Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα : Μάθε τα όλα


 

 

mother-and-daughter-smiling

 

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) παρουσιάζουν έξαρση και δυστυχώς όχι μόνο το καλοκαίρι. Μάθε ποια είναι  τα κυριότερα, ποια τα συμπτώματα τους και ποια μέτρα μπορείς να πάρεις μέχρι να επισκεφτείς το γιατρό σου.

γονόρροια

Τι είναι: Προκαλείται από το μικρόβιο του γονόκοκκου και ανάλογα με το είδος της σεξουαλικής επαφής (κολπικής, στοματικής ή πρωκτικής) μπορεί να προσβάλει όργανα και ιστούς στις αντίστοιχες περιοχές. Εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να σου προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, κολπίτιδα, γονοκκική ουρηθρίτιδα, αρθρίτιδα και φαρυγγίτιδα και, αν τα βακτηρίδια εξαπλωθούν στη μήτρα και τις σάλπιγγες, στείρωση.
Συμπτώματα: Μπορεί να μην το καταλάβεις, επειδή δεν παρουσιάζει συμπτώματα, αλλά αν νιώσεις πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση, έχεις πυώδεις, δύσοσμες εκκρίσεις από τον κόλπο, συχνοουρία, ενοχλήσεις στην περιπρωκτική περιοχή, σημαίνει ότι έχει μεταδοθεί σ’ εσένα το μικρόβιο. Σε σπάνιες περιπτώσεις το μικρόβιο περνάει στο αίμα προκαλώντας σηψαιμία, με συμπτώματα τον πυρετό, το εξάνθημα και την αρθρίτιδα.
Αντιμετώπισέ το: Όπως στα χλαμύδια αλλά και σε όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, σημαντικό ρόλο παίζει η προστασία του ανοσοποιητικού σου. Φρόντισε να μην εκτίθεσαι στον ήλιο, να μειώσεις το αλκοόλ και το τσιγάρο και να αυξήσεις την κατανάλωση των φρούτων και λαχανικών. Η υγιεινή παίζει σημαντικό ρόλο: κάνε πλύσεις με ειδικό αντισηπτικό και με χαμομήλι δύο με τρεις φορές την ημέρα και επισκέψου το γιατρό σου για να σου χορηγήσει αντιβίωση.

έρπης γεννητικών οργάνων

Τι είναι: Μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον ιό Herpes Virus IΙ, συγγενικό ιό του Herpes Virus I, που θεωρείται υπεύθυνος για τον επιχείλιο έρπητα. Στον έρπητα τύπου ΙΙ οφείλονται το 70-80% των περιπτώσεων μολύνσεων των γεννητικών οργάνων.
Συμπτώματα: Εμφανίζονται 3 με 20 ημέρες μετά τη μετάδοση του μικροβίου και ακολουθούν αρχικά ανοδική πορεία, ενώ έπειτα φθίνουσα. Στα πρώτα στάδια εμφανίζονται μικρές φυσαλίδες που εξελίσσονται σε φουσκάλες γεμάτες νερό και προκαλούν πόνο στην επιφάνεια του δέρματος, έντονο κνησμό και τσούξιμο. Στη συνέχεια, αυτές σπάνε και δημιουργούν κρούστα, ενώ ο πόνος διαρκεί για περίπου 10 ημέρες. Εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί από την πρώτη μέρα, θα χρειαστούν περίπου 2 εβδομάδες για να καθαρίσει η επιδερμίδα.
Αντιμετώπισέ το: Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, μπορείς να περιμένεις μέχρι να εξαφανιστούν οι φυσαλίδες, γιατί όσο υπάρχουν, ο έρπης μεταδίδεται. Φρόντισε για την καθαριότητα της περιοχής με αντιικά σκευάσματα, όπως κρέμες και αλοιφές, καθώς και με τη χρήση χαμομηλιού ή οινοπνεύματος. Τα φάρμακα που θα σου χορηγήσει ο γιατρός, έπειτα από εξετάσεις, μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια και τη συχνότητα των εκδηλώσεων και υποτροπών της ασθένειας, αλλά ο ιός θα παραμένει στον οργανισμό και θα ενεργοποιείται όταν η άμυνα σου θα είναι πεσμένη.

χλαμύδια

Τι είναι: Από τασυχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η οποία όμως μπορεί σπάνια να μεταδοθεί και δια μέσου των χεριών. Ουσιαστικά, πρόκειται για ομάδα βακτηριδίων που προκαλούν φλεγμονή στους ιστούς προσβάλλοντας το γεννητικό και ουροποιητικό σύστημα.
Συμπτώματα: Πόνος στην κοιλιά και ναυτία, κάψιμο και πόνος κατά την ούρηση, πόνος κατά τη συνουσία, έκκριση υγρών από τον κόλπο ή αίμα και ερεθισμός του τραχήλου. Εκδηλώνονται σε 1 με 3 εβδομάδες από τη στιγμή της μόλυνσης. Ποσοστό 70% των ατόμων, όμως, μπορεί να μην παρουσιάσει συμπτώματα.
Αντιμετώπισέ το: Προσπάθησε να πίνεις πολύ νερό για να ενυδατώσεις τον οργανισμό σου, να πλένεσαι καλά με ειδικό αντισηπτικό σαπούνι που θα προμηθευτείς από φαρμακείο και γενικά να προστατέψεις το ανοσοποιητικό σου με σωστή διατροφή και ξεκούραση, μέχρι να επισκεφτείς το γιατρό σου. Ο ειδικός, με συγκεκριμένες εξετάσεις, θα απομονώσει το μικρόβιο και θα σου χορηγήσει την ανάλογη αντιβιοτική αγωγή από το στόμα, μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. 

AIDS (Σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας)

Τι είναι: Το σοβαρότερο από τα ΣΜΝ.Η  μόλυνση από τον ιό HIV ο οποίος καταστρέφει τα λεμφοκύτταρα CD4, ρίχνοντας το ανοσοποιητικό του οργανισμού, μειώνοντας έτσι την εξουδετέρωση των ιών, των βακτηριδίων και των παρασίτων που του επιτίθενται. Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, με την έκθεση σε προϊόντα αίματος και από τη μητέρα στο παιδί με την εγκυμοσύνη.
Συμπτώματα: Στα πρώτα στάδια της μόλυνσης με τον ιό HIV πολλές φορές μπορεί να μην υπάρχουν, ενώ σε ποσοστό 50-60% των περιπτώσεων τα συμπτώματα τις πρώτες εβδομάδες μοιάζουν με αυτά της γρίπης και αρχικά μπορεί να περιλαμβάνουν: πονόλαιμο, πυρετό, διάρροια, κόπωση, εξανθήματα, εμετούς, πρήξιμο λεμφαδένων, πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς. Τα επόμενα χρόνια εμφανίζονται δερματικά προβλήματα και έλκη του στόματος με μεγάλη συχνότητα.
Αντιμετώπιση: Φυσικά δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης χωρίς την ιατρική βοήθεια. Με αιματολογικές εξετάσεις, έπειτα από 3 μήνες θα ανιχνευτεί ο φορέας και θα ακολουθηθεί η κατάλληλη αγωγή. Η τελευταία περιλαμβάνει φάρμακα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν τον πολλαπλασιασμό του ιού, βοηθώντας τους φορείς να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου για πολλά χρόνια ή και να μη νοσήσουν ποτέ.

ηπατίτιδα Β

Τι είναι: Ασθένεια του ήπατος που προκαλείται από τον ιό ηπατίτιδας τύπου Β, ο οποίος μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή με φορείς του ιού και πάσχοντες, αλλά και μέσω του αίματος, μέσω χρησιμοποιημένων βελονών και συριγγών ή με αιχμηρά αντικείμενα, καθώς και από την έγκυο μητέρα στο νεογνό.
Συμπτώματα: Εμφανίζονται 1-6 μήνες μετά τη μόλυνση και περιλαμβάνονται σε αυτά αίσθημα κόπωσης, ανορεξία, ναυτία, εμετός, μέτριος πυρετός, βάρος στην περιοχή του συκωτιού, αποχρωματισμός κοπράνων, υπέρχρωση των ούρων και ίκτερος. Μπορεί να πάρει χρόνια μορφή και να καταλήξει σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.
Αντιμετώπισέ το: Λόγω του ότι είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς αν έχει ηπατίτιδα, θα πρέπει να επισκεφτεί το γιατρό άμεσα αν διαπιστώσει κάποιο από τα συμπτώματα, έτσι ώστε να του δοθούν τα κατάλληλα αντιικά φάρμακα.

 

HPV ή ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων

Τι είναι: Ιός που προκαλεί τα κονδυλώματα, μολύνοντας τους βλεννογόνους κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής. Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι κονδυλωμάτων, άλλοι χαμηλού κινδύνου και άλλοι υψηλού που μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Συμπτώματα: Άλλο ένα από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που δύσκολα εντοπίζονται. Παρ’ όλα αυτά, πιθανά συμπτώματα είναι ο κνησμός, ο πόνος στην περιοχή του πρωκτού, η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων, που μπορεί να είναι και δύσοσμες, η κολπική αιμορραγία, ο πόνος κατά τη συνουσία και τα εξογκώματα στα γεννητικά όργανα (εξωτερικά ή εσωτερικά) που παίρνουν τη μορφή «κουνουπιδιού» με απόχρωση στο χρώμα του δέρματος.
Αντιμετώπισέ το: Στην περίπτωση των κονδυλωμάτων δεν έχεις και πολλές επιλογές πέραν του να επισκεφτείς το γιατρό σου. Εν προκειμένω, έχεις να αντιμετωπίσεις ιό και όχι μικρόβιο, γι’ αυτό και δε χορηγούνται αντιβιοτικά για την καταπολέμησή του. Ανάλογα με τον τύπο και τη θέση του ιού, η θεραπεία γίνεται με κρυοπηξία, τοπικές αγωγές, λέιζερ, καυτηριασμό.


SOS: Μην αμελείς ποτέ το τεστ ΠΑΠ

σύφιλη

Τι είναι: Νόσημα που μεταδίδεται με την άμεση επαφή με το συφιλιδικό έλκος ή μέσω του αίματος και προκαλείται από την ωχρά σπειροχαίτη. Το φιλί και η επαφή με τα γεννητικά όργανα που φέρουν το έλκος μπορεί να το μεταδώσουν ακόμη και χωρίς διείσδυση.
Συμπτώματα: Πολλές φορές μπορεί να περάσουν χρόνια πριν εμφανιστούν, ή, παρόλο που θα εμφανιστούν, να περάσουν απαρατήρητα. Το πρώτο σύμπτωμα συνήθως εμφανίζεται 10-90 ημέρες μετά τη μόλυνση και είναι το συφιλιδικό έλκος. Δεν προκαλεί πόνο, έχει την όψη λείας σάρκας και συνοδεύεται από πρήξιμο των γειτονικών λεμφαδένων. Εάν δεν προβείς σε θεραπεία, εμφανίζεις εξανθήματα στο σώμα, στις παλάμες και στα πέλματα και μπορεί να παρουσιάσεις πυρετό, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, πρησμένους λεμφαδένες, κόπωση, εστιακή απώλεια μαλλιών και μυϊκούς πόνους. Στο τελευταίο στάδιο, έπειτα από χρόνια χωρίς θεραπεία, η σύφιλη δημιουργεί βλάβες στα εσωτερικά όργανα και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.
Αντιμετώπιση: Δυστυχώς, αν διαπιστώσεις συφιλιδικό έλκος, οι διακοπές σου θα πρέπει να λήξουν, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Μετά τις ειδικές ορολογικές εξετάσεις αίματος, θα τεθεί η διάγνωση και τότε θα σου χορηγηθεί αντιβίωση.

 

Πηγή: helloladies.gr

 Vichaya Kiatying-AngsuleeImage courtesy of  Vichaya Kiatying-Angsulee at FreeDigitalPhotos.net