5 σημάδια που μαρτυρούν ορμονικές διαταραχές

 

mother-and-daughter-smiling

 

 

Όταν ακούτε τη λέξη «ορμόνες» οι περισσότερες σκέφτεστε τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.Όμως αυτό είναι τελείως λάθος, γιατί οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν όλους, από τη γέννηση μέχρι το θάνατο. Για τις γυναίκες, οι πιο έντονες αλλαγές έρχονται στη δεκαετία των ’40 και των ’50 τους, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και στη δεκαετία των ’30. Όλο και περισσότερες γυναίκες παρουσιάζουν νωρίς τα ορμονικά συμπτώματα, και αυτό οφείλεται όχι μόνο στον τρόπο ζωής και στη διατροφή, αλλά και στη ρύπανση και στις τοξίνες, στις οποίες είμαστε καθημερινά εκτεθειμένοι. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα των ορμονικών ανισορροπιών είναι τα παρακάτω.

 

Αύξηση βάρους. Φυσικά και το σωματικό βάρος εξαρτάται από τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, αλλά αυτό δεν είναι οριστικό. Πολλές γυναίκες έχουν ορμονικές ανισορροπίες, που καθιστούν δύσκολο να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος. Μικρές αλλαγές στη διατροφή – όπως η εξάλειψη επεξεργασμένων τροφίμων- είναι το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Το λίπος της κοιλιάς και  η απώλεια της μυϊκής μάζας. Όταν το ενδοκρινικό σας σύστημα είναι υπό πίεση, υπάρχει μια μειωμένη παραγωγή ορισμένων ορμονών και μια υπερπαραγωγή άλλων (κυρίως κορτιζόλης). Αυτό κάνει το σώμα να αποθηκεύει λίπος για μελλοντική χρήση, αυξάνοντας έτσι την εναπόθεση του στην κοιλιά.

 

Χαμηλή λίμπιντο. Ένα από τα πιο εμφανή συμπτώματα της ορμονικής ανισορροπίας είναι η χαμηλή λίμπιντο, η οποία ξεκινά με διαταραχές στον ύπνο. Όταν δεν κοιμάστε σωστά, τότε η παραγωγή των ορμονών του φύλου, μπορεί να μειωθεί, επηρεάζοντας αρνητικά τη λίμπιντο σας.

 

Άγχος, νευρικότητα και κατάθλιψη. Δεν αισθάνεστε ο εαυτός σας; Το άγχος και η κατάθλιψη είναι ενδείξεις, ότι  έχετε μια ανισορροπία στις ορμόνες σας και κατά πάσα πιθανότητα δεν λαμβάνετε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Δεν χρειάζεται λοιπόν, να καταφύγετε στα φάρμακα, απλά υιοθετήστε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής

 

Εφίδρωση. Για πολλές γυναίκες, οι νυχτερινές εφιδρώσεις και οι εξάψεις είναι το πρώτο άβολο σημάδι, ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε, αλλά κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων με την καταγραφή των ό, τι τρώτε και πίνετε, πώς αισθάνεστε σωματικά, και τυχόν συναισθήματα που έχουν προκύψει μετά. Πολλές φορές τα συναισθήματά μας είναι το έναυσμα, που αυξάνει την εσωτερική θερμοκρασία.


 

 

 
 


Πηγή: jenny.gr

 Image courtesy of  a454 at FreeDigitalPhotos.net