Σημάδια εξάντλησης που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

 

mother-and-daughter-smiling

 

Αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι και αναρωτιέστε γιατί; Ποια σημάδια δείχνουν πως έχετε φτάσει σε σημείο εξάντλησης και πρέπει να βρείτε απαραιτήτως χρόνο για ξεκούραση και ηρεμία; Ποια συμπτώματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και σας προειδοποιούν πως πρέπει να κάνετε ένα… μεγάλο διάλειμμα. Μάθετε εδώ ποια είναι τα σημάδια εξάντλησης του οργανισμού που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

 

Πληγές που δεν επουλώνονται. Κοινώς έχετε κοπεί στο χέρι ή έχετε κτυπήσει σε άλλο μέρος του σώματός σας και η πληγή αδυνατεί να επουλωθεί. Το στρες σύμφωνα με μελέτες μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να θεραπεύει τέτοιου είδους πληγές μιας και βοηθά στην παραγωγή της κορτιζόλης της οποίας τα αυξανόμενα επίπεδα δεν επιτρέπουν την επούλωση των τραυμάτων.

 

Αέρια. Μια από τις αιτίες που προκαλούνται τα αέρια και το έντονο ρέψιμο είναι όταν νιώθετε νευρικότητα και άγχος. Επίσης, όταν αγχώνεστε, οι ποσότητες αέρα που εισπνέετε είναι μεγαλύτερες και οι ανάσες σας είναι πιο κοφτές και γρήγορες.

 

Σύντομος ύπνος με περίεργα όνειρα. Εάν προσπαθείτε να κοιμηθείτε έστω και για λίγο (για 20 λεπτάκια) και μόλις κλείσετε τα μάτια σας βλέπετε παράξενα όνειρα, τότε αυτό είναι ένα μήνυμα πως πρέπει να βρείτε χρόνο για ηρεμία και χαλάρωση. Ο οργανισμός στέλνει μήνυμα πως βρίσκεται σε εξάντληση.

 

Άνοια στα… 30! Η εξάντληση και το συνεχές άγχος επηρεάζουν και τη μνήμη. Ιδιαίτερα η αυξημένη κορτιζόλη, η ορμόνη δηλαδή του στρες, βοηθά ώστε όχι μόνο να μην δημιουργούνται αλλά και να μην αποθηκεύονται νέες μνήμες.

 

Η καφεΐνη πλέον δεν βοηθά… Εάν ανήκετε σε εκείνην την κατηγορία ανθρώπων που η καφεΐνη ήταν ευεργετική και σας έδινε ενέργεια αλλά τώρα δεν σας βοηθά, τότε πολύ απλά αυτό είναι άλλο σημάδι πως έχετε… εξαντληθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είστε τόσο εξουθενωμένοι που τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών ηρεμίας είναι τόσο ψηλά που δεν επιτρέπουν στην καφεΐνη να δράσει.

 

Παλινδρόμηση οξέος. Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν παλινδρόμηση του γαστρικού υγρού προς τον οισοφάγο. Το στρες είναι μια από τις αιτίες που συμβάλει ώστε η παλινδρόμηση να είναι πιο έντονη. Μάλιστα έρευνα έδειξε πως άτομα που είχαν άγχος ανέφεραν πως είχαν εντονότερη παλινδρόμηση οξέος από ό, τι άτομα που ήταν σε ήρεμη κατάσταση.

 

Φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής. Έχετε έντονη φαγούρα στο κεφάλι ακόμα και μετά από λούσιμο. Προτού ρίξετε το φταίξιμο στο σαμπουάν σας μήπως ευθύνεται το συνεχές άγχος. Όταν είστε αγχωμένοι αλλά και εξουθενωμένοι απελευθερώνετε νευροπεπτιδία και άλλες φυσικές χημικές ουσίες στο δέρμα που ενδέχεται να προκαλέσουν στένωση των αιμοφόρων αγγείων, κάνοντας το δέρμα στην περιοχή του κεφαλιού υπερβολικά ευαίσθητο.

 

 

 

 

 

Πηγή:http://offsite.com.cy/

Image courtesy of ambro at FreeDigitalPhotos.net