Σημάδια ότι ο σίδηρος σας είναι χαμηλός!

 

mother-and-daughter-smiling

 

Ο σίδηρος είναι συστατικό της αιμοσφαιρίνης και συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου σε όλους τους ιστούς. Αυτό σημαίνει ο,τι παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό μας!

Όταν κάποιος έχει χαμηλά αποθέματα σιδήρου παρουσιάζει μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα

1. Νιώθει μια μόνιμη εξάντληση, γιατί λόγω της έλλειψης σιδήρου ο οργανισμός δεν οξυγονώνεται αποτελεσματικά. Το σώμα στερείται ενέργειας και παρουσιάζει αδυναμία και κόπωση.

2. Έχει έντονους πονοκεφάλους, γιατί δεν γίνεται σωστή οξυγόνωση του εγκεφάλου.

3. Δυσκολία στην αναπνοή. Αν λαχανιάζει κάποιος πιο εύκολα με δραστηριότητες που παλιότερα έκανε με ευκολία π.χ ανέβασμα σκαλιών.

4. Αδυναμία συγκέντρωσης και απώλεια μνήμης.

5. Πέφτουν τα μαλλιά. Όταν χάνεις πολλά μαλλιά και δεν υπάρχουν άλλα προφανή αιτία πρέπει να ελένξεις τα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης. Εκτός από την τριχόπτωση παρατηρούνται και αλλοιώσεις στο δέρμα και τα νύχια.

Υψηλές απαιτήσεις σε σίδηρο έχουν

1. Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χρειάζονται περισσότερο σίδηρο και φολικό οξύ για το έμβρυο.

2. Οι χορτοφάγοι, γιατί ο σίδηρος που έχει φυτική προέλευση (ο λεγόμενος μη αιμικός) δεν είναι τόσο δραστικός. Ο σίδηρος που λαμβάνουμε από το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι είναι πολύ πιο δραστικός από αυτόν που λαμβάνουμε από τροφές όπως τα όσπρια, ο αρακάς και τα μανιτάρια.

3. Όσοι έχουν πρόβλημα με το στομάχι ή με το έντερο τους (γαστρεκτομές, κολίτιδες, φλεγμονή εντέρου). Αυτές οι παθήσεις δυσχεραίνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένου και του σιδήρου!

Να θυμάστε πως ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C.

Όταν τρώτε όσπρια, αράκα, μανιτάρια, κρέας, πουλερικά που είναι πλούσια σε σίδηρο συνδυάστε τα με μπρόκολο, πράσινες πιπεριές και λεμόνι που είναι πλούσια σε βιταμίνη C! Έτσι, αυξάνεται η απορρόφηση σιδήρου.

Όταν κάνετε λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής πλούσιο σε σίδηρο συνδυάστε το με ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι.

Αποφύγετε να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο (γάλα,τυρί κ.α.) για τις επόμενες δύο ώρες μετά τη λήψη σιδήρου, γιατί δυσκολεύουν την απορρόφηση του.

 

 

Σπυρίδη Νατάσα Φαρμακοποιός


 

 

 

Πηγή: iatronet.gr

Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net