωση θρομβώσεων, χωρίς όμως να τις μηδενίζουν, δηλώνοντας έτσι πως κανένα φαρμακευτικό προϊόν δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Αντισυλληπτικό χάπι και καρκίνος

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν βασιστεί στο κατά πόσο το αντισυλληπτικό δισκίο επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του αναπαραγωγικού συστήματος. Πράγματι, έχει βρεθεί πως οι γυναίκες που κάνουν χρήση του χαπιού έχουν ελαφρά αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στήθους, χωρίς  αυτό να ευθύνεται άμεσα για την εμφάνιση του προβλήματος. Ο κίνδυνος είναι εμφανής κατά το διάστημα λήψης των δισκίων ενώ μηδενίζεται όταν η γυναίκα διακόψει το χάπι. Αντίθετα, υπάρχει αρνητική επίδραση του αντισυλληπτικού στον καρκίνο των ωοθηκών. Αυτό σημαίνει πως με τη λήψη του σκευάσματος μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου αυτής.

Να χρησιμοποιήσω το χάπι ή όχι;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το χάπι αποτελεί μία άριστη και σχετικά ασφαλή μέθοδο αντισύλληψης. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που, όπως όλα τα φάρμακα, έτσι κι αυτό κρύβει κινδύνους και παρενέργειες. Έτσι, είναι απαραίτητο να συζητήσουμε το εν λόγω ζήτημα με τον γιατρό μας, ο οποίος θα λάβει το ιστορικό μας και θα μας χορηγήσει ή όχι το χάπι,  έπειτα από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μίας σειράς εξετάσεων. Σε γενικές γραμμές αποτελεί μία εξαιρετική μέθοδο αντισύλληψη για υγιείς , νέες γυναίκες που έχουν μία σταθερή σχέση, χωρίς να υπάρχει καμία σοβαρή αντένδειξη.

 

 

 

Πηγή : flowmagazine.gr

photo of Areeya at freedigitalphotos.net