3+1 Συχνές Ερωτήσεις Για Τους Κιρσούς Των Κάτω Άκρων

 


mother-and-daughter-smiling

 

1. Ποιους κινδύνους εγκυμονούν οι κιρσοί; Αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα;


Ως κιρσός, στα κάτω άκρα, ορίζεται κάθε διογκωμένη φλέβα που προεξέχει του δέρματος. Πολλοί ασθενείς θεωρούν τους κιρσούς μόνο ένα αισθητικής φύσεως πρόβλημα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν την επίσκεψη στον ειδικό γιατρό και την οριστική τους θεραπεία. Σε αυτή την ολιγωρία συμβάλλει το γεγονός ότι, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, η νόσος ενδέχεται να μην προκαλεί κάποιο σύμπτωμα. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ασθενείς ταλαιπωρούνται από ενοχλητικά συμπτώματα όπως πόνος, βάρος, καύσος, οίδημα καθώς και δερματικές αλλοιώσεις (δερματίτιδες, μελάχρωση, σκλήρυνση, ακόμα και ανοιχτές πληγές, στα τελικά στάδια της νόσου). Τα παραπάνω ενοχλήματα επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, περιορίζοντας σημαντικά τις καθημερινές φυσιολογικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η συμπτωματολογία είναι εντονότερη.

Επιπλέον, οι κιρσοί αποτελούν εστίες θρόμβωσης (πήξης του αίματος). Οι θρομβωμένοι κιρσοί, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να επεκταθούν κεντρικότερα, ακόμα και στους πνεύμονες, όπου μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο, ευτυχώς σπάνια, την ίδια την ζωή του ασθενούς.

 

2. Ποιοι είναι οι επιπλέον παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στους κιρσούς των γυναικών;


    1) Ορμονικές αλλαγές
Οι φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στην εφηβεία και στην εμμηνόπαυση συμβάλλουν στην εμφάνιση ή επέκταση των κιρσών σε γυναίκες με γενετική προδιάθεση για την νόσο. Επιπλέον, η λήψη αντισυλληπτικών ή άλλων ορμονικών φαρμάκων επιδρά αρνητικά στην εξέλιξη της φλεβικής ανεπάρκειας.

    2) Εγκυμοσύνη
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το αίμα που κυκλοφορεί στο αγγειακό δίκτυο είναι περισσότερο σε ποσότητα απ’ ότι συνήθως. Αυτό οδηγεί σε διόγκωση τμημάτων του φλεβικού συστήματος, προκαλώντας την εμφάνιση κιρσών ή ευρυαγγειών. Επιπροσθέτως, τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, η διογκωμένη μήτρα πιέζει τις φλέβες της λεκάνης, εμποδίζοντας την ομαλή ροή του αίματος από τα πόδια προς τον κορμό.

 

3. Ποια πρωτοποριακή θεραπεία προτείνουν σήμερα οι αγγειοχειρουργοί;


Στις μέρες μας η θεραπεία των κιρσών γίνεται με το ενδοαυλικό laser. Πρόκειται για μία απλή, γρήγορη, αποτελεσματική και αναίμακτη θεραπεία, χωρίς την ανάγκη γενικής ή ραχιαίας αναισθησίας, χωρίς εγχειρητικές τομές ή ράμματα. Ο ασθενής με το πέρας της επέμβασης μπορεί να κινητοποιηθεί άμεσα, χωρίς να απαιτείται η παραμονή του σε νοσοκομείο.

Περιγραφή διαδικασίας: Ο αγγειοχειρουργός, αφού χαρτογραφήσει υπερηχογραφικά την περιοχή και εντοπίσει τις πάσχουσες φλέβες, με τοπική αναισθησία, εισάγει έναν λεπτό καθετήρα εντός της παθολογικής φλέβας. Ο λεπτός καθετήρας στην άκρη του εκπέμπει θερμική ενέργεια laser, με την οποία επιτυγχάνεται οριστικά το κλείσιμο της παθολογικής φλέβας.

 

4. Μπορούν όλοι οι ασθενείς με κιρσούς να θεραπευτούν με την σύγχρονη τεχνική του laser;


Με κατάλληλη εμπειρία στο laser όλοι οι ασθενείς μπορούν να αποφύγουν την παλαιά επέμβαση της σαφηνεκτομής. Το laser, είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές, όπως η σκληροθεραπεία, μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα όλων των ασθενών με κιρσούς.

 

 

Νικόλαος Τσεκούρας, MD, ECFMG, PhD

Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA

www.dr-tsekouras.gr


 

 

 

 


Πηγή:misswebbie.gr