Συμβουλές για να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να σταματήσει το ροχαλητό

 

mother-and-daughter-smiling

 

Οι ώρες του ύπνου είναι ώρες χαλάρωσης και ανάκτησης δυνάμεων, ιδιαίτερα μετά από μια δύσκολη και κουραστική μέρα. Όμως, σύμφωνα με σχετικές έρευνες πολλά ζευγάρια δεν απολαμβάνουν τον ύπνο και συχνά έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους εξαιτίας του ροχαλητού. Εάν, λοιπόν, τα βράδια ο σύντροφός σας σάς κρατά ξύπνιες και ακόμα και όταν τον σκουντάτε συνεχίζει το ροχαλητό, τότε μάλλον ήρθε η στιγμή να πάρετε δραστικότερα μέτρα. Διαβάστε πιο κάτω συμβουλές ώστε να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να σταματήσει το ροχαλητό.


Διατήρηση ενός υγιούς βάρους και διατροφής. Ακόμα και μερικά κιλά περισσότερα από το φυσιολογικό για τον σωματότυπο του βάρος ενδέχεται να οδηγήσουν σε ροχαλητό. Ο λιπώδης ιστός γύρω από τον λαιμό πιέζει τους αεραγωγούς και εμποδίζει την ελεύθερη ροή του αέρα μέσα και έξω.

 

Αποφυγή αλκοόλ πριν από τον ύπνο. Το αλκοόλ μειώνει τον χαλαρωτικό τόνο των μυών στο πίσω μέρος του λάρυγγα, καθιστώντας πιθανότερο το ροχαλητό. Πίνοντας αλκοόλ 4-5 ώρες πριν τον ύπνο, είναι λογικό το ροχαλητό να επιδεινώνεται.

 

Ύπνος στο πλάι… Όταν κάποιος κοιμάται ανάσκελα η βάση της γλώσσας αλλά και η μαλακή υπερώα χαλαρώνουν και «πέφτουν» προς το πίσω τοίχωμα του λαιμού, προκαλώντας ροχαλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ένας τρόπος για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση είναι ο ύπνος στο πλάι. Ένα μαξιλάρι σώματος (που υποστηρίζει ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη) μπορεί να παρέχει την υποστήριξη που χρειάζεται ο σύντροφός σας και να κάνει σημαντική διαφορά.

 

Τέλος στο κάπνισμα. Το κάπνισμα προκαλεί ή και επιδεινώνει αρκετά το ροχαλητό. Ο καπνός του τσιγάρου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών στους βλεννογόνους της μύτης και προκαλεί διόγκωση των ιστών του λαιμού «μπλοκάροντας» τους πνεύμονες.

 

Οι ρινικές κοιλότητες πρέπει να παραμένουν ανοικτές. Αν το ροχαλητό ξεκινά από τη μύτη, τότε η διατήρηση ανοικτών των ρινικών κοιλοτήτων, μπορεί να δώσει λύση. Οι ανοιχτές ρινικές κοιλότητες επιτρέπουν τη σωστή κυκλοφορία του αέρα. Η ρινική απόφραξη λόγω κρυολογήματος ή «στραβού» διαφράγματος ή ακόμα και λόγω αλλεργιών εμποδίζει τη γρήγορη κίνηση του αέρα. Σε αυτήν την περίπτωση οφείλετε να μιλήσετε με κάποιο ειδικό.

 

Επίσκεψη στον γιατρό. Εάν το ροχαλητό είναι δυνατό και βαρύ για περισσότερο από δύο μήνες, τότε η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι αναγκαία. Συγχρόνως, εάν παρατηρηθεί βήχας ή σημάδια πνιγμού κατά τη διάρκεια του ύπνου, τότε η επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται απαραίτητη.

 

 

 

Πηγή http://offsite.com.cy/

photo of photostock at freedigitalphotos.net