Η συζήτηση είναι χρυσός!

 

mother-and-daughter-smiling

 

 

Η επιτυχία της θεραπείας ενός γιατρού εξαρτάταικατά πολύ από το πώς φέρεται στον ασθενή του, πώς μιλά μαζί του κι αν τον παίρνει στα σοβαρά. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, η προθυμία των γιατρών να συζητήσουν με τους ασθενείς τους έχειμειωθεί επικίνδυνα. Αντί για μια ουσιαστική και πραγματική κουβέντα με τον ασθενή, αρκετοί γιατροί περιορίζονται πάντα σε επιφανειακές πληροφορίες. Ανακοινώνουν στα γρήγορα στον ασθενή το πόρισμά τους και γράφουν βιαστικά τη συνταγή. Στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Οι εμπιστευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους γιατρούς και τους ασθενείςείναι πολύ σπάνιες. 

Σήμερα, έχει πλέον αποδειχθεί ότι η συζήτηση με τον ασθενή είναι μια από τις πιο σημαντικές θεραπευτικές μεθόδους του γιατρού. Για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ο γιατρός και ο λόγος του είναι η πιο σημαντική πρώτη ύλη φαρμάκου. Για πολλές ασθένειες αυτό ισχύει αποκλειστικά. Για άλλες πάλι, η Χημεία προσφέρει μια ουσιαστική επιπλέον υπηρεσία. 

Έτσι, οι γιατροί πρέπει να μάθουν ξανά να χρησιμοποιούν σωστά τον εαυτό τους και το λόγο τους. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει πρώτα απ’ όλα να πραγματοποιηθεί μια βασική προϋπόθεση: ν’ αποκτήσουν τον απαραίτητο χρόνο που θα μπορούν να αφιερώνουν στον κάθε ασθενή ατομικά.

Η βουβή ιατρική δεν είναι ιατρική!

Το πόσο αδιαφορεί η ιατρική σήμερα για την επικοινωνία του γιατρού με τον ασθενή του φαίνεται και από το γεγονός ότι αυτή η πιο σημαντική θεραπευτική μέθοδος δε διδάσκεται στους υποψήφιους και νεαρούς γιατρούς από κανένα. Οι φοιτητές της Ιατρικής μαθαίνουν σύνδρομα και φυσιολογικές τιμές, δοσολογίες και συναρτήσεις, νόμους και βιοδιαθεσιμότητες. Δε μαθαίνουν όμως τίποτα για τη σημασία της συζήτησης, για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει κανείς με μια του λέξη, για το πόση σημασία έχει ν’ ακούνε κάποιον, για την τεχνική της συζήτησης.

Όμως κι εμείς οι ασθενείς χρειάζεται συχνά να καταβάλουμε προσπάθεια για να συζητήσουμε χωρίς συστολή με το γιατρό. Πρέπει να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά μας. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές πάνω σ’ αυτό:

  • Μη διστάζετε να πείτε στο γιατρό ξεκάθαρα τις επιθυμίες σας. Μην ντραπείτε αν δεν καταλάβετε κάτι, αλλά ρωτήστε και μάλιστααμέσως, στο ιατρείο και όχι τηλεφωνικά από το σπίτι σας ή στηνεπόμενη επίσκεψη. Ο γιατρός δε θα γελάσει μαζί σας, γιατί ξέρει ότι ένα ασθενής που δεν έχει καταλάβει μια συμβουλή, δε θαμπορέσει να την ακολουθήσει.
  • Αφήστε το γιατρό να καταλάβει ότι έχετε διαβάσει κι έχετε γνώσεις σε πολλά πράγματα. Αυτό του προσφέρει μια καλή βάση για μια εντατική και ακριβέστερη ενημέρωση. Εκτός αυτού αντιλαμβάνεταιεπίσης ότι είστε ενημερωμένος και άρα πραγματικά καλός συζητητής. 
  • Αν έχετε διαβάσει κάτι στην εφημερίδα, αν σας ανησυχούν οι οδηγίες ενός φαρμάκου, αν έχετε ακούσει από γνωστό σας για κάποια νέα θεραπευτική μέθοδο, συζητήστε το με το γιατρό σας. Η καλύτερη κατανόηση της κατάστασής σας είναι, σε κάθε περίπτωση, προς όφελος της υγείας σας. 

 
Πηγή: belife.gr

 Image courtesy of  marin at FreeDigitalPhotos.net